Beauty: Haargroei hoofdhaar

Beauty: Haargroei hoofdhaar Haar wat bij ieder menselijk lichaam hoort is van oorsprong functioneel, maar tegenwoordig scheren we het weg, laten we het in model knippen of gooien we er een kleurtje overheen. Hoofdhaar springt het meest in het oog en is medebepalend voor iemands uiterlijk. Wat basisinformatie over hoofdhaar en haaruitval.

Groei

Aantal

Afhankelijk van de kleur en de genetische factoren (moeder is de grootste invloedfactor) hebben mensen tussen 100.000 en 150.000 haren op het hoofd. Blonde mensen hebben het meeste haar, dan brunettes en zwart harige en tenslotte mensen met rood haar.

Lengte

Haar groeit niet oneindig, maar kan per persoon aanzienlijk schelen. Bij de ene vrouw haalt het met gemak een meter en bij de ander komt het niet verder als de schouders. Mannenhaar wordt in principe niet zo lang als vrouwenharen. De mannenharen zullen niet snel langer als een halve meter kunnen worden.
Haar kan in principe zo’n 12 keer opnieuw uit het haarzakje gaan groeien en de haar groeit gemiddeld zo’n 4 jaar.
Op dagbasis mogen, bij normale haaruitval, zo’n 50 tot 100 haren uitvallen.

Haarcyclus

Haar kent 3 fases die doorlopen worden. De groeifase, de rustfase en de afbraakfase.
  • Eerst de haarwortel die moet groeien vanuit het haarzakje, wat officieel haarfollikel heet (gemiddeld 4 jaar, maar kan oplopen tot zo’n 6 jaar) en wat we de anagene fase noemen.
  • De tweede fase, de zogenaamde catagene fase, zorgt er voor dat de haar zich gereed maakt om uit te vallen. Deze fase kan enkele maanden duren.
  • De rustfase, ofwel telegene fase, gebeurt er niets en komt de haar los te zitten. Als deze is uitgevallen begint de cyclus opnieuw.

Beïnvloedingsfactoren haaruitval

Diffuus haarverlies is haarverlies wat niet op een bepaalde plaats uitvalt maar overall. Bijvoorbeeld bovenmatige stress of psychische aandoeningen kunnen oorzaak van haaruitval zijn. Maar denk ook aan streng lijnen, wat mogelijk gepaard gaat met eenzijdige voeding of vlak na een bevalling als de hormoonspiegel uit evenwicht is.
Vaak is het zo dat het haar pas een tijdje later uitvalt en de oorzaak al weer achterwege of opgelost is.

Over het algemeen is deze vorm van haaruitval goed te behandelen in de vorm van bijvoorbeeld vitaminepreparaten. Zo is vitamine B complex en visolie (omega 3 en 6) uitermate zinvol om in te nemen.
Daarnaast is altijd zo min mogelijk borstelen en zeker als het nat is, het beste.

Traumatische haaruitval is van alles met je haar doen. Speldjes of elastiek wat het haar omspant,spelen met de haren etc. Beter is dit zo min mogelijk te doen. Als het haar een tijdje ‘met rust gelaten wordt’ zal de situatie weer normaal worden.

Verder kan door medicijnen ook haaruitval optreden. Meestal is het zo dat, zodra er gestopt wordt, de haargroei weer normaal zal worden.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Functie van haarHet is zo vanzelfsprekend dat je haar hebt. De een wat meer de ander wat minder, maar de meeste mensen hebben haar. Wat…
Haaruitval door hormonenHaaruitval door hormonenVele vrouwen lijden tijdens de zwangerschap of na de geboorte van het kind onder haaruitval. Ook bij ziektes van de schi…
Wat is haaruitval en hoe voorkom je hetHaaruitval is een natuurlijk proces waar de meeste mensen op een gegeven moment last van kunnen krijgen. Haaruitval is v…
Trioxidil tegen haaruitval en dunner wordend haarTrioxidil tegen haaruitval en dunner wordend haarTrioxidil is de werkzame stof in de haarverzorgingsproducten van Foligain. De producten van Foligain op basis van Trioxi…
Tanden en kiezen laten vullen zonder boren d.m.v. ozonTanden en kiezen laten vullen zonder boren d.m.v. ozonTanden en kiezen vullen gebeurt door ze eerst uit te boren en vervolgens op te vullen met een hard wordend materiaal. Zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Langll, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.