Voor het eerst contactlenzen

Voor het eerst contactlenzen Voor het eerst contactlenzen laten aanpassen en dragen is best een spannende onderneming. Juiste lens, hard of zacht, welke vloeistof noem maar op. En bij de opticien of gewoon via internet? Lees over de verschillen en waarom brildragers vaak overstappen van bril naar lens.

Bril of contactlenzen

Als je minder goed ziet, kun je kiezen om een bril aan te schaffen. Maar niet iedereen vindt dat een bril hem of haar goed staat. Een bril is ook niet altijd even praktisch. Sporten bijvoorbeeld: met een bril op de neus een voetbal in het net koppen is niet heel verstandig. Bij lenzen heb je deze cosmetische en praktische bezwaren niet.

Andere voordelen van contactlenzen:
  • Er zijn geen vertekeningen in het beeld, zoals die in gewone glazen wel bestaan.
  • Je hebt geen zonnebril op sterkte meer nodig.
  • Lenzen zijn minder schadegevoelig.
  • Lenzen beslaan niet.

Maar lenzen hebben ook hun nadelen ten opzichte van een bril:
  • Het onderhoud is intensiever.
  • Ogen kunnen sneller gaan irriteren, zeker met airco’s en rook.
  • Lenzen kunnen scheuren.
  • Lenzen zijn gevoeliger voor stof
  • Regelmatige controles bij de opticien zijn noodzakelijk.
  • Het is significant duurder dan een bril.

Desalniettemin worden lenzen volop gedragen en zij die het aandurven zweren er vaak bij.

Waar koop je contactlenzen

Contactlenzen zijn tegenwoordig overal en steeds eenvoudiger te verkrijgen. Op het internet is een groot aanbod van sites waar je je contactlenzen online kunt bestellen. Ze zijn goedkoper dan de fysieke opticiens. Toch kunnen deze prijsvechters niet om het vak van de opticien heen: Je hebt namelijk nog altijd je oogsterkte, cilindersterkte en aanverwanten nodig. Deze gegevens kun je niet thuis zelf opmeten, bovendien verandert de sterkte bij veel mensen in de loop der jaren. Een bezoek aan de opticien is hoe dan ook nodig en deze kan je direct informeren en adviseren bij je aankoop. Deze service mis je bij de online aanbieders van contactlenzen.

Online aanbieders van contactlenzen

Een aantal contaclenzensites:

LensWay

Deze online aanbieder doet zaken met EyeWish. Bij hen kun je de ogen laten meten door middel van een coupon. Deze coupon krijg je als je al klant bent bij LensWay. Als je voor het eerst lenzen wilt aanschaffen, moet je de eerste meting dus zelf regelen. Om te bestellen moet je als contaclensdrager goed weten wat de conditie is van je ogen, wat de afwijkingen zijn en enige kennis over contactlenzen. Als ervaren lenzendrager kun je er goed terecht, maar als je voor het eerst aan lenzen begint is een site als deze lastig. Aangezien LensWay met een echte opticien als EyeWish samenwerkt, kan je er van op aan dat je lenzen van goede kwaliteit geleverd krijgt. Het zijn dezelfde lenzen als wanneer je ze bij EyeWish in de winkel koopt. Gezien de meting ook via een echte opticien loopt, zullen de lenzen de juiste sterkte hebben.

Toplenzen

Verkoopt ongeveer dezelfde merken en producten als LensWay. Ook de bestelwijze is hetzelfde. Qua meting en oogsterkte legt de site de verantwoordelijkheid bij de klant. Dit moet je zelf regelen. De site vermeld alleen het advies om af en toe de sterkte te laten opmeten bij een opticien. Deze site is minder overzichtelijk dan LensWay.

Q-lens

Deze site doet qua vormgeving Amerikaans aan en probeert de klant met name te lokken met de laagste prijsgarantie. Over metingen en controle door de opticien wordt niet gesproken. De site heeft ongeveer dezelfde merken en producten als de vorige aanbieders.

Contactlensonline

Een degelijke, goed overzichtelijke site. Ze werken samen met Oculenti. Een specialist, verspreid over Nederland, veelal in ziekenhuizen te vinden. Volgens de site een pionier op het gebied van contactlenzen. Via de site kun je een afspraak maken voor een oogmeting bij de dichtstbijzijnde Oculenti vestiging.

Contactlenzen in de winkel

Bij de opticien zal een lenzenspecialist je informeren en adviseren over de aanschaf en het gebruik van lenzen. Na de meting en de keuze voor de lens wordt er met regelmaat gecontroleerd en eventueel aangepast. Bij het aanmeten van lenzen is niet alleen de sterkte van belang, maar ook: leeftijd, oogcondities, klachten, werk, hobby’s, redenen om het te willen. Heb je al eerder ervaring met lenzen gehad? Wat kost het eigenlijk? En wat zijn de verschillen tussen al die soorten? Als beginner kan je vaak beginnen met een proefpakket om het uit te proberen.

Harde lenzen

De harde lens behoudt zijn vaste vorm op het oog. Dit is meteen het voornaamste verschil met de zachte lens. Het oog vormt zich naar de harde lens in plaats van andersom. Dit gegeven is de kracht van de nachtlens. Doordat deze gedurende de nacht het oog vormt, behoeft de lens overdag niet gedragen te worden en blijft het oog gecorrigeerd. Verdere voordelen zijn dat ze langer meegaan, een hogere cilindercorrectie kunnen hebben en secuurder gemeten kunnen worden. En hoewel ze in aanschaf duurder zijn dan de zachte lenzen, op termijn is het toch voordeliger.

Er zijn 4 types harde lenzen. Het onderscheid wordt gemaakt in het vermogen tot zuurstof-doorlaatbaarheid. Zo hebben we de beperkt O2 permeabele Polycon-lens, de gemiddeld O2 permeabele Futura, de beter O2-permeabele Corona-lens en de nachtlens.

Zachte lenzen

Het overgrote deel van de lenzendragers, draagt zachte. De keuze voor een zachte lens ligt voor de hand. De lenzen zijn veel makkelijker om aan te wennen. Ze laten meer zuurstof door, wat het oog toch nodig heeft. Veel zachte lenzen zijn gemaakt van silicone, dus veel flexibeler. En er zijn meer soorten dan in harde lenzen. Zo zijn er de daglenzen, de weeklenzen, de maandlenzen en zelfs de (half)jaarlenzen.

Voor het eerst contactlenzen

Wat bij lenzen vele malen belangrijker is dan bij een bril, is goede begeleiding in het begin. Iemand die voor het eerst een bril gaat dragen hoef je in principe niet uit te leggen hoe je de bril op en van de neus zet. Maar bij lenzen is dat wat anders. Het is voor de meeste mensen erg onwennig om het eigen oog aan te raken. De reflexen in en rond het oog reageren automatisch door te knipperen en flink te tranen. Dat is erg wennen in het begin.

Inzetinstructie en draagschema

De handeling op zich is erg eenvoudig: Met de linker vingers hou je je rechter bovenste ooglid open en met je rechter middelvinger je onderste. De lens die op het puntje van je rechter wijsvinger ligt, kan zo naar het oog gebracht worden. Niet naar de lens kijken, maar naar een vast, hoger gelegen punt. Voor het linker oog werkt het uiteraard hetzelfde, maar dan andersom. Vooral flink oefenen. Voor mensen bij wie de ogen dieper in de oogkassen liggen kan het lastiger zijn. Daarnaast zullen mensen met lange nagels moeten uitkijken dat ze zich daarmee niet in de ogen prikken of de lens scheuren. Voor dames die make-up gebruiken: Eerst de lens, dan make-up.

Het inzetten is voor zowel zachte, als harde lenzen hetzelfde. Het eruit halen is anders. Zachte lenzen kun je tussen je duim en wijsvinger pakken, want de zachte lens buigt mee. Het openhouden van de oogleden blijft je op dezelfde manier doen. Harde lenzen schiet je er als het ware uit, door de buitenste ooghoek weg te trekken. Dan lanceer je de lens op je hand, waarmee je hem opvangt.

Het oog is van nature niet gewend aan een dingetje wat op de pupil ligt. Daar is gewenning voor nodig. Om die reden wordt een draagschema geadviseerd:
  • Zachte lenzen: de eerste dag twee uur, en dit laat je per dag met stappen van vier uur oplopen tot een draagtijd van maximaal twaalf uur per dag.
  • Voor harde lenzen gelden twee uur langer per dag, ook tot twaalf uur maximaal. Zo kunnen de ogen geleidelijk aan wennen aan de lens.

Vloeistoffen en onderhoud

In de winkel zijn allerlei lensvloeistoffen verkrijgbaar die de levensduur van de lenzen en de ogen moeten waarborgen. Dat zijn onder andere reinigingsvloeistoffen (zoutoplossingen), inzetvloeistoffen en bewaarvloeistoffen. Daarnaast zijn er ook oogdruppels. Allemaal wel of niet voorzien van chemische stoffen. Dat verschil is belangrijk, daar de ogen gevoelig kunnen zijn voor bepaalde conserveringsmiddelen bijvoorbeeld. Wat veel verkocht wordt, is de All-in-one lensvloeistof. Dat is een vloeistof die je overal voor kunt gebruiken, zoals de naam ook zegt.
© 2012 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…
Harde en zachte lenzenWie slechte ogen heeft en geen bril wil dragen kiest vaak voor contactlenzen. Er bestaan echter twee soorten lenzen: har…
Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…
Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Mensen die slecht zien zijn afhankelijk van een bril of contactlenzen. Een andere optie is ooglaseren. Maar is het niet…

Hometrainer en de techniekEen hometrainer is een apparaat dat enigszins op een fiets lijkt en bedoeld is om de lichamelijke conditie te verbeteren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Lensway
  • Contactlensonline
  • Toplenzen
  • Q-lens
  • Pearle
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.