Ga depressie en angst te lijf!

Ga depressie en angst te lijf! Steeds meer mensen in, vooral, de westerse wereld lijden onder een of meerdere periodes van angst en/of depressie in hun leven. Waar men vroeger vooral probeerde hier zelf doorheen te worstelen of via medicijnen en gesprekstherapie een oplossing probeerde te vinden zijn er tegenwoordig oneindig veel meer mogelijkheden om met een depressie aan de slag te gaan. Wat kun je doen aan angst en depressie?

Zoveel mensen, zoveel depressies

Een depressie is eigenlijk een term voor een bedrukte gemoedsstemming, een langdurige neerslachtigheid gekenmerkt door gebrek aan levenslust. Dit is een vrij algemeen begrip. Het zal voor iedereen anders voelen en het beeld is bij iedereen verschillend. Waar de een vooral erg neerslachtig en moe is kan de ander juist wat meer angstig zijn. Depressie en angst gaan vaak hand in hand. Ook zijn er grote verschillen in hoe een depressie of een geagiteerde depressie (depressie met angst) ontstaat. Er kan sprake zijn van een zekere aanleg of van traumatische gebeurtenissen. Er wordt ook wel eens gedacht aan een relatie tussen hoogsensitiviteit en depressie en/of angst. Soms is er ook niet zo'n duidelijke reden.

Juist omdat er zoveel verschillende mensen zijn met allemaal een ander levenspatroon en deze mensen zoveel verschillende ervaringen in het leven hebben gehad, lijkt het logisch dat depressie en angst ook van heel veel verschillende manieren benaderd kunnen worden.

Een grote greep uit de verschillende benaderingen

Ieder mag zijn eigen weg zoeken en op die weg hulp vragen waarvan hij of zij voelt wat op dat moment het beste past.
Hier volgt een grote greep uit de verschillende hulpbronnen:

Reguliere gezondheidszorg

Via de huisarts kan je een verwijzing krijgen voor psychologische of psychiatrische hulp. Vaak gaat het hier om gesprekstherapie, groepstherapie, medicatie, maar ook specifieke therapieën, bijvoorbeeld wanneer de depressie te maken heeft met een verslaving. Deze hulp wordt vergoed door je verzekering.

Onafhankelijke (psycho)therapeuten

Je hoeft geen verwijzing van de huisarts te hebben. Soms hoor je via iemand anders over een therapeut die goed bevallen is, of je browsed op het internet naar therapeuten bij jou in de buurt die je kunnen helpen bij je depressie of angst. Vaak gaat het ook hier om gesprekken, maar zal de benadering soms wat meer holistisch zijn.

Neurofeedback

Dit is een behandelmethode voor de hersenen, waarbij iemand kan leren controle te krijgen over zijn/haar hersengolven.
Er zijn verschillende neurofeedbak hulpverleners die dit doen.

Ademhalingstechnieken

Over ademhaling is veel te vinden op het internet. Een goede ademhaling kan een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van een depressie en van angst. Transformational Breathing is een van die technieken. De methode is gebaseerd op de aanname dat je ademhalingspatroon het resultaat is van je onbewuste emoties, angsten, verlangens en belemmeringen. Door dit ademhalingspatroon bewust te vervangen door een volledige ademhaling, ben je in staat jezelf te bevrijden en de blokkades op te ruimen.

Acupunctuur

De website van de Nederlandse Acupunctuur Artsen Vereniging is: www.acupunctuur.com

Meditatie, mindfulness, affirmaties

Kijk op Google en je zult van alles vinden over deze technieken. Je kunt het zelf doen, maar er zijn ook boeken die je hierbij kunnen helpen en er zijn meditatiegroepen en mindfulnessgroepen. Tegenwoordig kun je zelfs mindfulness doen via de reguliere GGZ.

Bewegen en eetpatronen

Regelmatig flink bewegen heeft al veel mensen geholpen op de weg naar herstel uit een depressie. Ook bepaalde voedingssupplementen, zoals magnesium en omega 3, schijnen nogal wat invloed te hebben op de werking van dat gedeelte van de hersenen dat met een depressie te maken heeft. Op de website: www.uwbreinalsmedicijn.nl en in zijn gelijknamige boek beschrijft Dr. Servan Schreiber 7 alternatieven voor pillen, waaronder o.a. beweging en voedingssupplementen. Interessant is ook het hoofdstuk over hartcoherentie.

Runningtherapie

Regelmatig bewegen is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Steeds meer wordt hardlopen gebruikt als mogelijkheid om psychische klachten te behandelen. Runningtherapie kan je helpen om in beweging te komen.

EMDR en EFT

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Website: www.emdr.nl

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een therapie-methode die is gebaseerd op het wegnemen van verstoringen in het energiesysteem van het lichaam. Website: www.eftcentrum.nl

Lichaamswerk

Emotioneel Lichaamswerk is een ervarings- en lichaamsgerichte methode om mensen in hun ontwikkeling te ondersteunen en dieper liggende problematiek te helpen verwerken. Uitgangspunt is dat psychische spanningen lichamelijk beleefd worden; dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Website: www.bettel.nl

Geef jezelf de tijd en de ruimte om te zoeken

Als je op Google trefwoorden intikt als depressie, angst, hulp bij depressie enz. zul je nog veel meer hulpverleners vinden.
Belangrijk is dat je goed voelt of het je aanspreekt. Bedenk ook dat de oplossing meestal niet uit één hoek komt. Vaak is het een combinatie van factoren geweest die je uiteindelijk geholpen heeft om er uit te komen.

Op internet kun je ook allerlei fora vinden met lotgenoten. Ook hier kun je ideeën opdoen die je kunnen helpen bij je keuze.
Verder is het ook gewoon een kwestie van uitproberen. Soms weet je niet wat goed voor je zou kunnen werken en dan kies je voor iets wat je op dat moment het meeste aanspreekt. Blijf beseffen dat het een hele zoektocht is om door deze moeilijke fase in je leven heen te komen en dat dat natuurlijk tijd en geduld vraagt. Geef jezelf de ruimte om te mogen zoeken naar de weg eruit.
© 2011 - 2024 Iris1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EMDR, een therapie voor het verwerken van trauma’sEMDR, een therapie voor het verwerken van trauma’sAls je professionele hulp gaat zoeken voor psychische klachten die je hebt als gevolg van een traumatische ervaring, is…
Neurofeedback ADHDNeurofeedback ADHDADHD kan een enorm beperkende stoornis zijn voor een individu. Vaak wordt op zo'n moment allerlei medicatie, coaching en…
Neurofeedback: controle krijgen over je hersengolvenNeurofeedback: controle krijgen over je hersengolvenNeurofeedback is in de ogen van veel mensen een vreemd fenomeen. Neurofeedback betekent dat je leert controle te krijgen…
Neurotische depressie: kenmerken en gevolgenNeurotische depressie: kenmerken en gevolgenEen neurotische depressie is een psychische stoornis waarbij iemand lijdt aan een depressie en innerlijke conflicten, bi…

Hulpmiddeltjes in en om het huis(houden)Hulpmiddeltjes in en om het huis(houden)Hoewel er zeker mensen zijn die graag boenen en poetsen – al was het maar therapeutisch - de groep mensen die graag in h…
Teflon pannen zijn super gemakkelijk. Maar pas op!Teflon pannen zijn super gemakkelijk. Maar pas op!Heerlijk is het om mee te bakken en te braden. Deze pannen, voorzien van een anti aanbaklaag. Maar niet iedereen weet da…
Iris1 (10 artikelen)
Laatste update: 10-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.