Coronary Artery Bypass Grafting

Een Coronary Artery Bypass Grafting (CABG) wordt ook wel een bypass of omleidingsoperatie genoemd. Een coronaire bypassoperatie is een van de belangrijkste operatieve behandelingen bij hartaandoeningen. Maar pas wanneer er aan een aantal criteria wordt voldaan, wordt de behandeling uitgevoerd. Een CABG is het opheffen van een vernauwing in een kransslagader door er een verbinding omheen te maken. Zo wordt het dichtgeslibte deel gepasseerd. Een bloedvat, vaak vanuit het been, wordt hiervoor getransplanteerd. Het doel van de CABG is om de bloedstroom in en rond het hart te verbeteren.

Het hart

Het hart is een spierpomp.Wanneer het hart samenknijpt wordt het bloed naar het lichaam gestuwd. Via de slagaders van het hart wordt zo per minuut 4 – 5 liter bloed weggepompt. Het bloed brengt voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren en organen in het lichaam. Daarnaast voert het afvalstoffen af. Één van die organen die zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft is het hart zelf. Via een stelsel van slagaders, die het hart als een krans omgeven (vandaar de benaming kranssagaders), krijgt het hart bloed. Normaal gesproken werken deze kransslagaders zo dat ze het hart voldoende zuurstof en voedingsstoffen aanlevert. In abnormale situaties gaat dat niet op de juiste manier.

Angina Pectoris

In de kransslagaderen kunnen vernauwingen optreden, doordat er vetachtige stoffen ( cholestorol ) en bloedplaatjes zich ophopen op een bepaald punt. Dit wordt plaque genoemd. Door die vernauwingen kan een deel van de hartspier niet voldoende voedingsstoffen en zuurstof krijgen. Op dat moment ontstaan er klachten zoals, pijn op de borst, zweten, benauwdheid oftewel Angina Pectoris. Soms kunnen medicatie en leefregels de Angina Pectoris behandelen, maar soms is er een operatie nodig, zoals een CABG of een PCI.

Indicaties CABG

Voor een CABG komen patienten in aanmerking die ondanks medicijngebruik bij geringe inspanning of ook in rust al last hebben van aanvallen van pijn op de borst. Daarnaast wordt er gekeken naar de ernst van de vernauwingen. Als alle drie de kransslagaders ernstig vernauwd zijn dan is dat een goede reden om te opereren. Bij een vernauwing in maar één bloedvat zal eerder worden gekozen voor de PCI. Een CABG is namelijk een meer ingrijpende operatie dan een PCI. Via een coronaire angiografie kan er worden gezien waar de bloedvaten vernauwd zijn en hoe ernstig dit is.

Procedure CABG

Het hart kan op twee manieren worden bereikt. De eerste is via het opensnijden van het borstbeen en de tweede is via een opening te maken tussen twee ribben. Als het gaat om een enkele CABG kan de tweede methode worden gebruikt. Op dit moment bestaan er twee methodes van opereren. De traditionele operatie. Hierbij wordt het hart stilgelegd en neetm de hartlongmachine het over. Deze machine neemt de functie van het hart over door voor voldoende aanvoer van zuurstof voor het lichaam te zorgen. Het hart wordt stilgelegd met een elektrische schok of met chemische stoffen. De andere methode is de operatie op een kloppend hart. De hartlongmachine wordt hierbij niet gebruikt, maar het deel van het hart, waar de bypass wordt aangelegd, wordt stilgelegd. Dit gebeurt met een klem zodat de chirurgen veilig kunnen werken.

De getransplanteerde ader uit het been wordt aan het uiteinde van de borstslagader gehecht. Dit gebeurt op het punt voorbij de vernauwing van de aangetaste kransslagader. Het andere uiteinde van de beenader wordt aan de aorta of de lichaamsslagader gehecht. Via de omleiding stroomt het bloed naar de hartspier. Als de omleiding is aangelegd, wordt de patiënt van de hart-longmachine gehaald en wordt het hart weer op gang gebracht.

Na de procedure

Na de operatie blijft de patient 24 uur op de IC ( Intensive Care afdeling ). De meeste patiënten kunnen al een dag of twee na de operatie op een stoel naast het bed zitten en mogen na ongeveer een week naar huis. Er wordt een hartrevalidatieprogramma opgesteld om zo goed mogelijk te herstellen. De eerste weken zullen nog pijnlijk zijn. Daarom mag er niet getilt worden en geen zwaar huishoudelijk werk worden gedaan. Beweging is wel belangrijk. Als er een ader uit het been verwijderd is moet er 4 – 6 weken een steunkous omheen worden gedragen. Na 4 weken mag er weer gefietst worden en na 6 weken mag er weer auto worden gereden. Na ongeveer 6 maanden mag de patient weer aan het werk.

Een coronaire bypassoperatie is tegenwoordig een routineprocedure met uitstekende resultaten.
© 2010 - 2024 Janniesietske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gastric bypass surgeryGastric bypass surgeryObesitas is een aandoening die jaarlijks steeds meer slachtoffers maakt. In de afgelopen dertig jaar is de prevalentie v…
De maagverkleining ofterwijl de Gastric BypassEen maagverkleining wordt ook wel een Gastric Bypass genoemd. Een Gastric Bypass is een operatieve ingreep wat u helpt m…
Hartaandoening angina pectorisBij angina pectoris krijgt een deel van de kransslagader die naar het hart toeloopt onvoldoende zuurstof doordat door ee…
Bypass operatie, hoe werkt dat?Bypass operatie, hoe werkt dat?In 1967 werd de eerste bypass operatie uitgevoerd. Het is een operatie die veel wordt uitgevoerd en het risico op overli…

Coronaire AngiografieCoronaire Angiografie, ook wel hartkatheterisatie genoemd, is een verzamelnaam voor een groot aantal ingrepen waarbij ka…
Percutane Coronaire Interventie (dotteren)Een Percutane Coronaire Interventie (PCI) wordt ook wel dotteren genoemd. Deze ingreep komt steeds vaker voor binnen de…
Bronnen en referenties
  • www.medicinfo.nl www.wikipedia.nl www.sintlucasandreasziekenhuis.nl
Janniesietske (4 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.