Ons lichaam doorgelicht met CT, MRI, PET of SPECT techniek

Ons lichaam doorgelicht met CT, MRI, PET of SPECT techniek Total body scan is een hot item. Vroeger spraken we over doorlichten als we een röntgenfoto moesten laten maken. Vandaag de dag zijn er naast de traditionele röntgentechniek en de echografie nog veel meer moderne technieken waarmee medici dwars door ons lichaam kijken, en elk verdacht detail kunnen lokaliseren. MRI, CT, MRA, PET, SPECT wat is het en hoe werken die technieken?

Doorlichten kan met verschillende technieken

Medici kunnen al vele tientallen jaren, door de huid heen kijken. Oorspronkelijk uitsluitend met behulp van röntgentechniek. Tegenwoordig ook met veel verfijnder technieken, mede dankzij de computer.

Röntgenfoto's

Deze traditionele doorkijk in het lichaam, berust op de techniek van röntgenstralen, die door het zachte lichaamsweefsel in meer of mindere mate kunnen doordringen en kunnen stuiten op hardere lichaamsdelen (botten) die dan op die manier te zien zijn. Te zachte lichaamsdelen, zoals bloedvaten zijn op die manier niet te lokaliseren, tenzij contrastvloeistof wordt gebruikt. Röntgenfoto’s worden bijvoorbeeld gebruikt bij het vaststellen van botbreuken, en gebitsonderzoek, alsmede borstkankeronderzoek.

MRI (Magnetic Resonance Imaging)

De inmiddels redelijk ingeburgerde “tunnel” waarbij het hoofd en voeteneinde open zijn en waarin een krachtig magnetisch veld wordt opgewekt. Hierdoor kan met behulp van radiogolven en de informatie die naar een computer wordt gestuurd, een zeer gedetailleerde afbeelding worden gemaakt van alle inwendige organen en lichaamsdelen. De MRI techniek wordt speciaal gebruikt bij het tonen van de weke lichaamsdelen. Je kunt bijvoorbeeld een hersentumor opsporen. Ook bij het onderzoeken van de wervelkolom wordt vaak gebruik gemaakt van een MRI-onderzoek. Om bloedvaten of tumoren nog beter te kunnen zien, wordt ook wel gebruik gemaakt van Magnetic Resonance Angiography (MRA). Een zelfde techniek als MRI , maar dan in combinatie met een contrastvloeistof die van te voren wordt ingespoten.

CT (Computer Tomografie)

Een CT-scan werkt met dezelfde röntgenstraling die wordt gebruikt bij röntgenfoto’s. De beelden zijn alleen veel scherper. In de tunnel draait een röntgenbuis, een soort ring, heel snel rond een bepaald lichaamsdeel en maakt hiervan een dwarsdoorsnede. Uit deze ring komt namelijk een röntgenstraal die om de paar millimeter een nieuwe scan maakt, net zolang tot het hele onderzoeksgebied is gefotografeerd. Hierdoor krijgt de arts als het ware plakjes van het lichaam te zien. Wanneer al deze plakjes in de computer achter elkaar worden gelegd, kan er een driedimensionale reconstructie worden gemaakt. De CT-scan wordt gemaakt als er een vermoeden bestaat van een hersentumor of een beroerte. Verder kunnen gezwellen worden opgespoord en kan worden gekeken of organen vergroot of geïnfecteerd zijn. Ook kunnen botten en bloedvaten in beeld worden gebracht.

PET (Positron Emission Tomography)
SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography)

Deze technieken vallen onder de zogenaamde radio nuclide scanning waarmee onder meer bloedtoevoer van weefsels in beeld kan worden gebracht. Het zijn vergelijkbare technieken waarbij gebruik wordt gemaakt van een licht radioactieve glucoseoplossing die een paar uur voor het onderzoek wordt ingespoten. Deze oplossing hecht zich vervolgens aan de organen of weefsels die onderzocht moeten worden. Bij deze techniek worden geen heldere beelden geproduceerd zoals bij de MRI of de CT, maar er wordt informatie gegeven over de stofwisseling. In de lichaamscellen worden bepaalde voedingsstoffen gebruikt zoals suiker. Via een camera kan een computer dergelijke voedingsstoffen en de verdeling ervan in beeld brengen. Met een CT kun je aantonen of een lymfeklier vergroot is, maar dit betekent niet per definitie dat er ook sprake is van kanker. Met deze scans kun je het verschil tussen goed- en kwaadaardige tumoren echter duidelijk zien.

Echografie (echoscopie)

Het principe werkt het zelfde als dat van een sonar op zee, een techniek die tijdens de tweede wereldoorlog werd ontwikkeld. Geluidsgolven met een zeer hoge frequentie die wij niet kunnen horen, worden ingezet met behulp van een echokop of transducer die op de huid wordt gezet. Dit apparaat zendt niet alleen geluidsgolven uit, maar vangt de teruggekaatste golven ook op. Deze signalen worden vervolgens door een computer verwerkt en als een tweedimensionaal beeld op een monitor weergegeven. Een echografie geeft duidelijke belden van zachte weefsels zoals de lever, galblaas, milt, eierstokken en baarmoeder. Daarnaast wordt deze techniek vaak ingezet om de ontwikkeling van het ongeboren kind te volgen.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Total Body Scan, informatieTotal Body Scan, informatieDe Total Body Scan brengt het lichaam in beeld. Steeds meer mensen laten vrijwillig en op eigen kosten, een Total Body S…
Full body scan: De gevarenFull body scan: De gevarenVeel bedrijven adverteren met zogenaamde 'Full body scans'. Tijdens een Full body scan onderga je een medische check-up.…
Preventieve Scan: Preventieve CT-scan, MRI-scan en Body ScanPreventieve Scan: Preventieve CT-scan, MRI-scan en Body ScanTwee op de drie Nederlanders wil een preventieve medische check-up of second opinion. Veel mensen vermoeden dat er iets…
Bodyscan: preventief medisch onderzoekBodyscan: preventief medisch onderzoekMeestal wordt een ziekte pas ontdekt als men klachten krijgt. Ver daarvoor is de ziekte echter vaak al aanwezig in het l…

Qlaira, de nieuwe anticonceptiepilQlaira, de nieuwe anticonceptiepilAnticonceptie voorkomt dat vrouwen zwanger worden. De pil is de meest gebruikte anticonceptie. Er is nu een nieuwe antic…
De langste man van Nederland vertelt over zijn ervaringenDe langste man van Nederland vertelt over zijn ervaringenDe mens wordt steeds langer en er zijn mensen die door anderen als extreem lang worden beschouwd. Deze mensen worden vaa…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 18-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.