Borstverkleining: de afweging

Vrouwen die besluiten een borstverkleining te laten doen hebben er vaak al lang over nagedacht. Het is een ingrijpende operatie op zowel fysiek als emotioneel vlak. Een goede voorbereiding is dus van groot belang. In dit artikel kun je allerlei informatie vinden over de voor- en nadelen van een borstverkleining. Ook staan er tips in over het inwinnen van informatie en het nemen van de uiteindelijke beslissing.
Er zijn inmiddels een aantal technieken om de borsten te verkleinen: de klassieke ankermethode, de sleutelgatmethode en borstverkleining via liposculpture. Omdat verreweg de meeste vrouwen kiezen voor de klassieke ankermethode wordt in dit artikel ook uitgegaan van deze techniek. De ankermethode is zowel in het ziekenhuis als in een privékliniek mogelijk.

De voor- en nadelen van een borstverkleining

Zoals aan veel ingrepen zitten er zowel voor- als nadelen aan een borstverkleining. Het is aan te raden deze voors en tegens op te schrijven en voor jezelf te bepalen welke elementen het meest belangrijk voor je zijn. Ervaar je in grote mate pijnklachten door te zware borsten? Dan is de keuze voor een borstverkleining wellicht eerder gemaakt. Voor de meeste vrouwen betekent het echter een periode van wikken en wegen.

Voordelen

  • minder tot geen rug-, schouder- en nekklachten
  • minder schaamtegevoelens en starende blikken
  • meer bewegingsvrijheid
  • meer zin in (sportieve) activiteiten
  • kleding en lingerie toegankelijker
  • geen vochtplekken onder de borsten meer
  • stevigere borsten

Nadelen

  • operatie vindt onder narcose plaats
  • blijvend litteken bij klassieke borstverkleining
  • in veel gevallen geen borstvoeding meer mogelijk
  • geen garantie over vorm en symmetrie van de borsten
  • verminderd gevoel in tepels mogelijk
  • risico's op complicaties na operaties (bv borstontsteking)
  • langdurig herstelproces

Het herstelproces na de borstverkleinende ingreep

Een nadeel van de borstverkleining is dat er een relatief langdurig herstelproces nodig is. Reken erop dat er minstens zes weken nodig zijn totdat je weer mag tillen en autorijden. Veel vrouwen hebben slaapproblemen tijdens het herstelproces omdat ze de eerste week ingetaped zijn en gedurende vijf tot zes weken erna dag en nacht een steun-bh moeten dragen.

Verloop herstelproces

Het verloop van het herstelproces is niet helemaal te voorspellen. Een en ander is afhankelijk van de mate waarin complicaties optreden. De meeste vrouwen hebben echter geen complicaties. Toch verschillen de pijnklachten sterk van persoon tot persoon. Er zijn vrouwen die na een week alweer de stad in kunnen. Anderen hebben een veel langere periode nodig. Ook heeft een aantal vrouwen tijd nodig om van de narcose bij te komen.

Uiteindelijk resultaat

Het duurt uiteindelijk een jaar voordat de borsten de definitieve vorm hebben en de littekens tot een minimum zijn beperkt. Tijdens het jaar is het nodig de littekens in te smeren met een speciale crème. Ook zijn tussentijdse controles bij de plastisch chirurg noodzakelijk.

Advies inwinnen

Voor je besluit een borstverkleining te ondergaan is het verstandig eerst advies in te winnen bij diverse partijen. Je kunt bijvoorbeeld zowel in het ziekenhuis als bij een kliniek een gesprek aangaan.

Vertrouwen

Ga gerust bij diverse ziekenhuizen langs tot je een goed gevoel bij de arts hebt. Laat je alleen door een chirurg opereren in wie je 100 procent vertrouwen hebt. Vraag goed na (met name bij privéklinieken) of de arts daadwerkelijk plastisch chirurg is. Deze chirurg is altijd aangesloten bij beroepsverenigingen.

Foto's

Zowel in het ziekenhuis, privéklinieken als op internet zijn veel foto's beschikbaar van vrouwen die een borstverkleining hebben ondergaan. Er zijn vòòr en na foto's. Bij deze foto's staat aangegeven op welke datum de borstverkleining heeft plaatsgevonden. Het is goed om deze te bekijken om je een voorstelling te kunnen maken over hoe je borsten eruit kunnen komen te zien. De plastisch chirurg kan hier echter geen garantie over geven. Een reëel verwachtingspatroon is van groot belang. Informeer dus volop om teleurstellingen te voorkomen.

Internet

Natuurlijk is het handig om met vrouwen die deze ingreep hebben ondergaan te praten. Op internet zijn ook allerlei fora over borstverkleiningen. Vrouwen vertellen hier over hun ervaringen. Gesprekken met vrienden of familie kunnen ook ondersteunend werken en verhelderend zijn. Besef wel dat jij degene bent die de beslissing moet nemen. Anderen kunnen jouw pijn niet voelen en niet bepalen wat voor een invloed de grootte van je borsten op je leven heeft. De plastisch chirurg en het verpleegkundig team kunnen dit wel met je bespreken.

Kostenplaatje

Kosten klassieke borstverkleining

Het voordeel van de klassieke borstoperatie is dat je borsten ook sterk gelift en verstevigd worden. De tepelhof wordt hoger op de borsten geplaatst. Dit is een veilige ingreep waar wel een prijskaartje aan hangt. Een klassieke borstoperatie (ankermethode) kost gemiddeld tussen de 3500 en de 5500 euro, afhankelijk van de kliniek of het ziekenhuis waar je je laat opereren.

Vergoeding borstverkleining

De meeste ziektenkostenverzekeraars vergoeden de verkleining vanaf cup dd. Voor vrouwen die kleiner zijn dan 1.60 m wordt de borstverkleining vergoed vanaf cup d. Een en ander is dus afhankelijk van lengte en soms ook van gewicht. Een ondersteunende notitie van de plastisch chirurg met informatie over je lichamelijke of psychische klachten helpt om de borstverkleining vergoed te krijgen.
Medische indicatie
Om voor een vergoeding voor een borstverkleining in aanmerking te komen moet er in ieder geval een medische indicatie zijn. De grootte van de borsten is een indicatie maar ook ernstige rugklachten of huidirritatie (uitslag in de huidplooien). Het is aan te raden de klachten door te nemen met de plastisch chirurg. Deze geeft dit door aan de ziektenkostenverzekeraar.
Verschillende criteria
De criteria en hoogte van de vergoeding verschillen per ziektenkostenverzekeraar. Neem dus altijd zelf contact op met jouw instantie als je wilt weten of je recht hebt op een vergoeding van de borstverkleining. Als de ziektenkostenverzekeraar de operatie niet wil vergoeden kun je uiteraard bezwaar maken.

Hulp in huis tijdens herstelproces

Als je een borstverkleining ondergaat zul je een tijd na de operatie afhankelijk zijn van anderen. De meeste vrouwen liggen maar één of twee nachtjes in het ziekenhuis en mogen dan alweer naar huis. Vrouwen met complicaties liggen soms tot een week in het ziekenhuis todat het veilig genoeg is om de drains te verwijderen.

Thuiszorg

De eerste week na thuiskomst zijn je borsten ingetaped. De meeste vrouwen ervaren dan pijnklachten. Je kunt dan weinig huishoudelijke activiteiten uitvoeren omdat je niet mag tillen of druk op de armen mag uitoefenen. Als je een partner of huisgenoot hebt is dit in de regel geen probleem. Mocht je alleen wonen, regel dan hulp van familie en vrienden. Je kunt ook thuiszorg via de gemeente aanvragen (op basis van de wet WMO) of eventueel via een particuliere instantie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van je inkomen.

Geen zware activiteiten

Na het verwijderen van het verband kun je -afhankelijk van hoe je je voelt- huishoudelijke activiteiten gaan uitbreiden. Reken er wel op dat je gedurende zes weken niet mag tillen, geen zware activiteiten mag verrichten en ook niet kan fietsen of autorijden. Wellicht is het handig om ook gedurende deze periode hulp in te schakelen.

Borstverkleining, doen of niet doen?

Uit onderzoek blijkt dat 73 procent van de vrouwen tevreden is over de borstverkleining en opnieuw voor deze ingreep zou kiezen als ze voor de keus stonden. 27 procent van de vrouwen was minder tevreden over het resultaat van de ingreep. Deze vrouwen liepen complicaties op of vonden het resultaat wat tegenvallen.

Conclusie

De overgrote meerderheid van de vrouwen is blij dat ze gekozen hebben voor een borstverkleining. De vrouwen hebben niet alleen minder fysieke klachten maar ervaren ook een groter gevoel van eigenwaarde en trots. Een goede voorbereiding op de operatie blijkt meestal essentieel. Je weet zo immers precies wat je te wachten staat en je hebt vaak een reëel beeld over het uiteindelijke resultaat.
© 2011 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstverkleining: diverse methodenVrouwen die een borstverkleining overwegen kunnen uit verschillende methoden kiezen. De meeste vrouwen ondergaan nog alt…
Plastische chirurgie - Borstverkleining (mammoplastie)Te zware borsten kunnen zowel lichamelijk als psychisch hinderlijk zijn. Ze kunnen nek- en rugklachten geven of gewoon l…
De borstverkleining: verkleinende mammoplastiekDe borstverkleining: verkleinende mammoplastiekWat betreft borsten lijkt de natuur niet bepaald rechtvaardig... de ene vrouw vindt dat zij te kleine borsten heeft en w…
Borstverkleining: voorbereiding op de operatieEen borstverkleining is een ingreep die onder narcose plaatsvindt. Het is dus een operatie waar je je op voor moet berei…

Veranderen van huisarts en de ION databaseSinds een paar jaar is het niet meer zo makkelijk om van huisarts te wisselen door de regelgeving en de ION patiëntendat…
Niet kunnen slapen: Tips om in slaap te komenNiet kunnen slapen: Tips om in slaap te komenWe hebben er in meer of mindere mate allemaal wel eens last van, het niet in slaap kunnen komen of slecht slapen. Dit so…
Bronnen en referenties
  • www.kliniekoverzicht
  • www.plastische-chirurgie-wijzer.nl
  • www.gezondheidsplein.nl
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 05-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.