Specialist: de tandarts

Specialist: de tandarts De tandarts controleert in de meeste gevallen twee keer per jaar ons gebit. Hij of zij bekijkt de status van onze tanden en kiezen en zal op basis van deze gegevens het gebit behandelen en eventueel een vervolgbehandeling voorstellen. Één van de bekendste behandelingen bij de tandarts is het vullen van een gaatje.

Tandarts worden

Om tandarts te kunnen worden, moet je eerst een VWO diploma behalen. Je hebt dan wel het profiel Natuur en Gezondheid met Natuurkunde of Natuur en Techniek met Biologie 2 nodig. Als je tandarts wilt worden, moet je Tandheelkunde gaan studeren. Dit is een studie waarvoor je moet worden ingeloot. Als dit het geval is mag je deelnemen aan de studie. De Bachelorfase duurt eerst drie jaren. Als je dit behaald hebt, kun je verder gaan met de Masterfase, welke ook drie jaar duurt. Als je dit met voldoende resultaat hebt afgesloten, ben je Master of Science in de Tandheelkunde. Hierna moet je je registeren in het BIG-register, nu mag je jezelf tandarts noemen.

Tijdens de opleiding leer je veel verantwoordelijk te werken, zowel alleen als samen. Je moet zelf je studie goed plannen en er is naast de colleges ook veel zelfstudie nodig. De opleiding leert je omgaan met patiënten en leert je natuurlijk tijdig problemen te onderkennen. Zo krijg je een grote kennis over het gebit, de mond en het tandvlees. Je leert niet alleen de ‘gewone’ gebitscontroles uit te voeren, ook meer gecompliceerde behandelmethoden komen aan bod. Denk hierbij aan gaatjes vullen, tanden en kiezen trekken of wortel- of zenuwbehandelingen. Als je de opleiding hebt afgerond, zijn er vele mogelijkheden om je te specialiseren. Zo kun je orthodontist, kaakchirurg of mondhygiënist worden. Hiervoor heb je natuurlijk wel weer een extra opleiding nodig!

In behandeling bij de tandarts

De meeste mensen gaan twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle afspraak. Dit is een soort routineafspraak waarbij de tandarts controleert hoe je tanden en kiezen er op dat moment bij staan. De tandarts zal bij zo’n gewoon onderzoek tandplak en tandsteen verwijderen met een haakje of met een speciaal daarvoor ontwikkeld apparaatje. Hierbij kan altijd wat bloed vrijkomen, omdat in de meeste gevallen het tandvlees wordt geraakt. De tandarts controleert ook of er problemen of complicaties binnen de mond zijn. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar ontstekingen van het tandvlees of naar het ontstaan of het aanwezig zijn van enige gaatjes.

Als de tandarts constateert dat er inderdaad een gaatje in één van je tanden of kiezen zit, zal hij een vervolg afspraak met je maken. Een tweede behandeling zal dan gaan plaatsvinden, waarbij de tandarts het gaatje zal verhelpen. Over het algemeen zal de tandarts je voor deze behandeling plaatselijk (in je mond dus) verdoven. Je krijgt hierbij een spuitje in je tandvlees of in je gehemelte. Dit is meestal pijnloos. Vaak wordt je na dit spuitje weer even naar de wachtkamer verwezen, waar wordt gewacht totdat je verdoving is ingewerkt. Je zult een vreemd, dof gevoel in je mond krijgen en je voelt ook precies welke plaatsen zijn verdoofd. Als de verdoving is ingewerkt, zal de tandarts je terugroepen voor behandeling. Dit duurt ongeveer tien minuten tot een kwartier.

Je neemt weer plaats in de tandartsenstoel en de behandeling kan beginnen. De tandarts zal naar aanleiding van zijn eigen inzichten of een eerder gemaakte foto de plaats van het gaatje bepalen. Het gaatje wordt eerst dieper geboord met een klein boortje. Dit is om verder ontsteking na het vullen te voorkomen. De grote van het boortje ligt over het algemeen aan de grote en aan de gecompliceerdheid van het gaatje. Na het boren zal de tandarts een vulling aanbrengen, tegenwoordig is deze meestal wit, vroeger had deze een grijze kleur. De vulling wordt op en in het gaatje gebracht en moet daarna een tijdje goed drogen. De tandarts kan dit versnellen door het te verwarmen met een speciaal apparaat. Als de tandarts tevreden is en de vulling zit goed, dan is het vullen klaar.

Je tandarts zal je het advies geven (in geval van een verdoving) om de eerste uren geen hete dranken of heet eten te nuttigen, anders zul je je mond lelijk branden. Daarnaast zal de tandarts je adviezen geven over de verzorging van je gebit. Zo kun je de volgende keer gaatjes voorkomen!
© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenTandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenVeel mensen hebben er een hekel aan om naar de tandarts te gaan. Na een behandeling hebben sommige mensen weken lang las…
Tandproblemen: cariësTandproblemen: cariësCariës is een tandprobleem wat ook wel tandbederf wordt genoemd. Hierdoor krijg je gaatjes. Lees in dit artikel meer ove…
Tandarts: een veranderend beroepTandarts: een veranderend beroepHet beroep van tandarts verandert. Denk je al snel aan een alleen werkende oudere man die meer dan fulltime werkt? Denk…
Kun je gaatjes wegpoetsen?Kun je gaatjes wegpoetsen?Als je een gaatje in een van je tanden of kiezen krijgt, kan dat ontzettend vervelend zijn. Soms voel je er helemaal nik…
Bronnen en referenties
  • www.zorgcentrumtandheelkunde.nl
Maria_louise91 (153 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.