Tanderosie - slijtage van het tandglazuur

Tanderosie - slijtage van het tandglazuur Tanderosie houdt in dat u tanden en/of kiezen worden beschadigt dankzij zuren. Echter is het ook een combinatie van uw eet en drinkgewoontes en uw poetspatroon. Tanderosie krijgt u niet binnen één dag maar er gaat een lange tijd overheen. In dit artikel leest u er alles over.

Wat betekend tanderosie?

Tanderosie betekend dat het tandglazuur van de gebitselementen dus zowel de tanden en de kiezen slijten dankzij zuren. Tanderosie word dan ook vaak terug gezien bij mensen die boulimia hebben gehad, het maagzuur dat mee komt tijdens het overgeven tast het volledige gebit aan.

Tanderosie herkennen

Dit is makkelijker gezegt dan gedaan, tanderosie is namelijk pas te herkennen als het al in een verder stadium zit. Als u last heeft van tanderosie worden de gebitselementen aangetast waardoor deze wellicht kleiner, dunner en dus transparanter worden. Dit zorgt er op den duur voor dat u spleetjes tussen uw tanden krijgt en gele plekken gaat zien, zo'n gele plek is eigenlijk uw tandbeen(dentine) die zo goed als bloot ligt. Doordat uw tandbeen geen beschermlaagje meer heeft word u ook gevoelig voor temperatuurwisselingen, u zult bijvoorbeeld een naar gevoel krijgen bij het eten van een ijsje.

Hoe komt u aan tanderosie?

Tanderosie vormt zich dankzij zuren uit bijvoorbeeld eten zoals zuur fruit en zelf vitamine C tabletten als u hier op kauwt en uit drinken zoals vruchtensappen en koolzuurhoudende dranken. Dat u deze producten nuttigd hoeft nog niet te betekenen dat u tanderosie krijgt, het gaat namelijk om een combinatie van het poetsen met het zuur. Uw glazuur word een soort gelei in combinatie met zuren, het gevaar zit hem dan voornamelijk in het poetsen na het nuttigen van de zuren.

Tips tegen tanderosie

Zo'n 1 op de 5 tieners heeft last van tanderosie het is dus verstandig uw kinderen vroeg te leren omgaan met het poetsen en het eten en drinken. De volgende tips kunnen helpen tanderosie te voorkomen:
  • Als u dan toch een drank met zuren wilt drinken doe dit dan door een rietje, zo komen de zuren zo min mogelijk bij uw tanden
  • Drink liever 2 glazen zuurhoudende dranken achter elkaar dan verspreid over de dag, zo kan het gebit ook herstellen
  • Water, thee, zwarte koffie en half volle melk bevatten weinig zuren
  • Eet en drink een uur voor en een uur na het tanden poetsen niks
  • Poets niet onnodig hard
  • Op suikervrije kauwgom kauwen stimuleerd uw speeksel wat de zuren neutraliseerd

Facings

Mochten uw tanden aangetast zijn door de erosie dan kunt u er voor kiezen facings te laten plaatsen. Dit is een vullende stof of een schildje waarvan te kleur aangepast kan worden naar uw wens. U behoudt zo toch uw eigen tanden alleen wel wat mooier. Facings blijven afhankelijk van uw gewoontes qua eten, drinken, roken enzovoorts tussen de vijf á tien jaar zitten. De kosten worden echter vaak beperkt gedekt door verzekeringen.

Fluoride

Fluoride zit in vele tandpasta soorten, deze natuurlijke stof zorgt ervoor dat elementen minder kans hebben op slijtage dankzij zuren. Fluoride is dus goed voor de tanden maar wel in een beperkte hoeveelheid, dit heeft er ook voor gezorgt dat de kunstmatige fluoride die aan ons water werd toegevoegd hier is uitgehaald.
Als men veel fluoride binnen krijgt kan dit onder andere zorgen voor een kalkgebrek in de botten, wat weer kan lijden tot een vergoeïng. Overleg daarom ook goed met uw tandarts of uw kind al tandpaste met fluoride mag en probeer de fluoride niet door te slikken.
Spuug de tandpasta uit na het poetsen maar spoel uw mond niet met water, zo kunnen de beschermende stoffen beter inwerken. U kunt wel direct na het eten of voor het poetsen uw mond spoelen met water
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is gebitsslijtage?Wat is gebitsslijtage?Gebitsslijtage is een probleem dat veel voorkomt. Sterker nog gebitsslijtage komt op den duur bij iedereen voor door oud…
Verzorging van het melkgebit is in veel gevallen erg slechtVerzorging van het melkgebit is in veel gevallen erg slechtOuders van nu hebben over het algemeen zelf gave kiezen en tanden. Zij zijn opgevoed door hún ouders met toezicht op tan…
Zure drank schadelijk voor gebitZure drank schadelijk voor gebitZure dranken zijn schadelijk voor het gebit. Hoe zuurder de drank, hoe meer schade deze oplevert aan tanden en kiezen. O…

Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Mensen die slecht zien zijn afhankelijk van een bril of contactlenzen. Een andere optie is ooglaseren. Maar is het niet…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.