Gezondheid: De tandarts!

Gezondheid: De tandarts! Gek genoeg blijven we toch een soort angst houden voor de tandarts. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zo’n 65% van de Nederlanders in meer of mindere mate angst voor de tandarts heeft. Of we het aanstellerij noemen of niet, het is een gegeven en mede daarom ook tijd dat we wat meer aandacht geven aan alles rond het gebit. Want we hebben het gebit nodig, is fraai en behandeling hoeft helemaal niet beangstigend te zijn.

De tandarts van nu

De tandarts van nu is niet meer de ouderwetse tandarts die angst inboezemt bij kleine kinderen. De tandarts van nu gaat beter met zijn klanten om, want de reden dat er speciale angsttandartsen zijn zegt wel iets. Mensen die of vanuit een traumatische ervaring, gewoon bang zijn om niets of een enorm lage pijngrens hebben zullen eerder de stap zetten naar zo’n speciale tandarts … als ze al bij een tandarts komen. En dat laatste is wel belangrijk, want het gebit is behalve essentieel om goed te kunnen eten ook een visiteplaatje en onderdeel van je uiterlijk. Eens per half jaar een check is geen overbodige luxe.

Een aantal zaken blijft voor de gemiddelde mens een vraag, dit terwijl er toch overal informatie vandaan te halen is. Enkele veel gestelde vragen over alles rond het gebit.

Vragen en antwoorden

De vragen komen uit verschillende hoeken en de antwoorden van tandartsen Henk Ros en Theo Janzen.

Is mondwater goed?

Mondwater heeft wel een toegevoegde waarde, maar minimaal. Als je bijvoorbeeld gevoelige tandhalzen hebt dan kan speciaal mondwater (gedurende minimaal 1 minuut spoelen) een toegevoegde waarde zijn, omdat de fluor in de poreuze delen trekt. Ook bij een slechte adem kan mondwater een beetje helpen, maar is geen structurele oplossing. Beter is de oorzaak op te lossen (voeding kan hier een veroorzaker van zijn). Let op dat je geen mondwater neemt met veel alcohol, daar droogt de mond namelijk van uit.

Fluorbaden ook geschikt voor volwassenen?

De fluorbaden kennen we voor kinderen en we weten allemaal dat fluor een belangrijk ingrediënt is voor het gebit. Als je ouder wordt en de tandhalzen meer bloot komen te liggen, dan helpt fluor wel degelijk, alleen is het beter om gewoon iedere dag te poetsen met een tandpasta met fluor i.p.v. alleen zo nu en dan bij de tandarts een fluorbad te nemen.
Dus het kan geen kwaad, maar dagelijks poetsen met fluortandpasta heeft meer toegevoegde waarde voor je gebit. Wel is er op recept een speciale fluorgel te krijgen. In overleg met de tandarts kan je deze wellicht gaan gebruiken.

Hoe zinvol is het als volwassenen een beugel te dragen?

Bij kinderen met een beugel verloopt het proces beduidend sneller (gemiddeld 2x zo snel), maar het heeft bij een volwassenen wel degelijk zin een beugel te dragen. Er zijn tegenwoordig ook beugels die niet meer zo erg opvallen (of geheel onzichtbaar) en wellicht kan je met een nachtbeugel voldoende uit de voeten. Het proces gaat dan nog langzamer en is niet altijd geschikt, maar overleg met je tandarts of dit een mogelijkheid is (als je tenminste niet een tijdje met een volwaardige beugel door het leven wilt)

Hoe schadelijk is tandenknarsen?

Tandenknarsen kan behoorlijk schadelijk zijn voor het gebit. Veelvuldig gebruik van kauwgom kan dit proces zelfs bevorderen, maar stress kan het proces ook bevorderen. Ongedaan maken is een lastige. Maar het gebit kan enorm slijten door tandenknarsen en soms is een beetplaatje nog de enige mogelijkheid het gebit te redden.

Daarnaast kan Botox tijdelijk deze spieren lamleggen, maar is geen structurele oplossing. Zoals Botox in de huid ook periodiek gespoten moet worden, geldt dat ook tegen het tandenknarsen.

Verdoving wel of niet?

De een wil verdoving en de ander niet, de ene tandarts geeft het automatisch en de ander niet. Het is heel persoonlijk, maar als je niet weet hoe pijnlijk het is, ga dan af op wat de tandarts aangeeft en ga niet stoer doen. Sommige behandelingen kunnen erg pijnlijk zijn en dan is de verdovingsspuit een kleinigheidje.
Ook is een verdoving niet altijd voldoende voor een bepaalde behandeling, laat de tandarts dan eerst proberen. Bijspuiten kan altijd nog.

Röntgenfoto’s waarom?

De röntgenfoto (gemiddeld eens per 3 jaar) is prima om kleine – weinig zichtbare – gaatjes op te sporen en te behandelen. Als je dit proces in tijdlijnen volgt is er niets aan de hand. De foto is echter erg klein en er is dus maar weinig straling voor nodig.
Er zijn veel tandartsen die de foto’s ook meteen digitaal hebben en dan kun je meekijken.

Is bleken slecht?

Bleken is alleen esthetisch en heeft geen toegevoegde waarde voor het gebit. Het gebit wordt in de loop der jaren wat donkerder en sommige mensen willen die oorspronkelijke witte tanden terug. Bleken blijkt na verschillende onderzoeken – mits goed toegepast – veilig. Waar men eerst nog dacht dat het glazuur aangetast zou worden, is dit inmiddels weerlegd. Carbamideperxide is de meest gebruikte.
Thuis kan het ook toegepast worden, maar de tandarts heeft betere modellen. Spreekt voor zich dat dit kostenplaatje ook anders is.

Gevoelige tanden, oplossing?

Gevoelige tanden wegnemen is niet mogelijk, maar je kunt het blootliggende tandbeen (veroorzaker) wel helpen door speciale tandpasta te gebruiken. Deze tandpasta legt een beschermende laag over het blootliggende tandbeen. Sensodyne heeft bijvoorbeeld zo’n tandpasta.

Tot slot

Bij angst is het goed een stevige uitleg te vragen aan de tandarts, zorg dat hij/zij even de tijd voor je neemt en leg ook uit dat je bang bent. Vaak verloopt het proces dan al een stuk minder stressvol.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gele tanden, wat doe je eraanGele tanden, wat doe je eraanJe kent ze wel, de reclames waarin je iemand met stralende witte tanden ziet lachen. Elke keer als je die reclame ziet d…
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…
Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Wanneer je kijkt naar Amerikaanse advertenties, lachen prachtige mensen je toe met de meest witte tanden die je ooit heb…
Hoe krijg ik stralend witte tanden?Hoe krijg ik stralend witte tanden?Ontevreden met de kleur van je tanden? Zin een schitterende 'Hollywood-lach'. Dan zijn er verschillende manieren om je g…

Stress: onderzoek met een knipoogStress: onderzoek met een knipoogStress. We hebben het bijna allemaal. Maar waardoor? Krijgen we het van schoonmoeder of partner? Van de eerste dag waaro…
Wat te doen bij een wespensteekWat te doen bij een wespensteekVooral in de zomer kom je op veel plekken wespen tegen. Hoewel ze niet snel zullen steken, is de kans groot dat je toch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • Verantwoordelijek inhoud tandartsen Henk Ros en Theo Janzen.
Reactie

Rebeccahoogers (infoteur), 11-07-2011 #1
Ik dacht dat kauwgom juist goed voor je tanden was, vanwege de xyliotol. Reactie infoteur, 12-07-2011
Xylitol is een vervanger van suiker, meer niet. Maar als je al last van knarsen hebt, is kauwgom dus af te raden.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.