Sigaren roken: is de sigaar minder ongezond dan de sigaret?

Sigaren roken: is de sigaar minder ongezond dan de sigaret? Om te stoppen met roken durven sommige rokers wel eens overschakelen van de sigaret naar de sigaar. Ze argumenteren dan dat ze sigarenrook niet inhaleren en dat ze dus minder nadelige effecten voor de gezondheid zullen ondervinden. Nochtans is dit relatief, want de rook van sigaren is sterker dan die van sigaretten en verhoogt de kans op mondkanker en lipkanker. Bovendien blijft bij het roken van sigaren het risico op longkanker aanwezig en ondervinden passieve rokers meer schade van sigaren. De mening dat sigaren "gezonder" zouden zijn dan sigaretten is dus moeilijk vol te houden. Hoe kan je de nadelen van deze twee tabaksproducten op een correcte wijze met elkaar vergelijken?

Gemeenschappelijke nadelen sigaar & sigaret

Zowel de sigaret als de sigaar bezitten tal van nadelen voor de gezondheid. De rook die vrijkomt bij het roken van een sigaar bevat net als sigarettenrook een hele resem van schadelijke stoffen. De stoffen die zowel deel uitmaken van sigarenrook als van sigarettenrook zijn onder meer nicotine, koolmonoxide, gassen en teer. De mogelijke schade van deze stoffen is bijvoorbeeld het verslavend effect bij nicotine, en het kankerverwekkende effect bij teer. Deze schadelijke effecten voor de gezondheid hebben sigaar en sigaret met elkaar gemeen.

Sigaar minder ongezond?

Sigaren zijn voor sommige rokers een tussenstap, een springplank om op lange termijn te stoppen met roken. Ze stoppen met de sigaret om over te schakelen naar de sigaar, die minder ongezond lijkt te zijn. Door de sigarenrook niet te inhaleren lijkt het erop dat je minder schade ondervindt dan bij sigaretten. Bovendien is de rook die zich in de mond ontwikkelt bij de sigaar zwaarder dan bij een sigaret, waardoor je geneigd zou zijn om, althans qua hoeveelheid, minder te roken dan bij een sigarettenverslaving. Dit lijken allemaal "voordelen" van de sigaar tegenover de sigaret, maar is dat ook werkelijk zo?

Nadelen sigarenrook

Sigarenrook is erg sterk en irritant. / Bron: L. Bartha, Flickr (CC BY-2.0)Sigarenrook is erg sterk en irritant. / Bron: L. Bartha, Flickr (CC BY-2.0)

Longkanker

Het specifieke aan de rook van sigaren is dat hij sterker en irritanter is dan de rook van sigaretten. Daardoor kan hij minder diep geïnhaleerd worden, wat op zich positief is in vergelijking met de sigarettenrook die je dieper kan inhaleren. Toch is er bij de niet-inhalerende sigarenroker nog steeds een risico op longkanker aanwezig. Bovendien zorgt de rook van sigaren voor een felle hoestreactie bij de roker.

Hart- en vaatziekten

Bij de sigarenroker die zijn rook niet inhaleert ligt de kans op hart- en vaatziekten wel gevoelig lager dan bij de inhalerende sigarettenroker. Men gaat er zelfs van uit dat het risico op hart- en vaatziekten bij de niet-inhalerende roker slechts weinig hoger ligt dan bij de persoon die helemaal niet rookt. Toch kan je dit niet als een voordeel beschouwen, want de sigaar heeft voldoende negatieve eigenschappen om van het roken ervan beter geen gewoonte te maken.

Passieve rokers zijn de sigaar

Sterkere tabaksrook

Een belangrijk verschil met de sigarettenrook is dat de rook van sigaren een groter effect heeft op de omgeving. Vermits de sigarenrook sterker is dan sigarettenrook, is de sigarenroker storender en schadelijker voor de mensen rondom hem. Bovendien wordt dat negatief effect op de omgeving nog eens versterkt doordat hij minder inhaleert dan de sigarettenroker of helemaal niet inhaleert.

Rook uitblazen

De niet-geïnhaleerde rook wordt dus niet "gefilterd" in de longen maar blijft in de mond, waarna hij uitgeblazen wordt. De sigarenroker blaast dus meer rook in de lucht die een schadelijk effect zal hebben op zijn omgeving. Passief roken is dus schadelijker als je bij een sigarenroker in de buurt bent dan wanneer je je tussen sigarettenrokers bevindt.

Sigaar niet "gezonder"

Stoppen met sigaretten

Heel wat sigarettenrokers gaan er van uit dat het roken van sigaren een goeie springplank is om helemaal te stoppen met roken. Ze willen overschakelen van sigaretten op sigaren precies omdat ze sigarenrook veel moeilijker kunnen inhaleren en dus minder nadelige gevolgen voor de gezondheid zullen ondervinden. Hierop kan je aanmerken dat de sigarettenroker een natuurlijke neiging tot inhaleren heeft ontwikkeld en dat dus maar moeilijk zal kunnen veranderen wanneer hij van sigaretten op sigaren zal overschakelen.

Sigaren inhaleren

De kans bestaat dat je dan uit gewoonte toch weer gaat inhaleren, wat maakt dat die geïnhaleerde sigarenrook dan eigenlijk weer meer negatieve effecten zal hebben dan de sigarettenrook die je voordien inhaleerde. Het overschakelen van sigaretten naar sigaren kan eigenlijk alleen maar zinvol zijn als je het ziet in een planning om helemaal te stoppen met je rookverslaving. Op die manier kan het roken van een sigaartje deel uitmaken van het geleidelijk afbouwen van je rookgewoontes om uiteindelijk helemaal te kunnen stoppen met roken.

Sigaren en kanker

Sigaren hebben met sigaretten gemeen dat ze allebei een risico inhouden op longkanker. Bovendien is de rook van sigaren zodanig veel sterker dan sigarettenrook dat er een groter risico ontstaat op mondkanker en lipkanker. Bij rokers van sigaren komen opvallend meer lip- en mondkankers voor dan bij sigarettenrokers. Hetzelfde geldt trouwens voor pijprokers, vermits ook daar de rook heelwat sterker is dan bij een sigaret.

Stoppen met roken

Wat is beter: sigaar of sigaret, waterpijp of kauwtabak? Altijd zullen rokers wel willen kiezen voor een "minder ongezond" rookartikel om hun geweten te sussen op het vlak van nadelen voor hun gezondheid. Voor elke vorm van roken zullen wel argumenten pro en contra aangehaald kunnen worden. Echter, de enige juiste keuze om je gezondheid te respecteren en het risico op long-, keel-, of mondkanker drastisch te verkleinen, is om eenvoudigweg te stoppen met roken. Stoppen met roken kan op een geleidelijke of drastische wijze, en met of zonder hulpmiddeltjes. Wie ervoor kiest om eindelijk maar eens te stoppen met roken, kan bijvoorbeeld gebruik maken van nicotinepleisters, nicotinegel of kauwtabletten.

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Veel mensen denken dat sigaren minder ongezond zijn dan sigaretten omdat je sigaren niet inhaleert, maar is dat eigenlij…
Het genieten van een sigaarVoor het roken van een sigaar moet je, in tegenstelling tot een vluchtige sigaret, je tijd nemen. Het is als het ware ee…
De Sigaar van La Palma (Spanje)De enige plaats in Spanje waar Tabak verbouwd en verwerkt wordt is op La Palma, één van de Canarische Eilanden. Er zijn…
Sigaren - voor langzame genieters, maar ook voor vluggertjesSigaren - voor langzame genieters, maar ook voor vluggertjesSigaren roken is een kunst apart. Tegenstanders van roken (waar ik zelf inmiddels hartstochtelijk bij hoor) kunnen er na…

Alles over windenAlles over windenWinden, scheten, flatulentie. Het zijn van die dingen waar veel mensen niet graag over praten, maar het gas in de darmen…
Alles over spierpijn: het kan een signaal zijnAlles over spierpijn vind je hier. Want spierpijn hebben is geen pretje. Het belemmert mensen in hun dagelijkse gang van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ba Su, Pixabay
  • https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/zijn-sigaren-beter-dan-sigaretten/
  • www.maakjekeus.nl/drugsinfo/roken/vragen/sigaren-minder-slecht-sigaretten (bronnen geraadpleegd op 21/05/2016).
  • Afbeelding bron 1: L. Bartha, Flickr (CC BY-2.0)
Reacties

Hans, 17-02-2019
Worden longen weer schoon na stoppen met roken? Reactie infoteur, 20-02-2019
Beste Hans,

Na het stoppen met roken begint er inderdaad een herstelproces voor de longen.
Zie voor meer details:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/40864-stoppen-met-roken-herstel-longen-en-gevolgen-voor-lichaam.html

Vriendelijke groet,
Verdanov

Nikos, 15-03-2012
Ik ben nu 6 weken gestopt met roken, waarvan de eerste 2 weken 's avonds 1 sigaartje bij een glas wijn of whiskey. Zonder te inhaleren. Ik moet zeggen dat ik toch echt gestopt ben met roken, ook deels te danken aan de overstap van sigaret - sigaar - niets. Reactie infoteur, 15-03-2012
Hallo Nikos,

Wat leuk om te lezen dat ook jij bent kunnen stoppen met roken dankzij de overstap van sigaret naar sigaar. Het interessante hieraan is dat je geleidelijk kan afbouwen, zonder al teveel last te hebben van ontwenningsverschijnselen. Zelf ben ik ook op die manier kunnen stoppen, weliswaar niet op zo een korte termijn. Respect daarvoor!

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 30-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.