Zo kun je winterse slaapproblemen voorkomen

Slapeloosheid is een van de meest voorkomende slaapproblemen, die tijdens de wintermaanden nog sterk toenemen. Inderdaad, of we nu een strenge of een relatief zachte winter meemaken, de impact van het winterseizoen op onze slaap is enorm. Wat zijn de oorzaken van al deze slaapproblemen, en wat kun je zélf doen om ook in de winter van een verkwikkende nachtrust te kunnen genieten? Dat is nodig, want een tekort aan slaap is oorzaak van vele andere, ernstige aandoeningen

Tijdig behandelen

Wetenschappers wijzen er op dat slaapproblemen tijdig moeten behandelt én opgelost worden. Gebeurt dat niet, dan vergroten ze het risico op andere, ernstige aandoeningen als depressies, diabetes, te hoge bloeddruk en levensbedreigende hart- en vaatziekten. Maar liefst één kwart van de bevolking heeft last van slaapproblemen, en tijdens de wintermaanden is het aantal probleemslapers nog groter.

Juiste temperatuur slaapkamer

De temperatuur in je slaapkamer is van groot belang. Andere factoren die je slaap beïnvloeden zijn (natuurlijk) licht, droge licht, voeding, en voldoende lichaamsbeweging. Tijdens de kille wintermaanden hebben velen de neiging de thermostaat een graadje hoger te draaien, zéker in de slaapkamer. Tijdens je slaap raak je vlug gewend aan de (hogere) slaapkamertemperatuur. Je slaapt veruit het best wanneer je lichaamstemperatuur een beetje lager is dan normaal en wanneer het op je slaapkamer niet té warm is. De meest geschikte slaapkamertemperatuur verschilt van persoon tot persoon, maar varieert tussen 20 en 22 graden, ook in de winter. Om de meest aangename slaapkamertemperatuur te realiseren kun je beter één dik dekbed ruilen voor meerdere lagen die je makkelijk kunt verwijderen wanneer je het te warm hebt en moeilijk of niet slaap vat. Waak er over dat het op je slaapkamer ook niet té koud is. Al klappertandend in slaap geraken lukt meestal ook niet.

Nood aan extra daglicht

In de winter hebben we allemaal nood aan extra zonlicht. Voldoende natuurlijk licht houd je vitaal. Het gebrek aan zonlicht is bij velen de oorzaak van slaapproblemen. Bij gebrek aan natuurlicht licht in de winter, voel je je overdag loom en slaperig. Naarmate je de avond nadert, is er ook veel minder verschil in lichtsterkte, en krijgt je lichaam geen signaal dat het tijd is om te slapen. Je voelt zich in de winter zelfs overdag slaperig, waardoor je lichaam niet meer voelt wanneer het écht bedtijd is. Om dit probleem zoveel mogelijk te beperken, kun je 's avonds té fel licht best vermijden. Probeer bij het opstaan zoveel mogelijk natuurlijk licht naar binnen te laten of doe een verkwikkende ochtendwandeling. Schakel je televisietoestel, laptop enz, minstens één uur voor het slapen gaan uit, en beperk ook in je slaapkamer kunstlicht tot een minimum.

Droge lucht oorzaak van slaapproblemen

De luchtkwaliteit in je slaapkamer is belangrijk om rustig in te slapen, zéker in de winter. Té droge lucht doet velen met hun mond wagenwijd open slapen. Dat is in vele gevallen oorzaak van snurken, hetgeen aanleiding kan geven tot slaapproblemen. Om dit te vermijden kun je een luchtbevochtiger in je slaapkamer plaatsen.

Zware winterkost

Tijdens de wintermaanden eten we zware, typische winterkost. Wanneer je 's avonds warm eet kan ook dit oorzaak zijn van je slaapproblemen. Amper enkele uren voor je gaat slapen nog een zware warme maaltijd naar binnen werken, is er oorzaak van dat je lichaam veel hader moet werken om alles te verteren, en dit verteringsproces kan je wakker houden. Zorg daarom dat er
minstens vijf uur ligt tussen je warme avondmaaltijd en het moment dat je gaat slapen.

Voldoende lichaamsbeweging

Tal van wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat voldoende lichaamsbeweging je een deugddoende slaap garandeert. En uitgerekend in de winter draaien we onze sportieve bedrijvigheid op een lager pitje. Maak daarom geregeld een flinke wandeling, ook bij vriesweer. Kies voor de trap in plaats van de lift. Zorg er in ieder geval voor dat je ook in de winter voldoende lichaamsbeweging hebt, alleen dan kun je genieten van een deugddoende slaap.

Zorg voor regelmaat

Zorg zoveel mogelijk voor regelmaat, ook in je slaappatroon. Ga zoveel mogelijk op hetzelfde uur slapen, en sta op hetzelfde uur op. Tijdens het weekend heb je ongetwijfeld de neiging uit te slapen om te recupereren van de geleverde inspanningen tijdens de week. Dat mag, maar zorg ervoor dat je tijdens het weekend nooit méér dan één uur langer slaapt dan op weekdagen. Slaap je langer, dan raakt je slaappatroon danig in de war, waardoor je slaapproblemen er alleen maar groter op worden.
© 2012 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidSlaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidEen goede nachtrust is heel belangrijk voor onze gezondheid. Daarom moeten we onze slaap serieus nemen. Als je slaapprob…
Slaapritme bij daglichtSlaapritme bij daglichtNormaal slaapt een mens 's nachts en het lichaam is daar dan ook op ingesteld. Het kan echter voorkomen dat iemand overd…
Beter slapen en sneller in slaap vallenBeter slapen en sneller in slaap vallenVeel mensen hebben ermee te maken, slecht slapen. Toch is het belangrijk dat je goed slaapt! Genoeg slaap zorgt ervoor d…

Is lezen tijdens het eten écht ongezond?Is lezen tijdens het eten écht ongezond?In onze maatschappij, waar de overgrote meerderheid van de mensen gejaagd door het leven gaat, durven we al wel eens een…
Wat maakt een drogisterij een goede drogisterij?Wat is een goede drogisterij? Iedereen komt wel eens bij een drogisterij. Voor bijvoorbeeld haarverf, douchegel, huishou…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.