Medicijnen en vitaminen: invloed van vitamines op medicijnen

Veel mensen denken altijd dat ze zomaar vitamines kunnen slikken terwijl ze ook gewone medicijnen slikken. Maar vitamines kunnen de werking van gewone medicijnen tegengaan of juist versterken. De vitamines die de werking van medicijnen in gevaar kunnen brengen op een rijtje.

Vitamine K en antistollingsmedicijnen een gevaarlijke combinatie

Grote hoeveelheden vitamine K zijn gevaarlijk voor mensen die bloedverdunners (of antistollingsmiddelen) slikken bij bijvoorbeeld trombose. Vitamine K helpt namelijk om stoffen aan te maken die zorgen voor het stollen van het bloed. Maar bij trombose stolt het bloed van een persoon weer te goed. In de bloedvaten ontstaat zomaar een bloedstolsel, dat groot gevaar kan opleveren voor andere organen zoals de longen. Er kan dan zelfs een longembolie ontstaan waarbij een deel van het weefsel van de long kan afsterven. Daarom krijgen mensen met trombose pillen of spuiten met middelen die de stolling voorkomen. De kans op trombose daalt daardoor. Deze middelen heten acenocoumaroll of fenprocoumon. Deze middelen werken de stolling tegen en werken dus ook vitamine K tegen. Ze worden ook K antagonisten genoemd. Daarom moeten mensen die antistollingsmiddelen slikken of spuiten beslist geen grote hoeveelheden vitamine K innemen. Door gewoon te eten gebeurt dat ook niet. Het lichaam neemt maar 10 tot 30 procent vitamine K uit het eten op.

Meer dan 100 microgram vitamine K is gevaarlijke bij het slikken van antistollingsmedicijnen of bloedverdunners

Maar vitaminesupplementen met vitamine K kunnen wel de werking van antistollingsmiddelen bij trombose opheffen of verminderen. Dit is het geval als een vitaminepil meer dan 100 microgram vitamine K bevat (dit is 125 procent van de dagelijkse hoeveelheid die nodig is, ook wel aangeduid met ADH). Vitaminepillen slikken met meer dan 100 microgram vitamine K is dus gevaarlijk en mensen zouden het moeten laten.

Metformine tegen suikerziekte en vitamine B12

Mensen die lijden aan suikerziekte of diabetes 2 kunnen daarvoor metformine krijgen voorgeschreven. Dit medicijn zorgt echter vaak voor een tekort aan vitamine B12. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die metforminepillen slikken daardoor een daling van vitamine V12 in het bloed hebben van zo’n 12 procent. Dit komt omdat de metformine er voor zorgt dat de vitamine B12 minder goed in de darmen wordt opgenomen. Mensen worden daardoor lusteloos en voelen zich niet goed. Het is dus goed dat er regelmatig wordt geprikt op het vitamine B12 gehalte in het bloed van iemand die metformine slikt. Mensen die aan diabetes 2 lijden en metformine slikken zouden ook als preventiemaatregel een vitamine B12-supplement kunnen innemen.

Wat is diabetes of suikerziekte?

Iemand die aan suikerziekte of diabetes lijdt heeft een bloedsuikerspiegel die door het lichaam niet meer te regelen is. Mensen die niet aan diabetes lijden hebben dat niet: bij hen regelt de insuline de bloedsuikerspiegel. Insuline wordt aangemaakt door cellen in de alvleesklier. Zij worden de eilandjes van Langerhans genoemd. Type 1 diabetes patiënten hebben die cellen niet meer. Zij zijn kapot gemaakt door het eigen afweersysteem. Daardoor wordt dus ook geen insuline meer aangemaakt en zijn er dus andere middelen nodig om de bloedsuikerspiegel goed te regelen. Bij type 2 diabetes wordt er nog wel insuline aangemaakt, maar veel minder goed. Bovendien gaat het lichaam steeds minder insuline aanmaken. Dit zorgt er ook voor dat er niet genoeg glucose of suiker uit het bloed wordt gehaald. Bij diabetes 2 patiënten zijn ook nog eens de vetstofwisseling en de bloeddruk in de war. Wie aan diabetes 2 lijdt moet anders gaan eten en bovendien veel meer bewegen. De meeste mensen die aan diabetes lijden hebben overigens het type 2. Dit zijn ongeveer 85 procent van de suikerziektepatiënten.

Statines of cholesterolverlagers en een tekort vitamine D: spierklachten

Mensen die een te hoog cholesterolgehalte in het bloed hebben lopen een groot risico op hart- en vaatziekten. Om het cholesterol te verlagen worden vaak statines voorgeschreven of te wel cholesterolverlagers die zorgen voor de rem van cholesterol in de lever. Deze medicijnen hebben echter een reeks aan bijwerkingen tot gevolg. Spierklachten zijn daar de belangrijkste van. Een tiende van alle mensen die statines slikt heeft last van die spierklachten. Dit kunnen zijn:
  1. spierpijn in de bovenarmen,
  2. spierpijn in de bovenbenen,
  3. spierpijn in de dijen,
  4. spierpijn in de kuiten
  5. spierpijn in de rug
  6. Pijnlijke pezen
  7. nachtelijke spierkrampen
  8. vermoeidheid
  9. spierzwakte

Spierpijn door cholesterolverlager meestal veroorzaakt door gebrek aan vitamine D

Deze spierklachten hebben vaak een samenhang met een tekort aan vitamine D. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die statines gebruikten en last hadden van spierklachten ook te weinig vitamine D in hun lichaam hadden. Als de patiënt extra vitamine D kreeg, verdween bij meer dan 90 procent die klachten. Mensen die spierklachten hebben en cholesterolverlagers slikken doen er dus goed aan hun vitamine D waarde te laten bepalen. Is er een tekort dan kan een goed supplement de spierklachten in de meeste gevallen verhelpen.

Plastabletten en vitamine B

Ook plastabletten of diuretica kunnen er voor zorgen dat er minder vitamine B wordt opgenomen en er dus een tekort kan ontstaan. Er zijn meer wisselwerkingen bekend.

Calcium is slecht bij antibiotica en schildkliermedicijnen

Calcium uit zowel vitaminepillen als uit eten kan weer invloed hebben op de werking van bijvoorbeeld antibiotica en schildkliermedicijnen.

Vitaminessupplementen en een chemokuur: niet doen

Het lijkt zo voor de hand liggend om tijdens een chemokuur extra vitamines in te nemen. Het lichaam heeft namelijk toch al zoveel te lijden. Maar deze combinatie is geen goede. e vitamines remmen namelijk de werking van het medicijn dat de kankercellen moet vernietigen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine K/FytomenadionVitamine K/FytomenadionVitamines zijn belangrijk. Bij voorkeur krijgen we voldoende vitamines binnen via ons voedsel. Maar in de praktijk valt…
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Vitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. “Vita” betekent letterlijk “leven”. Vi…
Met vitamines B minder longkankerOnderzoek door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft uitgewezen dat mensen met veel vitamine B6 in het bloed mogelijk…

Valalarm en valpreventie geven ouderen meer zelfvertrouwenValalarm en valpreventie geven ouderen meer zelfvertrouwenHet is de schrik van elke alleenstaande oudere. In je eigen huis ten val komen en niet meer kunnen opstaan. Een benauwen…
Reacties

Jo, 23-02-2017
Worden de vitaminen goed op genomen in de voeding als je een maagbeschermer slikt? Heb wel eens gelezen dat het beschermlaagje van de maag tablet dit belemmert! Is dat zo? Reactie infoteur, 24-02-2017
Er kunnen wel tekorten ontstaan. Maar soms is het kiezen uit twee kwaden. Te veel maagzuur kan ook leiden tot kanker namelijk, omdat het zuur keel en zelfs mond beschadigt. De Food and Drug Administation (FDA) heeft een lange lijst met waarschuwingen gepubliceerd rondom het gebruik van deze protonpompremmers zoals een toegenomen risico op bacteriële diarree, een magnesium tekort en botbreuken. Zelfs de lange termijn risico’s liegen er niet om: zo ben je bevattelijker voor longontsteking en aankomen. Voorbeelden van protonpompremmers zijn: omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, pantoprazol en rabeprazol. Deze middelen behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen in Nederland.

Gea Seijdell, 12-10-2015
Sinds kort slik ik bloedverdunners (Pradaxa), gecombineerd met medicijnen tegen hoge bloeddruk (enalapril/hydrochloor, metropolol en nifedipine en met letrozol ivm borstkanker. Daarnaast slik ik diverse vitamines en voedingssupplementen: calcium, magnesium, multivitamine, omega 3, vitamine b12, vitamine b complex en vitamine d. Ik heb me tot dusver nooit afgevraagd of dit misschien niet met elkaar gecombineerd mag worden. Graag hoor ik van u wat ik kan blijven gebruiken en wat ik beter kan schrappen. Reactie infoteur, 21-10-2015
Dat kan ik zo niet zeggen, ik ben geen arts. Maar u zou dat bij de apotheek kunnen voorleggen. Het lijkt me wel dat u heel veel supplementen slikt. Die gaan niet altijd even goed met reguliere medicijnen. Zo gaan vitamines en visolie bijvoorbeeld niet samen met chemotherapie, omdat ze de werking van de chemo tegengaan.

F. C. B. Prins, 29-10-2013
Heb 3 x in 6 weken blaasontsteking, na een prik in mijn rug nadat een hernia operatie heeft plaats gevonden. nu heb ik antibiotica en slik ook een multi vitamine vitamine c vitamine 400 magnesium 100 mg. mijn leeftijd is 81 jaar. normaliter drink ik zeker 2 liter vocht. Reactie infoteur, 30-10-2013
Vitamine C is erg goed bij blaasontsteking en goed drinken ook. Ik hoop dat het nu overgaat, samen met de antibiotica.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 27-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.