EHBO - de vijf belangrijkste punten

EHBO - De eerste hulp bij ongelukken. Wanneer U eerste hulp wilt bieden aan een slachtoffer zijn er verschillende dingen waar U rekening mee dient te houden. In dit artikel de grondbeginselen. Waar moet U rekening mee houden om het slachtoffer zo goed mogelijk te kunnen helpen, en tevens zelf geen gevaar te lopen. Wanneer U te maken krijgt met een ongeval of acute aandoening, wilt U natuurlijk zo snel mogelijk hulp kunnen bieden. Elke situatie hierbij is anders, maar wanneer U zich houdt aan de 5 belangrijkste punten van de EHBO weet U zeker dat de beste hulp geboden wordt:
  1. Let op gevaar!
  2. Ga na wat er gebeurd is en daarna wat het slachtoffer mankeert
  3. Stel het slachtoffer zoveel mogelijk gerust en zorg voor beschutting
  4. Zorg voor professionele hulp
  5. Help het slachtoffer op de plaats waar hij of zij ligt.

1. Let op gevaar!

Het allerbelangrijkste, en daarom ook de eerste regel is ALTIJD uw eigen veiligheid. Zorg er daarom voor dat Uzelf, de omstanders en het slachtoffer geen gevaar lopen. Is dit wel het geval probeer dit gevaar weg te nemen. Enkele voorbeelden hiervan kunnen zijn:
  • Het regelen van het verkeer (dit kan eventueel daar een andere omstander gedaan worden)
  • Uitzetten van de motor van het voertuig
  • Elektriciteit uitschakelen
  • Bijtende stoffen verwijderen (bijvoorbeeld het verwijderen van gedrenkte kleding)
Wanneer de hulpdiensten arriveren zullen zij dit als eerste van U overnemen, vooral de politie zal zich hiermee bezighouden. Ook voor de hulpdiensten is dit het eerste wat ze zullen doen. Ook hun eigen veiligheid zal voorop staan.

2. Ga na wat er gebeurd is en daarna wat het slachtoffer mankeert

Het belangrijkste om hulp te kunnen bieden is dat U weet wat er gebeurd is, en wat het slachtoffer mankeert. Meestal zegt de omgeving van het ongeval al genoeg. Bijvoorbeeld wanneer een fietser is aangereden door een auto, of als een auto tegen een boom staat. Eventueel kunnen omstanders U ook meer vertellen over de situatie. Deze gegevens kunnen U al meer vertellen over de toedracht en het eventuele letsel wat het slachtoffer zou kunnen hebben.

Wanneer U probeert na te gaan wat het slachtoffer mankeert kijkt U ALTIJD eerst naar de 3 vitale functies, deze zijn het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop. Pas wanneer deze 3 aanwezig zijn kunnen we verder gaan kijken naar eventueel ander plaatselijk letsel. Het is zeer belangrijk dat deze volgorde aangehouden wordt, immers wanneer 1 van de 3 vitale functies uitvallen kan dit snel tot de dood van het slachtoffer leiden. Plaatselijk letsel is meestal minder erg. In andere artikelen zal ik verder ingaan op de 3 vitale functies, en de mogelijke plaatselijke letsels.

3. Stel het slachtoffer zoveel mogelijk gerust en zorg voor beschutting

Omdat het slachtoffer vaak na een ongeluk geschrokken of angstig is, en soms zelfs agressief, is het van groot belang dat wanneer de vitale functies in orde zijn dat het slachtoffer gerust gesteld word. Wees zelf daarom rustig en zorgzaam, anders kunt U het erger maken dan het is. Wanneer een slachtoffer rustig is zal deze zichzelf en U niet verder verwonden.

Het belangrijkste is dat het slachtoffer U kan zien, wanneer het slachtoffer ligt of zit, hurk dan of ga op uw knieën zitten. Hou het slachtoffer vast en blijf ten alle tijden in de buurt. Blijf ook praten tegen het slachtoffer, ook wanneer U niet zeker weet of hij/zij bij bewustzijn is. Noem uw naam, en vertel ten alle tijden eerst wat U gaat doen zodat het slachtoffer voorbereid is. Maak het slachtoffer niet onnodig bang met eventuele letsels en gevolgen, U kunt niets garanderen en het slachtoffer alleen onnodig bang maken.

Hou altijd rekening met de omgeving, wanneer U buiten bent of het regent, probeer het slachtoffer zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld met een paraplu tegen de regen, of een deken tegen onderkoeling. Vergeet nooit het hoofd van het slachtoffer, de meeste warmte ontsnapt hier aan het lichaam. U kunt iets onder het slachtoffer leggen, maar hou hiermee rekening met het feit dat het slachtoffer zo min mogelijk wordt bewogen in verband met eventueel rug- en nekletsel.
Ook de zon en warmte kunnen een gevaar opleveren, maar dan als oververhitting.

Wanneer het echt niet anders kan, doordat het slachtoffer op een onhandige plaats ligt, moet U het slachtoffer natuurlijk verplaatsen. Maar houd er rekening mee dat U het letsel kunt verergeren. Doe dit ook alleen als het gevaar te groot is om het slachtoffer op de plaats te helpen.

4. Zorg voor professionele hulp

Blijf zelf bij het slachtoffer en laat iemand anders de hulpdiensten contacteren, dit is het makkelijkste via het landelijk noodnummer 112. Vertel hierbij dat de melder terug moet komen om U te vertellen welke hulp onderweg is en hoe lang het gaat duren. Als er echt geen andere mogelijkheid is moet U natuurlijk zelf hulp inroepen.

Wanneer U 1-1-2- belt, krijgt U in eerste instantie contact met een centrale meldkamer. U geeft aan welke hulp U nodig heeft en meestal in welke regio, U zult dan doorverbonden worden met hulpdienst bij U in de regio. Dit kan de ambulance, brandweer of politie zijn. Bij uw melding wordt U gevraagd naar de voglende gegevens:
  • De naam van de melder
  • De plaats waar de hulpdiensten naartoe moeten
  • Wat er gebeurd is
  • Het aantal slachtoffers (bij kinderen de (geschatte) leeftijd)
  • Wat het slachtoffer mankeert

Help het slachtoffer op de plaats waar hij of zij ligt

Wanneer het echt niet anders kan kunt U het slachtoffer verplaatsen om de veiligheid te garanderen, hou er rekening mee dat hierdoor het letsel kan verslechteren. Daarom is het dus het beste om het slachtoffer op de plaats te helpen waar U hem/haar gevonden heeft. Soms kan het zijn dat het slachtoffer zelf omhoog wil komen, leg dan zo goed mogelijk uit waarom het beter is voor het slachtoffer om te blijven liggen. Zorg er wel voor dat er geen worsteling ontstaat.

Wanneer er gevaar dreigt dat niet weggenomen kan worden, (bijvoorbeeld door brand, instortingsgevaar, enz), moet U het slachtoffer verplaatsen naar een veilige plaats. Gebruik bij voorkeur hiervoor de noodvervoerdersgreep van Rautek. Wanneer dit niet mogelijk is kan het slachtoffer aan de benen worden weggesleept. Als het slachtoffer nog kan steunen op 1 been kunt U ondersteunend verplaatsen.

De noodgreep van Rautek

  1. Kniel aan de linkerkant het slachtoffer, ter hoogte van de schouder
  2. Plaats uw rechtervoet achter het hoofd
  3. Ga met uw rechterhand onder de nek door en breng uw vingers onder de rechteroksel
  4. Leg uw linkerhand vanaf de rugzijde in de linkeroksel
  5. Breng het slachtoffer in een vloeiende beweging in zijn zittende houding en breng uw lichaam achter het slachtoffer
  6. Schuif uw armen onder de oksel door
  7. Breng een van de onderarmen van het slachtoffer horizontaal voor de borst.
  8. Leg uw handen met aaneengesloten vingers en duimen over deze onderarm
  9. Ga in hurkhouding zo dicht mogelijk tegen het slachtoffer zitten, met uw voeten achter hem en uw knieën aan weerskanten.
  10. Til het slachtoffer op door uw benen te strekken, denk daarbij aan uw eigen rug
  11. Versleep het slachtoffer uit de gevaren zone
  12. Leg het slachtoffer voorzichtig neer op dezelfde manier als U hem/haar heeft opgetild.
Filmpje greep van Rautek

Ondersteunend verplaatsen

  1. Ga aan de gezonde kant van het slachtoffer staan
  2. Laat hem/haar een arm om uw hals slaan
  3. Hou die arm stevig vast bij de pols
  4. Sla uw andere arem om het middel van het slachtoffer en pak zo mogelijk de onderarm vast
  5. Zet uw heup achter zijn/haar bil
  6. Zet met uw vrije voet een klein stapje vooruit
  7. Til met uw heup het slachtoffer iets op en zet hem een stap vooruit.
  8. Herhaal de laatste stappen tot U en het slachtoffer uit de gevaren zone zijn.
Filmpje ondersteund verplaatsen

Lees verder

© 2011 - 2024 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Eerste Hulp Bij OngelukkenEerste Hulp Bij OngelukkenEHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven.…
EHBO – bevriezingEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Algemene herkenning van verschillende bloedingenAlgemene herkenning van verschillende bloedingenOmdat een mens met zoveel verschillende bloedingen te maken kan krijgen is het nooit gelijk duidelijk wat iemand mankeer…

EHBO - Oorzaken van stoornissen in de vitale functiesIn dit artikel gaan we verder in op de vitale functies van de mens, en wat eventueel de oorzaken kunnen zijn wanneer er…
Slenderen afvallen en relaxen tegelijkSlenderen is een manier van bewegen dankzij gemotoriseerde banken, dit zorgt er voor dat het deze manier van bewegen zel…
Bronnen en referenties
  • http://www.youtube.com/user/HetEHBOBoek
  • http://www.oranjekruis.nl
Wvandemosselaar (82 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.