Zonnebrand ... oppassen!

Zonnebrand ... oppassen! De zon schijnt fel en in de zon of schaduw is het belangrijk te smeren. Het voorkomt een hoop pijn en gedoe. Wat gebeurt er met de huid als we in de zon ‘de natuur z’n gang laten gaan’ en welke soorten UV licht zijn er?

Mooi bruin worden of verbranden?

De zon kan een weldadige werking hebben op de huid, ga je zorgvuldig te werk met regelmatig smeren met een goed zonnebrandmiddel, dan kan er na een aantal dagen een mooi bruin kleurtje ontstaan. Vermijd de middaguren zon en zoek regelmatig de schaduw op, waar overigens ook gesmeerd moet worden.

Als je echter onbeschermd het ultraviolette licht ‘opvangt’, je verbrandt dus niet van de zon die je voelt op de huid, kan je behoorlijk verbranden. Los van een strakke, rode, pijnlijke huid is de kans op huidkanker ook groter. Beschermen door regelmatig te middel van smeren, een pet dragen en de schaduw opzoeken is dus om meerdere redenen belangrijk.
Gezonde voeding, waarbij fruit en groenten de benodigde antioxidanten opleveren, helpt de huid eveneens gezond te houden en schade tegen de UV-stralen te beperken.

Bron: Zon - AnnastaalBron: Zon - Annastaal

Wat kan je doen als je verbrand bent?

  • Het belangrijkste: de huid moet goed gekoeld worden door middel van vochtige doeken of ga onder een lauwe douche staan.
  • Afhankelijk van de pijn mag er een pijnstiller (paracetamol) geslikt worden.
  • Blaren mogen niet doorgeprikt worden, blaren vormen een soort bescherming.
  • Als de zonnebrand ernstig is (naast blaren, ook koorts, zwellingen en hoofdpijn) is het zinvol de huisarts te raadplegen (zonnesteek).

De zon

  • Infrarood, dit is onzichtbare straling die ons de warmte geeft.
  • Zichtbaar licht, het soort licht die voor onze ogen de wereld om ons heen zichtbaar maakt.
  • Ultraviolet, dit is, net als infrarood, onzichtbare straling.

De UV vormen

UV-C is de krachtigste vorm maar raakt het aardoppervlak niet.

UV-B wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden, maar er kan bij een wolkenloze hemel toch het nodige doordringen richting het aardoppervlak. UV-B is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand en huidkanker.

UV-A dringt vrij eenvoudig door tot het aardoppervlak en is de minst schadelijke van de UV-soorten. Toch kan ook UV-A in hogere dosis leiden tot zonnebrand en huidkanker.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnesteek of zonneslag door zonnebankZonnesteek of zonneslag door zonnebankEen zonnesteek of zonneslag hebben beiden nagenoeg dezelfde symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Oo…
UVstraling - wat is het?Naast het licht dat wij kunnen waarnemen, straalt de zon ook een ander licht uit; ultraviolet licht, voor ons niet met h…
Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Een dagje strand, een strandvakantie of heerlijk in de zon op het terras. Hoe krijg je een perfecte bruine zomerhuid? Ho…
Zonnebrand, voorkomen en behandelenZonnebrand. Het is lekker warm, de zon schijnt lekker en er heerst een aangenaam briesje. Heerlijk maar wel gevaarlijk w…

Communicatie: 3 fasen voor leiden van slechtnieuwsgesprekCommunicatie: 3 fasen voor leiden van slechtnieuwsgesprekHet leiden van een slecht nieuws gesprek is meestal niet plezierig om te doen. Je moet de ander iets bekendmaken wat gro…
Wat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneWat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneIeder mens verliest elke dag wel wat haar, maar bij de meesten groeit dit ook weer meteen aan. Haarverlies wordt pas abn…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Zon - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.