Verstopping; wat doe je eraan en hoe voorkom je het?

Verstopping, een vervelend verschijnsel in je buik. Je stoelgang is ontregeld, je ontlasting zit vast en komt er met moeite en vaak ook met pijn uit. Je hebt een opgezwollen buik en last van buikpijn. Hoe ontstaat verstopping en hoe kom je er vanaf? Lees het hieronder.

Wat houdt verstopping in?

Een ander woord voor verstopping is ook wel obstipatie. Het wil zeggen dat je minder vaak ontlasting hebt en dat de ontlasting harder is dan gewoonlijk. Het is niet zo dat iedereen iedere dag ontlasting moet hebben. Ieder persoon heeft zijn eigen ritme. Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen maar één keer per week.

Oorzaken van verstopping

Wanneer je een verstopping hebt in je darmen kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kan het ontstaan wanneer je weinig vezels binnen krijgt. Vezels houden nameljk vocht vast en zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft. Daarnaast stimuleren vezels ook de werking van de darmen. Ook weinig drinken en weinig beweging kunnen obstipatie veroorzaken. Daarnaast zijn er wat medicijnen die verstoppend werken, bijvoorbeeld slaappillen. Ook mensen die druk bezig zijn of last hebben van spanningen wachten vaak met naar het toilet te gaan. En juist de ontlasting ophouden maakt de ontlasting hard. Een keertje uitstellen is niet erg, maar als je het vaak uitstelt om naar het toilet te gaan krijg je op den duur last van verstopping. Er zijn zelfs mensen die al vanaf hun geboorte last hebben van verstopping zonder dat hiervoor een oorzaak lijkt te zijn.

Kan verstopping kwaad?

Verstopping is vervelend en het kan een opgeblazen gevoel en buikkrampen veroorzaken. Daarnaast kan de druk op de anus tijdens de toiletgang zorgen voor aambeien. De adertjes rond de anus zetten hierbij op en kunnen pijnlijke plekjes zijn. Voor mensen is dit wel eens de reden helemaal niet meer naar het toilet te gaan, waardoor de verstopping alleen nog maar erger wordt.

Wanneer naar je huisarts?

Als je zo'n twee tot drie weken last blijft houden van verstopping is het wel verstandig even langs je huisarts te gaan. Mits je de hierboven genoemde maatregelen geprobeerd hebt en die niet werken.
Ook ga je naar de huisarts wanneer:
  • er slijm of bloed bij de ontlasting zit
  • verstopping en diarree elkaar afwisselen
  • je naast verstopping ook minder eetlust krijgt of vermagert
  • je vermoedt dat de verstopping veroorzaakt wordt door medicijnen die je gebruikt

Wat je zelf kunt doen om verstopping te voorkomen

Wat je kunt doen om verstopping te voorkomen is het volgende:
  • eet vezelrijk voedsel, bijvoorbeeld: volkorenbrood, zilvervliesrijst, aardappelen, groenten en peulvruchten
  • eet sinaasappelen, pruimen en ongeschilde appels
  • eet eventueel extra zemelen, roer ze bijvoorbeeld door de yoghurt; let op: drink hierna wel veel water, anders zorgen de zemelen juist voor verstopping
  • eet niet haastig en kauw je eten goed
  • drink minsten 2 liter per dag
  • ga direct naar het toilet als je aandrang hebt en neem dan rustig de tijd
  • beweeg voldoende zodat de darmen in beweging blijven
  • gebruik geen laxeermiddelen; ze maken je darmen lui en zorgen op den duur voor meer verstopping
  • gebruik wat extra sla-olie bij de rauwkost, dat laxeert ook
  • eet een kiwi op de nuchtere maag of voordat je naar bed gaat

Sommige voedingsmiddelen kunnen voor laxatie zorgen. Voorbeelden hiervan zijn karnemelk, yoghurt, stroop, ontbijtkoek, vocht van geweekte zuidvruchten, rozenbottelsiroop of sinaasappelsap.
© 2009 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…

Thuis genieten van sauna, infraroodcabine,jacuzzi of zwembadHoewel het soms zo lijkt, moet men om voor een paar uurtjes wellness niet steeds naar een spa-oord of wellnesshotel; het…
Geeuwen, wat is dat?Geeuwen is een alledaags en overbekend fenomeen. Het is een stuk complexer dan we denken. Alle gewervelde dieren doen he…
Wuppie (35 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.