Altijd pijn: pijnbestrijding is de laatste hoop

Altijd pijn: pijnbestrijding is de laatste hoop Mensen die altijd pijn voelen, kunnen daar helemaal gestoord van raken. Veel mensen hebben wel eens een tijdje pijn, maar weten dan dat dit weer overgaat. In sommige gevallen hebben mensen echter altijd pijn en helpen behandelingen van huisarts, fysiotherapeut en neuroloog niet. De enige stap is dan nog de pijnspecialist. Die kan zelfs hele delen van het lichaam uitschakelen om er voor te zorgen dat de pijn verdwijnt.

Pijn

Uit een groot onderzoek naar chronische pijn blijkt dat ongeveer 20 procent van de mensen in Europa altijd pijn heeft of aan chronische pijn lijdt. Chronisch betekent in dit geval dat de klachten langer dan 6 maanden duren. Het grootste gedeelte van die klachten wordt trouwens gevormd door lage rugklachten.

Waar lijdt chronische pijn toe:

Iemand die altijd pijn heeft kan daarnaast ook nog eens te maken krijgen met:
  • Depressiviteit
  • Verlies van werk
  • Verlies van partner
  • Isolement

Chronische rugpijn: hernia’s komen het vaakst voor

Bij lage rugpijn is een hernia vaak de oorzaak. In 25 procent van de gevallen wordt de rugpijn gevormd door de hernia. Maar er zijn ook andere redenen voor lage rugpijn. Dit zijn:
  1. Stress
  2. Psychische problemen

Als niets meer helpt bij pijn

Mensen die al operaties hebben ondergaan, medicijnen hebben geslikt, hebben geleerd om met pijn om te gaan door yoga of meditatie, die al maandenlang bij fysiotherapeuten hebben gelopen of orthopeed of neuroloog hebben bezocht, kunnen te horen krijgen dat er aan hun pijn niets meer te doen is. In dat geval kan pijnbestrijding soms soelaas bieden.

Pijnbestrijding

Veel ziekenhuizen hebben de beschikking over een pijnbestrijdingafdeling. Dit is overigens niet één afdeling, maar omdat pijnbestrijding een complexe zaak is bestaat die vaak uit multidisciplinaire pijnteams. Zij bestaan uit fysiotherapeuten, psychologen, revalidatieartsen en andere specialisten. Alleen zo kan bekeken worden hoe een patiënt goed geholpen zou kunnen worden. Ook de huisarts is bij dit proces betrokken.

Laatste hoop bij pijn

Mensen die al heel lang pijn lijden, hopen altijd maar dat ze na een bezoek aan een pijnspecialist daarvan verlost zijn. Door een prik in de rug of het lamleggen van een zenuw bijvoorbeeld. Maar pijnbestrijdingteams zijn geen wonderdokters die door één behandeling iemand van de pijn kunnen bevrijden. Er worden in veel gevallen wel goede resultaten geboekt, maar die maken vaak niet dat de hele pijn verdwijnt. Hij wordt vaak wel veel minder, maar in sommige gevallen is er helemaal geen verbetering.

Behandelingen op de pijnpoli

Op een pijnpoli zoals de pijnbestrijdingafdelingen wel eens worden genoemd kunnen mensen wel heel veel. Van een ruggenprik tot het uitschakelen van een gevoelszenuw met een warmtebehandeling via een katheder. Ook kan vanuit het hoofd een groot deel van het lichaam stil worden gelegd. Dat betekent dan echter ook dat de patiënt zelf niet veel meer kan, want het lichaam is dan ook werkelijk uitgeschakeld. Kankerpatiënten die in het laatste stadium zijn aanbeland en waarbij de pijn echt ondraaglijk is geworden, worden vaak op die manier geholpen.

Epiduroscopie

Het nieuwste op het gebied van pijnbestrijding is de epiduroscopie. Artsen steken daarbij een dun slangetje via de opening bij het heiligbeen en dit gaat richting de lendenwervels. In dit apparaat zit een kleine camera. Op een scherm dat daarmee in contact staat kunnen de pijnbestrijders kunnen of er iets aan de hand is met de wortels van de zenuwen en of ze bijvoorbeeld ontstoken zijn. De epiduroscoop, waar ook nog eens 4 slangetjes doorheen lopen kan ook spoelen en medicijnen toedienen op de plek waar dat nodig is. Bovendien kan er littekenweefsel mee worden weggehaald. Tijdens de behandeling met de epiduroscoop is de patiënt dusdanig verdoofd dat er geen pijn wordt gevoeld. Maar er is nog wel zoveel gevoel dat de persoon die op de behandeltafel ligt kan aangeven of het de juiste plek is waar de dokters zitten te wroeten. Het grote voordeel van de epiduroscopie is bovendien dat er echt heel lokaal wordt behandeld. Bij medicatie ondervindt het hele lichaam ook de bijwerkingen daarvan, terwijl een lokale behandeling alleen daar zijn werk doet.

Epiduroscopie bij hernia

De epiduroscopie behandelingen zijn in ieder geval heel heilzaam bij mensen die eerder zijn geopereerd aan een hernia en die weer rugklachten krijgen met uitstralen pijn naar de benen. Vaak hebben zij namelijk last van littekenweefsel. Tijdens de behandeling met de epiduroscoop wordt ook nog eens een ontstekingsremmer ingebracht op de plaats van de pijn. Zo wordt voorkomen dat er nog meer nieuw littekenweefsel ontstaat door de nieuwe behandeling. De hele ingreep duurt zo’n anderhalf uur. Mensen moeten nog wel een nachtje blijven, omdat ze wel narcose hebben gehad.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neuropathische pijnNeuropathische pijn, ook bekend als zenuwpijn, ontstaat door acuut of chronisch letsel van het zenuwstelsel. Door bescha…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Neuropatische pijn: ontstaan, behandeling en leven met pijnNeuropatische pijn: ontstaan, behandeling en leven met pijnNeuropathische pijn. Je hebt er vast weleens van gehoord. Een vreselijke pijn die je leven flink kan beheersen. Meestal…
Beknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingEen beknelde zenuw in de onderrug of lumbale radiculopathie kan pijnlijk en uitputtend zijn. Deze situatie doet zich voo…

Wat is euthanasie?Euthanasie is het opzettelijk levensbeëindigend handelen door een ander dan de betrokkene op diens verzoek. Tenminste, z…
Soorten antibiotica: metronidazol (Flagyl)Soorten antibiotica: metronidazol (Flagyl)Flagyl ofwel metronidazol is een antibioticum dat onder andere wordt voorgeschreven bij infecties veroorzaakt door Trich…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Ziekenhuis De Tjongerschans Heerenveen
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.