Medisch onderzoek: het bedrijf Kendle

Medisch onderzoek: het bedrijf Kendle Voordat een medicijn op de markt komt moet er eerst goed onderzoek naar worden gedaan. Er zijn in Nederland twee bedrijven die zich daarmee uitgebreid bezig houden. Een van die bedrijven is Kendle in Utrecht. Zij doet regelmatig onderzoeken waarbij zij medicijnen test op proefpersonen. De verdiensten zijn goed en de risico's vallen mee. Kendle is een internationaal farmaceutisch bedrijf. In Nederland is het bedrijf vooral bekend van de medische onderzoeken die zij verricht. Kendle doet deze onderzoeken in opdracht van internationale farmaceutische en biotechnologische bedrijven. Kendle is daarom een Contract Research Organisatie (CRO). De onderzoeken doet zij op een commerciële basis. Dat gebeurt onder de naam Kendle Clinical Pharmacology Unit. Deze onderzoeken vinden plaats op een locatie vlakbij het UMC in Utrecht. Op een aparte medische afdeling worden daar onderzoeken verricht naar medicijnen. Daarvoor worden deze medicijnen getest op proefpersonen. Samen met PRA International is Kendle het enige bedrijf die in Nederland grootschalig dit soort werk verricht.

Verdiensten bij Kendle

Om geïnteresseerden te vinden adverteert Kendle regelmatig in landelijke kranten en via internet. De verdiensten zijn goed. Wanneer iemand wordt opgenomen verdient hij minimaal 100 euro per dag. Dit kan oplopen, afhankelijk van het soort onderzoek. Personen krijgen niet betaald naarmate het risico dat ze lopen, maar naarmate het ongemak dat ze ondergaan. Zo zijn er onderzoeken waarbij de testpersoon zich de hele dag vrij over de afdeling mag begeven. Bij andere onderzoeken kan het voorkomen dat de proefpersoon soms de hele dag aan het bed gekluisterd is. In dat laatste geval is de vergoeding dan hoger.

Risico's van medicijnonderzoek

Er zijn veel veiligheidsmaatregelen die Kendle moet nemen voordat een onderzoek van start mag gaan. Zij moet eerst toestemming krijgen van een onafhankelijke medische commissie. Daarvoor moet zij onder andere aantonen dat de ingeschatte risico’s voor de proefpersonen laag zijn. Daarnaast moet zij aantonen wat de toegevoegde waarde van het medicijn kan zijn. Voordat de medicijnen op personen worden getest zijn ze eerst uitgebreid op proefdieren uitgeprobeerd. Ook moeten proefpersonen eerst uitgebreid medisch gekeurd worden. Daarbij wordt gekeken of ze wel gezond zijn. Wanneer dat niet zo is, of als er twijfel over is, dan worden ze afgewezen. Voor de meeste onderzoeken heeft Kendle mannen nodig. Vrouwen kunnen meestal alleen deelnemen aan onderzoeken wanneer ze niet meer vruchtbaar zijn. Ook personen die roken kunnen aan lang niet alle onderzoeken mee doen. Soms wordt er specifiek gezocht naar proefpersonen met een bepaalde ziekte of afwijking, bijvoorbeeld mensen die diabetes hebben.

Proefpersoon bij medicijnonderzoek

Als een proefpersoon is goedgekeurd moet hij nog worden ingeloot. Meestal worden er meer personen gekeurd dan er plaats is dan er kunnen deelnemen aan het onderzoek. Dit doet Kendle zodat ze er zeker van is dat er genoeg mensen zijn die kunnen deelnemen. Wanneer een groep van start gaat zijn er meestal ook een of twee personen die reserve staan. Deze lopen wel met alle activiteiten mee op de eerste dag en ondergaan ook een medische keuring zodat ze eventueel direct kunnen worden ingezet bij het onderzoek. Dit doet Kendle omdat er soms personen niet komen opdagen of dat blijkt uit het bloedonderzoek dat testpersonen zich toch niet aan de vooraf opgelegde restricties hebben gehouden. Zo mag je bij veel onderzoeken bijvoorbeeld twee dagen van te voren geen chocola eten. Dit kan namelijk een storende invloed op de testresultaten.

Proefpersoon bij Kendle

Op de tweede dag wordt meestal het medicijn toegediend. De periode dat mensen opgenomen blijven verschilt heel erg per onderzoek. Soms kan het om een periode van drie weken gaan, soms om maar twee dagen. Iedereen ondergaat achteraf altijd nog een medisch onderzoek om er zeker van te zijn dat het toegediende medicijn geen ongewenste effecten oplevert.
© 2010 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Proefpersoon voor medisch onderzoekProefpersoon voor medisch onderzoekAls proefpersoon voor medicijn-onderzoek kunt u relatief makkelijk geld verdienen. U gaat intern in een kliniek en krijg…
Medicijnonderzoek: mogelijke risico's voor proefpersoonMedicijnonderzoek: mogelijke risico's voor proefpersoonSteeds meer mensen zijn geïnteresseerd aan het meedoen als proefpersoon aan medicijnonderzoeken. In Nederland is dat mog…
Medisch onderzoek: CHDR in LeidenMedisch onderzoek: CHDR in LeidenBij CHDR in Leiden is het mogelijk om medicijnen te laten testen op je lichaam. Het gaat om nieuwe medicijnen en er word…
Medisch onderzoek: het bedrijf QPSMedisch onderzoek: het bedrijf QPSQPS is een bedrijf in Groningen dat medisch onderzoek doet bij nieuwe medicijnen. Ze kijken wat de uitwerkingen daarvan…

Moedervlekken, wat zijn het?Elk mens heeft wel een aantal moedervlekken, gemiddeld heeft men er zelfs zo'n 25. Een moedervlek is in principe onschul…
Geef je arts een cijfer: de Zorgkaart NederlandGeef je arts een cijfer: de Zorgkaart NederlandEen rapportcijfer voor arts, tandarts of ziekenhuis? Het geven van een persoonlijke beoordeling van medische dienstverle…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.