Gezondheid is balans en alles met mate

Gezondheid is balans en alles met mate Het lijkt en cliché en mogelijk is dit het ook, maar als je de maat en de balans probeert te houden, komt dit de kwaliteit van leven ten goede. Gezondheid is een groot goed en volgens menigeen niet te koop. Strikt genomen is dit ook zo, maar zonder niets meer te kunnen of mogen, is er ook nog een middenweg. Een middenweg waar de gezondheid niet uit het oog verloren wordt.

Uitgangspunten

Voor iedereen geldt dat voldoende beweging essentieel is om vitaal te blijven. Dit geldt overigens niet alleen voor het ouder wordend lichaam, dit geldt voor iedereen. En strikt genomen begint het lichaam gechargeerd met “aftakelen” op je 25e.
Een vitaal lichaam is niet alleen alles soepel houden, een vitaal lichaam is ook een goede longinhoud, conditie om een flink stuk te kunnen hardlopen, wandelen, zwemmen of fietsen. Geen overbodige luxe, terwijl dit door menigeen wel zo gezien wordt. We hebben immers de auto toch en dat laatste maakt dat we dat stukje naar het winkelcentrum ook maar de auto nemen, of de kinderen die naar school gebracht moeten worden gaat zoveel gemakkelijker in de auto dan op de fiets of lopend en oh ja, in de sportschool sport ik al genoeg en waarom dus er naar toe lopen of fietsen.

Beginnen

Zo zijn er nog talloze voorbeelden die weinig steekhoudend zijn, maar puur voortkomen uit gemak en het doorontwikkelen van de mensheid (wat goed en slechte kanten kent). Maar wetende dat dat een gegeven is, zal er toch voldoende uit andere vormen van beweging moeten komen. En dan is dat half uurtje per dag, waar zoveel reclame voor gemaakt wordt, echt het minimum per dag.
Dat half uurtje kan gevuld worden met de dagelijkse dingen (in huis, in de tuin, seks etc.), of ga een uur wandelen met de hond, ga drie kwartier hardlopen (let goed op je eigen tempo aanhouden!) of ga – nu de lente er weer aankomt – lekker baantjes zwemmen in het lokale zwembad. Ook dit moet je zo’n drie kwartier volhouden.

Warming up en cooling down

Als je van geen sporten naar die drie kwartier of dat uur gaat, bouw het dan voorzichtig op. Vergeet sowieso niet de warming up en de cooling down te doen. Het lichaam moet van niets naar intensief sporten en weer teruggebracht worden naar de normale lichaamshouding/beweging. Om te voorkomen dat je spieren gaat verrekken of scheuren of nog erger, is het goed om je lichaam in staat te brengen om intensief te kunnen bewegen. Je lichaam moet daar hard voor werken en moet dus “klaar gemaakt” worden om de inspanning te kunnen leveren.
Oefeningen om de spieren goed te krijgen (arm- en beenspieren, spieren in de romp en nekspieren).

De geest

Bovendien, en dat wordt nogal eens vergeten, is het goed de geest mee te nemen in het intensief gebruiken van het lichaam. Focus je op hoe lekker je lichaam het gaat vinden dat je alle spieren weer de kans geeft intensief te gebruiken, je hebt ze immers niets voor niets gehad. Regulier meteen je (buik)ademhaling door enkele malen diep in te ademen, je lichaam groot te maken en rustig alle lucht weer uit je lichaam te laten stromen. Zo pep je de geest op en met de cooling down maak je de geest leeg. Even aan niets denken en alleen je diepe ademhaling horen.
Om vervolgens met een lauwwarme douche je lichaam te ontdoen van transpiratie en alles waar de geest de afgelopen tijd mee bezig is geweest. Een douche met een grote lauwwarme waterstraal en daar enkele minuten onder gaan staan, is dan een weldaad.

Voeding voor je lichaam

Strikt genomen is voeding alleen noodzakelijk om je lichaam te laten functioneren, maar de mens is niet voor niets de mens geworden, om meer te doen dan de soort voortplanten.

Koolhydraten, vetten en eiwitten

Heerlijke gerechten zijn prima en hoeven helemaal geen vetmakers te zijn. Maar dat wil wel zeggen dat je je hoofd er een beetje bij moet houden. Natuurlijk hebben we koolhydraten, vetten en eiwitten nodig. En om met dat laatste te beginnen, eiwitten zijn goed en zeker geen vetmakers.
Vetten daarentegen, als het onverzadigde vetten zijn, wel en dus van belang je te realiseren hoeveel je er van binnen krijgt op een dag. Met koolhydraten is het nog anders, op zich zitten er in bijvoorbeeld volkorenbrood de juiste voedingsstoffen, zo ook in volkoren pasta etc. Maar omdat er in diverse producten al koolhydraten zitten, krijgen we – bij de beweging die we tegenwoordig gemiddeld krijgen – teveel koolhydraten binnen, die we niet gebruiken en dat hoopt zich op. We worden dus zwaarder en al helemaal als we ons richten op de snelle suikers (denk bijvoorbeeld aan de speciale repen voor tussen twee maaltijden door). De intensieve sporters zie je meer koolhydraten dan gemiddeld eten, omdat deze door het intensieve sporten wel opgebruikt worden.

Wat wel en wat niet

Lekker eten kan absoluut maar ben matig met onverzadigde vetten en koolhydraten. Probeer niet boven de 2000 calorieën uit te komen als je vrouw bent en 2500 calorieën als je man bent. Wil je afvallen, ga er dan wat onder zitten en houd nog steeds de koolhydraten en onverzadigde vetten in de gaten. Daarnaast is het goed zoveel mogelijk zelf zaken samen te stellen en niet de kant-en-klare pakjes, zakjes en doosjes te gebruiken. Kijk anders eens voor de zekerheid op de verpakking en realiseer je wat er in zit. Daar kan je nog wel eens van gaan schrikken, naast al die geur, kleur en smaakstoffen worden geprepareerde producten vaak met de ergste vetmakers volgepropt.

Alcohol

Zoals je lekker en gezond moet kunnen eten, moet er ook af en toe een glaasje alcohol bij kunnen. Een glaasje wijn bij het eten of s avonds voor de buis is prima, zelfs als je af wilt vallen mag het zo nu en dan nog wel.
En een feestje met een borrel is ook prima, maar let er dan wel de volgende dag op en beperk die stevige borrel op dat feestje tot zo nu en dan en maak er geen dagelijkse gewoonte van. Ben je je op datzelfde feestje ook te buiten gegaan aan de chips, borrelhapjes en nootjes, neem hier dan ook jezelf in acht, door je de rest van de week “netjes te gedragen” met eten en drinken.

Tot slot

Balans en alles met mate is dus letterlijk van levensbelang. Maar als je jezelf in acht neemt, weet wat je eet en voldoende beweging krijgt, geef je jezelf in ieder gevalmeer kans op een gezond leven.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Hardlopen: warming-up en cooling-downWe hebben het allemaal wel eens gehoord: je lichaam opwarmen voordat je gaat sporten is belangrijk, evenals de cooling-d…
Het nut van een warming-up bij sportenHet nut van een warming-up bij sportenIn een goed trainingsschema is een warming-up onmisbaar. Dit stimuleert de bloedsomloop en zo bereidt het lichaam zich v…
Hardlopen: voordelen voor de mentale gezondheidVeel mensen die ervaring hebben met een langere periode regelmatig hardlopen geven aan dat ze zich sterker voelen, minde…

Radioactiviteit en besmettingRadioactiviteit en besmettingRadioactiviteit is een energie die ioniserende straling bevat. Deze heeft als bijwerking dat het atomen, maar ook mensel…
Stem: stembanden en aandoeningenDe stem gebruiken we dagelijks. Hoe de stem precies werkt, word al snel duidelijk. Soms word er teveel van de stembanden…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.