Dik worden van de pil

Dik worden van de pil Beginnen met de pil of het al langere tijd gebruiken van de pil: sommige vrouwen zijn van mening dat de anticonceptiepil een dikmaker is. Het aankomen in gewicht wordt dan ook aan de pil toegeschreven. Wat is hiervan waar?

De anticonceptiepil

De anticonceptiepil, ook wel in de volksmond afgekort tot de pil, wordt gebruikt ter voorkoming van een ongewenste zwangerschap. Ook wordt deze pil voorgeschreven bij vrouwen met menstruatieproblemen, zoals een zware menstruatie. Tevens kan de pil een menstruatie uitstellen, zodat deze ook hiervoor gebruikt wordt door vrouwen.

De pil wordt voorgeschreven via een huisarts, gynaecoloog of een medische kliniek of instelling. Er is geen minimum leeftijd verbonden aan het gebruik van de pil. Wel moet het meisje of de vrouw al minimaal eenmaal ongesteld zijn geweest. Alleen dan kan de pil zijn werk gaan doen als waar hij voor bedoeld is.

Dik worden van de pil

Soms wordt er beweerd dat de pil een dikmaker is: je zou erdoor aan komen in gewicht. Dit is gedeeltelijk waar. Door het slikken van de pil, wordt er meer vocht vastgehouden. Vooral in de eerste twee tot drie maanden is dit goed merkbaar. Vocht heeft gewicht: wie vocht vasthoudt, komt dus ook meer aan in gewicht. De meeste vrouwen komen het eerste half jaar na het gebruik van de pil gemiddeld één kilo aan in gewicht. Deze extra kilo is dus geen vetopslag. Het vasthouden van vocht verdwijnt weer nadat men stopt met de inname van de pil. Wie erg veel vocht vasthoudt tijdens het gebruik van de pil, kan het beste even langs de (huis)arts gaan. Deze kan bekijken of de pil de boosdoener is, of dat er sprake is van een ander probleem.

Meer zin in eten door de pil

De pil bevat hormonen. Deze hormonen kunnen ervoor zorgen dat je meer zin krijgt in lekker eten: vooral snacks en snoep zijn erg aantrekkelijk. Wie toegeeft aan deze lekkere trek, zal sneller in gewicht aankomen. Wie meer eet dan dat er verbruikt wordt, zal het extra voedsel opslaan als vet.

Het klopt dus dat je dikker wordt van de pil wanneer je toegeeft aan de lekkere trek die de hormonen kunnen veroorzaken. Niet iedere vrouw ervaart de toenemende lekkere trek evenveel: de een heeft hier nauwelijks last van, terwijl de ander haar honger maar niet kan stillen. Belangrijk is om niet toe te geven aan deze trek: drink voldoende water en neem eventueel een soepje tussendoor. na verloop van tijd raakt het lichaam gewend aan de hormonen en zal de trek afnemen. Wie echter eenmaal heeft toegegeven, zal merken dat het moeilijker is om hier ook weer vanaf te komen.

De meeste vrouwen hebben niet door dat hun toenemende trek kan worden toegeschreven aan het pilgebruik. Het extra snoepen en snacken gebeurt geleidelijk aan, en de kilo's zullen met het verstrijken van de jaren ook langzaam toenemen.

De pil maakt dik door de calorieën

De pil bevat geen energetische waarde: wie dagelijks een pil slikt, zal hier dus echt niet van aankomen. Het eten van één enkele bonbon levert echter wel energie op: ongeveer 64 Kcal per bonbon. Om deze bonbon weer te verbranden, moet je 20-25 minuten wandelen (3 kilometer per uur).

Afvallen en de anticonceptiepil

Sommige vrouwen komen door het gebruik van de pil in enkele jaren vele kilo's aan. Dit komt door de lekkere trek in tussendoortjes, die door de pil wordt veroorzaakt. Wie moeite heeft met afvallen, kan het beste, al dan niet tijdelijk, met de pil stoppen. Dit maakt het makkelijker om af te vallen. Let wel op het gebruik van een ander voorbehoedsmiddel. Na het afvallen kan er weer gestart worden met de pil. Let er wel op dat de trek in snoep of snacks hierdoor terug kan komen. Geef hier niet aan toe, maar neem alternatieven zoals een appel, een glas water of een bouillon. Ook een suikervrije kauwgom kan de trek stillen, doordat men langdurig bezig is met kauwen. Sporten of een andere vorm van bewegen laat de honger naar snacks ook vergeten. Na het sporten kan het zijn dat men extra honger heeft: een bruine boterham met hartig beleg (vlees of kaas) stilt de honger op een gezonde manier.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De anticonceptiepil en antibioticaDe anticonceptiepil en antibioticaOver het gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil en antibiotica is nog veel onduidelijk. Bepaalde studies stellen d…
Stoppen met de pilStoppen met de pilDe anticonceptiepil is een van de populairste vormen van anticonceptie. Toch stoppen er jaarlijks een heleboel vrouwen m…
De werking van de anticonceptiepilDe werking van de anticonceptiepilDe anticonceptiepil of de pil, is het meest gebruikte voorbehoudsmiddel tegen zwangerschap. Het is een pil in tabletvorm…
Anticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenAnticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenOngeveer één op de drie vrouwen gebruikt enige vorm van anticonceptie. Veel van die vrouwen slikken de pil. Naast dat de…

Brandwonden en littekens behandelen met Recell Spray on SkinBrandwonden en littekens behandelen met Recell Spray on SkinBrandwonden tekenen mensen voor het leven. Ze laten grote littekens achter en vervormen de huid. Maar er is hoop voor pa…
Alles wat je moet weten over spierpijnHet is gezond om regelmatig te gaan sporten. Zo blijven we fit en op gewicht. Of kunnen we zelfs de nodige kilo’s afvall…
Bronnen en referenties
  • Dokter.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.