Alles over de Mirena

De Mirena is het hormoonspiraaltje. Dit wordt ingebracht in door een arts en vervolgens hoef je 5 jaar lang niet meer aan anticonceptie te denken. Is het echt zo gemakkelijk?

Wat is Mirena?

Hoe ziet het hormoonspiraaltje eruit?

De Mirena is een kunststof spiraaltje van zo'n 3 bij 3 cm. De vorm heeft in werkelijkheid meer weg van een 'T'. In het verticale gedeelte zit een verdikking waar het hormoon in zit. Aan de onderkant steken twee kleine draadjes uit.

Hoe werkt Mirena?

Het hormoonspiraaltje is een zogenaamd 'progestageen-alleen'-voorbehoedsmiddel. De werkzame stof is het hormoon levonorgestrel. Dit hormoon wordt constant afgegeven door het spiraaltje, in hoeveelheden 100 keer kleiner dan bij de pil. Doordat oestrogen ontbreken is de menstruatie niet controleerbaar. Het spiraaltje wordt door een arts in de vagina ingebracht. Vervolgens kan hij 5 jaar blijven zitten.

Word ik nog ongesteld?

Dit kan, maar is niet noodzakelijk. De menstruatie zal altijd lichter zijn dan vóór plaatsing van de Mirena. Sommige vrouwen (20%) hebben in het begin last van 'spotting', constante kleine beetjes bloedverlies, maar binnen enkele maanden is dit vaak over. De meeste vrouwen hebben daarna zo'n 2 dagen per maand licht bloedverlies. Ongeveer 20% wordt zelfs helemaal niet meer ongesteld.

Bijwerkingen van Mirena

Mirena kent een aantal veelvoorkomende bijwerkingen. Deze zijn onder andere:
  • Goedaardige cystes op de eierstokken
  • Verminderd libido
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn/misselijkheid
  • Gewichtstoename
  • Rugpijn
  • Zenuwachtigheid
  • Acne
  • Vaginale klachten

Verder zijn er nog andere, minder vaak voorkomende bijwerkingen. Soms mag je geen hormoonspiraaltje.Dit is met name het geval bij aandoeningen of condities die betrekking hebben op de vagina en/of baarmoeder. Ook tijdens een zwangerschap is het gebruik van een spiraaltje niet mogelijk.

Veelgestelde vragen over Mirena

Doet het plaatsen pijn?

Ja, veel vrouwen vinden dit een pijnlijke ervaring, vooral als ze nog geen kind hebben gehad. Hoewel zeker niet iedereen het een pijnlijke ervaring vindt is het goed om hier wel rekening mee te houden. Neem van tevoren pijnstillers in, vraag bij voorkeur iemand die je naar huis kan brengen en plan de rest van de dag geen inspannende activiteiten.

Kan ik snel zwanger worden als ik de Mirena laat verwijderen?

Ja, dit kan. Na verwijdering keert de vruchtbaarheid meestal snel weer terug.

Ik kan de draadjes niet meer voelen, wat doe ik nu?

Als je de draadjes niet meer in je vagina kan voelen, neem op korte termijn contact op met de arts. Het is mogelijk dat de Mirena is verschoven.

Hoe betrouwbaar is de Mirena

Het hormoonspiraaltje is erg betrouwbaar. Het is immers niet afhankelijk van regelmatig en/of correct gebruik. Bovendien kan je zelf goed controleren of hij nog op zijn plek zit, en is de kans op verschuiving zeer klein.

Moet ik het hormoonspiraaltje laten controleren?

Het wordt geadviseerd na de eerste menstruatie terug te komen om de Mirena te laten controleren. Daarna is een jaarlijkse controle voldoende.

Ik word niet meer ongesteld, kan ik zwanger zijn?

Nee, dit kan bijna niet. Het uitblijven van de menstruatie komt vaker voor bij gebruik van de Mirena.
© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de prikpilDe prikpil is een injectie die je eens per drie maanden laat zetten. Hiermee ben je de gehele periode beschermd tegen zw…
Anticonceptie: prikpilAnticonceptie: prikpilEr zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar. De prikpil is er daar een van. In dit artikel wordt ingegaan…
Prikpil: anticonceptiePrikpil: anticonceptieAnticonceptie zorgt ervoor dat er geen bevruchting plaats vind. Er zijn veel vormen van anticonceptie. Een ervan is de p…
Een vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieEen vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieHet gebruik van anticonceptie wordt in onze huidige maatschappij zo normaal gevonden dat bijna niet voor te stellen is d…

Mijn ervaring met Odaban, het middel tegen (overmatig) zweetmijn kijk opMijn ervaring met Odaban, het middel tegen (overmatig) zweetOdaban is een anti-transpirant die in Duitsland en Engeland al tijden op nummer 1 staat als meest verkochte middel tegen…
Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Het warme weer komt er weer aan, tijd om jezelf zomer klaar te maken. Heerlijk, op het strand met een lekker drankje erb…
Bronnen en referenties
  • http://www.anticonceptie.nl/Contraceptivechoices/FrequentlyAskedQuestions/faq6.asp
  • http://www.anticonceptiemethoden.nl/index.php?p=67
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.