Beetje de blues? Dit stappenplan helpt

Beetje de blues? Dit stappenplan helpt Beetje somber? Al een paar dagen de blues? Niet lekker in je vel? Een tijdelijk geval van de 'blues' is iets anders dan een depressie. Dat neemt niet weg dat je er iets aan wilt doen. Dit stappenplan helpt.

Stap 1: stel je werkelijkheidsbeeld bij

Er kunnen zowel grote of kleine dingen zijn die je een tijdelijk gevoel van somberheid geven. Maar één ding hebben ze gemeen: we vechten ertegen. Neem een gedachte als 'ik mag me niet somber voelen, ik heb alles.' Of 'ik word doodziek van dat gedoe met mijn internetverbinding, die mensen zouden er iets aan moeten doen.' De eerste is een grote gedachte. De tweede een kleine. Maar beide houden ze in dat je je tegen de werkelijkheid verzet. De werkelijkheid is dat we ons soms somber voelen zonder een reden die we zelf geldig vinden. De werkelijkheid is dat mensen en dingen niet altijd doen wat we willen, of liever, wat we vinden dat ze zouden moeten doen. Stap één om met de somberte om te gaan, is de werkelijkheid onder ogen zien. Dingen zijn niet zoals je wilt. Je voelt je niet zoals je wilt. Dan kun je beginnen te accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn. Maar ook kun je het idee loslaten dat je ergens iets aan zou moeten doen, omdat het zo hoort. Je ware prioriteit mag en moet zijn, zorgen dat je je weer beter voelt. Zelfs al zijn de omstandigheden niet zoals je wil.

Stap 2: bekijk je gedachten over de situatie

Er zijn mensen die meesters zijn in het vergallen van hun eigen levensgeluk. Voor een kwartier, of voor een half mensenleven. Het zijn niet situaties en mensen die ons somber maken, het zijn onze gedachten daarover, en de gevoelens die daarmee samenhangen. Gedachten die ons blokkeren zijn bijvoorbeeld: 'In dit huis wordt toch nooit aan mij gedacht.' Of: 'Ik heb geen tijd om te doen wat ik zelf wil.' Of: 'Het leven is nou eenmaal saai, daar doe je niets aan.' Hier wordt het misschien een beetje pijnlijk. Want met het bekijken van je blokkerende gedachten, moet je ook onder ogen zien dat die houding je iets oplevert. Als het 'nou eenmaal allemaal zo is' hoef je namelijk niets te doen, want het lukt toch niet. Als het allemaal aan anderen ligt, idem dito. Dit zijn waangedachten. In werkelijkheid kun je onder alle omstandigheden iets voor jezelf doen.

Stap 3: bekijk je agenda

Laten we dat eens concreet maken. Pak je agenda. Veel somberte komt voort uit een berg dagtaken waar geen plezier aan te beleven valt, en de hoop dat het plezier nog weleens komt als die berg is afgehandeld. Maar die berg heeft de gewoonte om alleen maar te groeien, en dan komt het plezier nooit. Plezier is niet per se een vakantie naar Thailand. Het gaat bij het opheffen van somberte meer om het beperken van 'moetens' en het toelaten van wat tijd voor plezier. Dus: zie je in je agenda dat het evenwicht tussen 'plezier' en 'moetens' zoek is, doe daar dan meteen iets aan. Verschuif in een dag met drie vervelende moetens eens twee niet zo dringende moetens naar de volgende week. Of schrap ze, als dat kan. Geef je goede gevoel prioriteit! Spreid de moetens die echt nodig zijn, bewust over je week. Plezier is minstens zo belangrijk, geef dus elke dag een beetje plezier mee op de plek waar eerst een verplichting stond. Zorg dat dit elke dag het geval is. Elke dag verdient iets om naar uit te zien. Of dat nou een leuke plant is, een telefoontje of afspraak met een vriendin of vriend, een uurtje wandelen of sporten, of naar een film of toneelvoorstelling.

Stap 4: maak er gewoontes van

Maak nu een goede gewoonte van een leven met meer plezier, minder moetens, bewuster denken en goede zorg voor jezelf. Periodes of dagen van somberte zijn nooit helemaal te vermijden, maar ze zijn wel vaak te voorkomen of anders te verhelpen of verminderen. Blijf dus regelmatig checken of je je aan het verzetten bent tegen een of andere werkelijkheid, en of je jezelf een verplichting oplegt om iets te verbeteren dat buiten je macht ligt. Blijf regelmatig je gedachten opschonen van rommel: zelfverwijt, fictieve machteloosheid, beschuldiging van anderen of het sprookje dat jouw leven in de handen van anderen ligt. En blijf stelselmatig pleziertjes in je agenda zetten. Sla daarbij geen dag over. Zorgen voor jezelf en je levensgeluk is een prioriteit, en het zet flinke zoden aan de dijk om die prioriteit als zodanig te behandelen, ook als het leven met je weg lijkt te rennen. 'Moetens' komen vanzelf. Plezier is niet voor niets verbonden aan het werkwoord 'maken.'

Goede gewoontes tegen somberheid

Altijd bezig met de vraag 'wat moet ik vandaag?' Keer dat bij deze om in de vraag 'wat wil ik vandaag?' Natuurlijk kun je niet per se vandaag afreizen naar de Bahamas, maar het blijkt dat we meestal niet per se het grote en meeslepende willen op een willekeurige dag. Ons humeur kan met sprongen vooruit gaan door het vervullen van een kleine wens. Alleen al het kijken naar je eigen wensen, het je bewust worden van wat jou blijer maakt of tenminste minder somber, kan een ommekeer betekenen in je gevoelens van neerslachtigheid. Wees niet gealarmeerd als je in eerste instantie geen flauw benul hebt van wat je graag zou willen. Met name vrouwen zijn zo vaak met hun omgeving bezig, dat het soms moeilijk is om je eigen behoeftes opeens uit de kast te halen! Blijf aandachtig naar jezelf luisteren en in je hart kijken. Kun je je een blij moment herinneren? Was je iets aan het drinken op een terras met een vriend of vriendin? Liep je in de natuur, in een museum, een dierentuin? Was je gewoon even voor jezelf een boek aan het lezen in afzondering? Gebruik die herinneringen om je te inspireren en je zult zien dat je steeds beter wordt in het beantwoorden van dé opkikkervraag bij uitstek: wat wil ik vandaag? Wat zal me minder somber of zelfs blij maken?
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen energie in de winter: winter blues of winterdepressieGeen energie in de winter: winter blues of winterdepressieVoortdurend moe en uitgeput. Geen energie en ’s morgens moeite met opstaan. De dag dubbel zo vermoeiend als anders. Hobb…
Brielle Blues festivalBrielle Blues festivalBrielle Blues is sinds de begin jaren negentig van de vorige eeuw een jaarlijks terugkerend gratis bluesfestival dat in…
Gitaar: Het BluesschemaBlues muziek is één van de oudste muziekvormen van Amerika en heeft andere muziekgenres als rock ’n roll, rock en jazz o…
Blue Monday: adviezen van de psycholoogBlue Monday: adviezen van de psycholoogBlue Monday, het is een trending topic elk jaar rond 20 januari. Maar er zijn meer dagen waarop een sombere bui mogelijk…

Latex handschoenenLatex handschoenenLatex is een natuurrubber. Op dit moment wordt de handschoen het meest gebruikt bij onderzoek. Ook worden latex-handscho…
Nagels afbijtenNagelbijten, het is een nare gewoonte die veel mensen dagelijks bezighoudt. Is het niet uit stress, dan wel uit vervelin…
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 16-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.