Risico's borstimplantaten en PIP-implantaten

Risico's borstimplantaten en PIP-implantaten Het laten plaatsen van borstimplantaten is niet altijd geheel zonder risico's. In de loop der jaren is gebleken dat er al meerdere gevallen zijn geweest waarbij het laten plaatsen van borstimplantaten grote gevolgen had voor de gezondheid van de betrokken vrouwen. Eind 2011 werd zelfs bekendgemaakt dat de PIP implantaten grote risico's zouden hebben voor de gezondheid. Zo zouden ze lekken en ook zouden er verbanden zijn gelegd met aandoeningen zoals kanker, gewrichtspijnen en chronische vermoeidheid. In Nederland heeft de overheid de aandacht op deze medische ingrepen gevestigd.

Gesignaleerde problemen

Door de medische wetenschap is gesignaleerd dat de borstimplantaten kunnen scheuren en daardoor lekken en kunnen gaan zweten. Daarnaast wordt door de medische wetenschap verwacht dat de gebruikte siliconengeel bij lekken na een aantal jaren ook lichamelijke reacties kan oproepen.

Kans op gevolgen

Het is gebleken dat borstimplantaten een grote kans hebben om te scheuren en om te gaan lekken. Daarom wordt iedere vrouw geadviseerd om regelmatig haar borsten te laten controleren. Het controleren geldt niet alleen voor PIP implantaten maar voor alle merken borstimplantaten.

Welke symptomen zijn er?

Niet altijd geven gescheurde of lekkende borstimplantaten klachten. Zichtbaar is echter wel een verandering aan de borst. Verandering van de vorm van de borst of pijn aan de borst zijn een indicatie dat er lichamelijk iets niet goed is. En soms is ook het kapsel van de borstprothese van buitenaf zichtbaar. De samentrekking van het kapsel van de borstprothese zorgt voor de vervorming van de borstprothese. De borstprothese voelt dan aan als een harde bal.

Lichamelijke reacties op langere termijn

Naar de lichamelijke reacties van de ingeplante PIP implantaten op langere termijn wordt door de medische wetenschap nog onderzoek gedaan. De inschatting is dat de gevolgen zeer divers kunnen zijn.

Verwijderingadvies

Een ieder die een borstimplantaat heeft wordt door de overheid geadviseerd om de borstprothese te laten controleren. Voor de veiligheid van de eigen gezondheid moeten de borstimplantaten in ziektegeval verwijderd worden. In ieder geval als de borstprothese gescheurd is of lekt. Het risico van een nieuwe operatie moet in overleg met en op advies van de chirurg genomen worden.

Geplaatste borstimplantaten na 2001

Het is raadzaam om de chirurg te raadplegen die de borstimplantaten in de borsten heeft ingebracht. In goed overleg met de arts die de borstimplantaten heeft geplaatst, kan dan beoordeeld worden wat in de situatie wijs en noodzakelijk is om te doen.

Huisarts

In alle gevallen is het raadzaam om de huisarts te consulteren. In het belang van de gezondheid zal de huisarts altijd met de patiënt meedenken en een medisch advies geven dat het beste bij de lichamelijke situatie en gesteldheid past.

Borstimplantaten na 2010

Vrouwen die na april 2010 een borstimplantaat hebben gekregen, hebben in de regel goede afspraken gemaakt over het consulteren en de controle na de operatie. Bij twijfel of vragen kan men zich het beste direct wenden tot de huisarts of de betrokken medisch specialist.

Vergoeding van het (her) plaatsen van borstimplantaten

Extra controles die moeten worden uitgevoerd, vallen in de regel onder de vergoeding van de ziektekostenverzekeraar. Het beste kan er vooraf informatie worden opgevraagd bij de verzekeraar. Indien er een indicatie tot verwijdering van de reeds eerder geplaatste borstimplantaten wordt gegeven, dan wordt deze ingreep in de regel ook door de ziektekostenverzekeraar vergoed. Ook hier geldt voor om vooraf de ziektekostenverzekeraar te raadplegen.

Beantwoorden van vragen

Voor het vinden van een antwoord op specifieke vragen kan tijdens kantooruren gebeld worden met de inspectie voor de Gezondheidszorg 088 - 1205012 (lokaal tarief) of bij de Nederlandse vereniging voor Plastische Chirurgie (www.NVPC.nl), maar bovenal geldt altijd raadpleeg de huisarts als er medische vragen zijn.

Aantal geregistreerde klachten

Naast de klacht van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam in 2009 zijn er meer klachten bij de inspectie Gezondheidszorg bekend. In een periode van 7 jaar waren er 47 meldingen over de borstimplantaten. Deze 47 meldingen zijn in de volgende tabel opgenomen.

jaaraantal
2002 1
2003 1
2004 4
2005 10
2006 8
2007 13
2008 10

Klacht indienen

In de praktijk blijkt dat vrouwen meer hebben betaald dan dat de implantaten feitelijk hebben gekost. Ook zijn er vrouwen die ervan uitgingen dat een bepaald merk was geïmplanteerd terwijl een goedkoper merk is geplaatst. Uit onderzoek van RTL Nieuws is verder naar voren gekomen dat er in de gezondheidszorg niet altijd correct naar de patiënt toe wordt gehandeld. De inspectie voor de Gezondheidszorg stelt dan ook dat men klachten moet melden bij de klachtencommissie van klinieken en ziekenhuizen en als de klager daar hun gelijk niet halen, dan moet de klager maar naar de rechter stappen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderzoek: PIP borstimplantaten weinig klachtenOnderzoek: PIP borstimplantaten weinig klachtenDe zogenaamde PIP-borstimplantaten brachten de wereld in 2012 in rep en roer. De implantaten waren gemaakt van illegale…
Borstvergroting: risico'sBorstvergroting: risico'sEen borstvergroting is een ingrijpende operatie: de borst wordt vergroot middels het inbrengen van siliconen of watergev…
Borstvergroting: wat kun je verwachten van de behandelingVroeger was het ondenkbaar wanneer men met een bepaald deel van het lichaam niet tevreden was. Tegenwoordig zijn onderwe…
Borstvergroting: de behandelingBij een borstvergroting wordt de vorm van de (vrouwelijke) borsten aangepast, gewoonlijk met behulp van siliconen-implan…

Een verstandskies getrokken: de nabehandelingEen verstandskies getrokken: de nabehandelingEen verstandskies laten trekken is een operatie die best zwaar kan zijn. De onderste verstandskiezen worden vaak door ee…
10 manieren om zelf op te bloeienSoms zien mensen het leven niet meer zitten. Dit kan komen door heel veel verschillende redenen. Vaak nemen mensen zichz…
Bronnen en referenties
  • www.zkn.nl
  • Vrouw
  • www.nvpc.nl
  • www.rtl.nl
Reacties

Belinda, 28-10-2015
Goedemiddag
Ik heb een probleem, tijdens het kraken bij de fysiotherapeut is er iets niet goed gegaan. Ik heb nu 2 gebroken ribben en een aantal gekneusde ribben. Nu blijkt na een echo van mijn borst dat mijn implantaat gescheurd is hierdoor. Wat moet er nu gebeuren? Reactie infoteur, 16-11-2015
Hallo Belinda,

Leg de vraag eens aan je huisarts voor en raadpleeg daarna de ziektekostenverzekeraar om te toetsen of alle kosten worden vergoed.

TekstSchrijverT

Kim, 14-10-2015
Goede middag

Ik ben 8 jaar geleden geholpen aan een borstvergroting. Toen ik een jaar later terug kwam voor controle bleek de arts ontslagen te zijn. reden weet ik niet.
Ik ben nooit tevreden geweest met mijn borsten.ze hebben maar een heel klein cc erin gedaan terwijl het een grotere maat moest worden.
Nou ben ik 8 jaar verder en zijn me borsten een beetje gezakt maar ook in een punt vorm.
Is dit nou goed of wat moet ik hier bij denken? Reactie infoteur, 16-11-2015
Beste Kim,

Raadpleeg de huisarts eens met je vraag en deze weet ongetwijfeld wel een oplossing voor je situatie en kan je ook medisch een goed advies geven,

sterkte,

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.