De Sunshower: zonnen onder de douche

Zonnen onder de douche. Je kunt je weinig heerlijkers voorstellen. De Sunshower is een Nederlandse uitvinding, die gezondheid en welbehagen wil combineren. Het concept slaat inmiddels wereldwijd aan. Maar: hoe zit het met zonnen en je gezondheid? 'Mag' dat zomaar? Lees verder voor onderzoek, tips voor heerlijk en veilig zonnen én weetjes over de Sunshower. Je moet er maar op komen: douchen doen we elke dag, maar tijd voor een zonnebankje heb je niet altijd. Entree de 'zonnebank onder de douche'. Het idee voor zo'n zonnebank onder de douche, Sunshower, ontstond zo'n tien jaar geleden tijdens een brainstorm in de kroeg. Destijds studeerden Merijn Wegdam en Oscar Meijer aan de TU. Zij bedachten vaker een uitvinding, maar dit idee sloeg aan. Voor ze het wisten, hadden de twee met hulp van professoren en medestudenten een zonnebank uit elkaar gehaald en een prototype van de Sunshower gemaakt. Daarmee was hun gelijknamige bedrijf Sunshower een feit. Een starterslening van de TU Delft was niet genoeg, dus zochten de kersverse bedrijfseigenaren elders kapitaal. Dat vonden ze in Engeland. Het resultaat van die investering in tijd en geld, was de eerste douchezonnebank. Vergeleken bij een bezoek aan de zonnebank, valt met dit twee-in-één-apparaat tijd te besparen. Maar de makers zien het minstens zo zeer als een manier om makkelijker en regelmatig, korte 'zonnemomenten' te hebben.

En je gezondheid dan?

Er is al een tijdje een discussie over de vraag of je wel naar de zonnebank moet gaan. Zonnestralen worden in verband gebracht met aandoeningen van de huid, zelfs ernstige. Maar anderzijds wijzen deskundigen er ook op, dat ook een tekort aan zonlicht niet goed is voor huid en gezondheid. De makers van de Sunshower vermijden het onderwerp gezondheid en zonnen niet, maar pleiten wel voor een genuanceerdere blik. Zonlicht zorgt dat het lichaam vitamine D aanmaakt. En een vitamine-D-tekort is niet denkbeeldig. Een verantwoorde dosis zonlicht is prima in te passen in een gezonde leefstijl. Sunshower deed onderzoek in samenwerking met dermatologen van LUMC. Uit het onderzoek bleek dat het vitamine D gehalte van Sunshower gebruikers bijna verdubbeld was. Dit betekent dat gedoseerd en geregeld gebruik van de Sunshower helpt om het vitamine D gehalte in je lijf op een gezond niveau te brengen. Ook kan je huid, bijvoorbeeld in de lente, geleidelijk wennen aan zonlicht. Dat is gezonder dan een acute en lange blootstelling in één keer.

Sunshower, modellen en mogelijkheden

Oorspronkelijk was de Sunshower een luxeproduct, alleen gericht op luxe badkamerwinkels, hotels, chique vakantieparken en fitnesscentra. Maar in de loop van de tijd werd het een toegankelijker concept. Makers Merijn en Oscar ontwikkelen een kleiner en goedkoper Sunshower model. De Sunshower is verkrijgbaar in diverse varianten. Er zijn opbouwmodellen, die je eenvoudig in de hoek van iedere bestaande douche kunt monteren. Maar er zijn ook inbouwmodellen, als ergens nog een douche gaat worden ingebouwd. Daarnaast is er de Sunshower Combi, een douchezonnebank met ingebouwde UV- en infraroodlampen. Infrarood licht is - met mate natuurlijk - een weldaad voor de huid, bekend van spa's en saunacomplexen. Infrarood licht maakt deel uit van een bekende behandelmethode voor een breed scala van aandoeningen en problemen, van gewrichts- en huidaandoeningen tot spierklachten. Infrarood licht werkt diep in voor een heilzame werking op het lichaam. Natuurlijk zijn alle modellen KEMA gekeurd. Er zijn zowel full-body modellen, als half-body modellen. De Sunshower is vanaf € 1.495 te koop bij gespecialiseerde badkamerzaken, maar ook via diverse websites. Leuk om te weten is dat een deel van de productie plaatsvindt op een zogenaamde sociale werkplaats, Drechtwerk in Dordrecht. Hier kunnen mensen met een beperking meedraaien in de beroepsbevolking.

Medische toepassingen van Sunshower

SunshowerMedical doet wetenschappelijk onderzoek naar medische toepassingen van ultraviolet licht. SunshowerMedical is ontwikkeld om patiënten met bepaalde huidaandoeningen, waaronder zonneallergie en psoriasis, de kans te geven om thuis onder de douche lichttherapie te ondergaan. Dat gebeurt met behulp van SunshowerMedical apparaten. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen.

Steeds meer tekort aan vitamine D

Als je even voorbij de extremen in de discussie over zonlicht gaat, die reiken van 'zon is gezond en hoe bruiner hoe beter' tot 'elke zonnestraal is er een te veel', kom je bij een andere goede raad: namelijk, zelf bekijken wat gezond is en wat niet, en je houden aan een gezonde richtlijn zonder toe te geven aan de ijdelheid die sommige mensen aanzet tot het kweken van het beruchte 'Zandvoortbruin'. Wat is gezond? Er zijn nu de eerste deskundigen opgestaan - je kon erop wachten - die suggereren dat de angst voor huidkanker mensen een beetje té voorzichtig heeft gemaakt met zonnestralen. Hoe veel zon nou precies gezond is en leidt tot een optimale bloedwaarde in het lichaam voor vitamine D wordt door deskundigen nog altijd fel besproken, maar wel ziet het ernaar uit dat de tekorten aan Vitamine D standaard beginnen toe te nemen onder degenen die gebrek aan zonlicht opdoen. Als je een van nature normaal bruinende huidje continu lelieblank houdt met alle mogelijke beschermingsmiddelen, kan het zijn dat je zelfs buiten de winter om een vitamine D tekort kunt oplopen.

Lekker én verstandig zonnen

KWF Kankerbestrijding, Cancer Research UK en the National Osteoporosis Society geven een standaard advies om enkele malen in de week tien à vijftien minuten in zonlicht door te brengen. Maar hét sleutelwoord is een persoonlijk programma, geleid door je gezonde verstand en een paar wijdopen ogen voor dat wat je huid je zelf laat weten: als je een zogenaamde 'English Rose' bent, ofwel de bijna doorschijnend lichte huidkleur hebt die heel zongevoelig is, moet je zonneprogramma veel behoedzamer zijn dan wanneer je normaal en probleemloos een licht tintje opbouwt in de zomer. De vuistregel is, om je huid slechts een bescheiden tintje donkerder te laten kleuren door de zon, haar optimaal te beschermen met zonneproducten, en goed op te lettten hoe zij op zon reageert. Verbranden is niet normaal, maar een rode vlag dat je je huid slecht behandeld hebt. En als je huid irritatie vertoont, dito: dat zijn signalen om te voorkomen. Bij de Sunshower moet je ook in gedachten houden dat je zonder zonnebescherming zont, dus dat je een veel kleinere hoeveelheid zonlicht op kunt doen dan wanneer je een zonnebeschermingsproduct gebruikt. Kortom: zonlicht kan fijn en gezond zijn, mits met mate en toegepast via een persoonlijk en nauwkeurig zonneprogramma.

Lees verder over zon en bruinen in de special 'Mooi en veilig bruin worden'!
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnebank en zonnen gevaarlijk?Tijdens de donkere winterdagen of na een vakantie om ons kleurtje te behouden duiken we graag onder de zonnebank. Van de…
Verantwoord onder de zonnebankWaarom is verantwoord onder de zonnebank zo belangrijk? Is het echt waar dat je huidkanker kunt krijgen van teveel zon?…
Sunshower Deluxe Health: infrarood en zonlicht in de doucheDe heilzame werking van water is al duizenden jaren bekend. Een stuk recenter zijn de ontwikkelingen waarbij de douche e…
Verantwoord zonnen onder de zonnebankVerantwoord zonnen onder de zonnebankDe zonnebank is en blijft een populair apparaat, want we associëren de gekleurde huid met gezondheid en ontspannen zijn…

De hik en waar deze vandaan komtDe hik en waar deze vandaan komtIedereen heeft wel eens de hik: van jong tot oud. Waar de hik precies vandaan komt en waarom een mens hikt, wil je natuu…
Vasten, waarom doen we dat?Vasten, waarom doen we dat?Een week lang niet eten, alleen groentebouillon, thee, water en vruchtensappen en toch energie en geluksgevoelens hebben…
Bronnen en referenties
  • Persbericht MissPublicity
  • Persinformatie Sunshower
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 30-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.