Een goede nachtrust op een natuurlijke manier

Een goede nachtrust op een natuurlijke manier Een goede nachtrust is onontbeerlijk om overdag volwaardig te kunnen functioneren. Toch ontberen nogal wat mensen een goede nachtrust. Soms is de reden bekend, maar lang niet altijd. Yoga/meditatie kan helpen de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Een aantal oefeningen draagt bij aan het proces.

Slapen

We kennen in de slaap 3 fases, te weten
  • het waakbewustzijn
  • de droom
  • de diepe slaap

Het waakbewustzijn

In de eerste fase ben je nog bij bewustzijn, dit kan langzaam teruglopend zijn, maar nog niet helemaal ‘out of control’. Je neemt je omgeving nog waar en bent in staat (soms beperkt) te sturen in het proces.

De droom

De droomfase wil zeggen dat je de controle nagenoeg of geheel kwijt bent. De droomfase levert ons gebeurtenissen uit het leven. Vaak in de vorm van symbolen en betreft meestal momenten die we nog niet hebben kunnen verwerken of een plaats hebben kunnen geven in het dagelijkse leven. Soms lukt het ons om de symbolen te herkennen en een plaats te geven. Forceren van dit proces helpt echter niet.

De diepe slaap

De diepe slaap is om het lichaam te laten herstellen van de dag c.q. de dagelijkse activiteiten Alles van spieren tot zenuwbanen, longen, de spijsvertering en de hersenen komt in een rustfase terecht. Deze fase is essentieel om de volgende ochtend goed uitgerust wakker te worden.

Verstoring nachtrust

Als er een verstoring van een of meerdere van deze processen plaatsvindt, is de benodigde nachtrust verstoord. Houdt dit langer aan, dan kan enig moment disfunctioneren in het dagelijkse leven optreden. De weerstand gaat omlaag en je kunt in een vicieuze cirkel terecht komen.

Nu kunnen de gevolgen middels slaaptabletten onderdrukt worden, maar voor de lange duur is dit geen gewenste oplossing. Oefeningen kunnen mogelijk het natuurlijke proces weer op gang helpen, maar er zijn ook een aantal andere zaken waar je op kunt letten.

Tips voor een goede nachtrust

  • Als de mogelijkheid er is … maak dan voor het slapengaan een wandeling. In de kou goed aangekleed kan je de kou buitensluiten, de beweging stimuleert de spieren en de buitenlucht kan een goede basis vormen voor de nachtrust.
  • Te koude voeten zijn niet goed voor de balans tijdens het slapen gaan. Zorg voor warme voeten en een koel hoofd (niet te diep met je hoofd onder de lakens dus).
  • Koude voeten kunnen warm worden door de ouderwetse kruik in bed, maar wisselbaden (2,5 minuut in warm water en 0,5 minuut in koud water) kunnen ook een weldaad zijn om weer warme goed doorbloede voeten te krijgen.
  • Geen zware kost eten, maar een lekker warme drankje zoals warme (chocolade)melk bijvoorbeeld.

Yoga oefeningen gericht op de geest

Lekker rustig op bed gaan liggen en geef je over aan je fantasie…
  • Visualiseer dat je op een bedje of bootje op het water drijft. Voel de zachte golven onder je lichaam en je kunt niet van het bedje of bootje vallen. Heerlijk om de rivier af te drijven en je lichaam over te geven aan de golfjes. Alle spanning vloeit langzaam uit je lichaam.
  • In ballonnetjes je gedachten op laten stijgen kan ook een leuk zijn. Adem goed in en zet je gedachten in de ballon. Laat de ballon bij de uitademing vervolgens de lucht in vliegen.
  • Als je gedachten je teveel bezig houden is het goed om iets te bedenken dat je deze gedachten op een ontspannen manier aan je voorbij laat gaan. Bijvoorbeeld op een bankje in het park … daar drijven op een zonnige dag de wolkjes voorbij en op ieder wolkje zet je een van de onderwerpen die je nog niet hebt kunnen plaatsen en je in het dagelijkse leven bezighouden. Maar hetzelfde bankje kan ook bij het station staan en daar geef je iedere voorbij komende trein een zelfde pakketje gedachten mee.

Yoga oefeningen gericht op de adem

  • Ontspan je buik door je handen op je onderbuik te leggen en je aandacht te richten op je handen. De ademhaling laat je buik omhoog komen en weer zakken. Je handen maken je buik warmer en geven rust. Je krijgt langzaam een prettig gevoel over je. Laat de spanning in je buik los en geef je over aan je ademhaling en je handen die “meedeinen”.
  • Laat je handen waar ze prettig voelen (op of naast je lichaam) en verleg je aandacht naar je ademhaling. Laat je ademhaling door je lichaam vloeien en voel de warmte stromen. Je lichaam wordt langzaam zwaarder en ontspan.
  • Combineer nu je visualisatie waarbij je op een luchtbedje op het water ligt met het zonnetje boven je, leg je handen op je zonnevlecht (midden op je buik tussen je middenrif en je navel) en voel de warmte van je handen en de zon. Voel je lichaam langzaam weg zakken in die overdaad van warmte.

Tot slot

Wat voor de een werkt, werkt nog niet voor de ander. Echter, naar medicijnen grijpen als je niet goed de slaap kunt vatten, kan altijd nog. Probeer eens wat oefeningen en geef vooral niet te snel op. Je lichaam moet mogelijk ook wennen aan die aandacht die er van binnenuit is voor het lichaam. Geef het een kans.

Lees verder

© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe sta je mooier op in de ochtend?Hoe sta je mooier op in de ochtend?We hebben het allemaal wel eens. Je staat op en loopt naar de spiegel en ziet jezelf, maar denkt bij jezelf ‘ben ik dat’…
De beste tips voor een goede nachtrustDe beste tips voor een goede nachtrustIedereen slaapt weleens slecht, maar sommige mensen hebben veel last van slaapproblemen. Regelmatige een verstoorde of s…
10 redenen om meer te slapenMeer slapen is goed voor je gezondheid en voor hoe je je voelt. Veel mensen slapen te weinig. Wanneer zij voldoende slaa…

Fysiotherapie - 20 behandelingen zelf betalen! Of toch niet?Fysiotherapie - 20 behandelingen zelf betalen! Of toch niet?De overheid heeft besloten om op de fysiotherapie flink te gaan bezuinigen. Men heeft besloten om de eerste 20 behandeli…
Hondsdolheid bij Nederlandse vleermuizen; opgepast!Hondsdolheid bij Nederlandse vleermuizen; opgepast!Nederland is op dit moment officieel vrij van hondsdolheid (rabiës). Bij vleermuizen wordt rabiës echter sinds 1987 in o…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.