Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistieken

Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistieken Zelfdoding is nog altijd een taboe. En met name zelfdoding onder jongeren wordt door velen nog altijd in de doofpot gestopt. De cijfers liegen er echter niet om. Jaarlijks overlijden ongeveer 105 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar middels zelfmoord. In dit artikel vind je enkele statistieken en cijfers rondom zelfdoding onder jongeren.
Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Zelfdoding onder jongeren

Veel mensen denken dat zelfmoord onder kinderen en jongeren niet voorkomt. Toch overlijden er jaarlijks circa 105 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar middels zelfdoding.

Het meestvoorkomende motief voor zelfdoding blijkt het hebben van een psychische stoornis te zijn.

Doodsoorzaken jongeren 15 -25 jaar

Dat zelfmoord een belangrijke doodsoorzaak onder jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar is blijkt wel uit de statistieken omtrent de doodsoorzaken van jongeren in deze leeftijdsgroep tussen 2000 en 2008. Belangrijk is om te onthouden dat de mogelijkheid aanwezig is dat een zelfdoding onterecht voor een ongeval aangezien wordt, waardoor het werkelijke aantal zelfdodingen waarschijnlijk hoger ligt. Het is namelijk niet altijd even duidelijk een natuurlijke van een onnatuurlijke dood te onderscheiden. Iemand die tegen een boom gereden is met de auto en overlijdt kan dit namelijk best met opzet gedaan hebben. Dit is echter niet altijd na te gaan.

Opvallend is dat zowel bij ouderen als jongeren het aantal mannen dat zelfdoding pleegt ruim twee keer zo hoog is als het aantal vrouwen dat overlijdt aan een zelfmoordpoging.

Top drie doodsoorzaken mannen

  1. Ongeval (1652 jongeren)
  2. Zelfdoding (688 jongeren)
  3. Kanker en andere nieuwvormingen (487 jongeren)

Top drie doodsoorzaken vrouwen

  1. Ongeval (413 jongeren)
  2. Kanker en andere nieuwvormingen (306 jongeren)
  3. Zelfdoding (250 jongeren)

Wijze van zelfdoding

Mannen en vrouwen verschillen in de wijze waarop zij zichzelf van het leven beroven. Opvallend is dat mannen vaker kiezen voor een meer gewelddadige dood terwijl vrouwen vaker dan mannen voor het sterven middels alcohol en/of medicijnen kiest.

Top drie wijze van zelfdoding mannen

  • 44% kiest voor wurging/ophanging
  • 24% kiest voor het springen voor een trein of metro
  • 12,4% kiest voor het springen van hoogte
  • 8% kiest voor medicijnen en/of alcohol

Top drie wijze van zelfdoding vrouwen

  • 45% kiest voor wurging/ophanging
  • 19% kiest voor het springen voor een trein of metro
  • 15% kiest voor kiest voor het springen van hoogte
  • 15% kiest voor kiest voor medicijnen en/of alcohol
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Website van NVVE, hulp bij zelfmoord voor een humane doodWebsite van NVVE, hulp bij zelfmoord voor een humane doodIeder jaar sterven mensen door zelfdoding of zelfmoord (suïcide). De meesten verkeerden in een zware depressie en zagen…
Hoe gaat de uitvaartverzekering om met zelfmoord?Hoe gaat de uitvaartverzekering om met zelfmoord?Wanneer een dierbare door zelfdoding om het leven komt, blijven de nabestaanden ontredderd achter. Niet alleen is er ver…
Zelfbeschadiging en suïcide: wetenschap toont verband aanZelfbeschadiging en suïcide: wetenschap toont verband aanZelfdoding. Het is een onvoorspelbare tragedie. Soms kondigen mensen het aan of zijn er tekenen van hevig psychisch lijd…

Slaapproblemen, oorzaken en oplossingenDe ene mens heeft 4 uur slaap nodig, de andere 10 uur. Hoewel de slaapbehoefte van mens tot mens verschilt, is het toch…
Dokter Online, ja of nee?Dokter Online, ja of nee?Dokter Online groeit in populariteit. Steeds meer medicijnen worden online verkocht, zoals pillen tegen erectiestoorniss…
Bronnen en referenties
  • http://statline.cbs.nl/statweb/
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.