Het belang van goede nachtrust

Het belang van goede nachtrust Niet iedereen is gezegend met het een hoofd wat, zodra het kussen wordt geraakt, in slaap valt. Sommige mensen liggen uren wakker, andere worden – zonder directe aanleiding – midden in de nacht wakker en weer anderen wisselen slaap en wakker worden gedurende de hele nacht af. Niet zo vreemd dat er zoveel onderzoeken naar slaap lopen, want slaap is essentieel voor een “normaal” leven.

Wat is normaal?

Je kunt je dan afvragen wat normaal is, maar feitelijk heb je je slaap nodig om overdag te kunnen functioneren. Sommige mensen kunnen van nature met minder slaap af, maar over het algemeen praten we toch al snel of 7,5 tot 8 uur slaap per nacht (gemiddeld).
En waar het voor sommige inderdaad normaal is dat wanneer ze in bed kruipen ze binnen afzienbare tijd slapen, zo niet gewoon is dat voor veel mensen. De 7 tot 8 uur wordt daar absoluut niet gehaald. We hebben het hier over zo’n 10% van de bevolking.

Hoeveel uur en waarom?

Normaal gesproken ‘verslaap’ je zo’n 25 jaar van je totale leven. Het belang zit hem in het feit dat tijdens de slaap je alle zaken van de dag als het ware verwerkt. Het verwerken is met name in het ordenen van de zaken van die dag. Verder krijgen alle spieren en organen in je lichaam alle rust, om zodoende ook datgene van de dag ervoor te verwerken en gereed te maken voor de volgende dag.

Als je de uren niet maakt kan dit gevolgen hebben voor:
  • je concentratievermogen tijdens de dag
  • je geheugen kan slechter worden
  • je afweer neemt af, met als gevolg dat je bevattelijker bent voor allerlei ziekten

We hebben het hierover minder slaap, als je uiteindelijk helemaal niet meer slaapt – en ook dat komt voor – ga je simpelweg dood. Er zijn wereldwijd een 40-tal families die lijden aan Fatale Familiale Insomnie.

Cycli

Gemiddeld genomen doorloop je iedere nacht 4 tot 6 cycli van ieder ongeveer 1,5 uur (de diepe slaap, de droomslaap en de oppervlakkige slaap) REM (Rapid Eye Movement) komt voor tijdens de droomslaap. Overigens is het zo dat je tijdens je diepe slaap ook kunt dromen en het dus niet alleen tijdens de droomslaap plaatsvindt.

Slaap inhalen

Slaap inhalen kan, maar dan niet opsparen voor weken. Echter, als je de ene nacht maar weinig geslapen hebt, is het wel mogelijk dit een volgende nacht in te halen. Het geniet niet de voorkeur, maar kan wel.

Slaapstoornis

Ieder jaar worden er meer dan 850 mensen door verwezen in verband met de slaap. De oorzaken kunnen divers zijn en soms ook helemaal niet te herleiden. Maar een slaapcentrum kan over het algemeen wel helderheid scheppen. Raadpleeg tijdig je huisarts om erger te voorkomen.

Overigens kan een slaapstoornis ook zijn dat je continue in slaap valt en je feitelijk dus teveel slaap. Het beïnvloed vaak in grote mate het leven en daarmee niet wenselijk.

Wat kan je zelf doen om de slaap te vatten?

  • Geen grote inspanning vlak voor het slapen gaan.
  • Ga zo’n 2 uur voor het slapen richting de ‘slaapstand’ met bijvoorbeeld meer zacht licht.
  • Vermijd beeldschermen groot en klein (felle licht laat het lichaam denken dat je nog helemaal niet moet gaan slapen). Dus ook geen TV aan in de slaapkamer.
  • Eet 2 uur voor het slapen gaan niet meer en drink geen koffie of alcohol.

Slaaptabletten worden door sommige artsen snel gegeven, maar waak er voor. Er kan altijd reden zijn ze wel te gebruiken, maar bouw ze zo snel mogelijk af als je kunt.

Tot slot

Typisch dat veel mensen zo laconiek met de slaap omgaan, terwijl het zo belangrijk is voor je functioneren. We worden als truttig gezien als we meer slapen (of gewoon eerder naar bed gaan), maar het zegt in dit geval meer over degene die oordeelt dan over degene die handelt. Luisteren naar je lichaam, geldt ook als het om slapen gaat.

Lees verder

© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smoothies tegen slapeloosheidSmoothies tegen slapeloosheidResearchers zijn het erover eens dat er een relatie bestaat tussen slapeloosheid en voeding. Sommige voedingsmiddelen (e…
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
Ik kan niet slapen!Ik kan niet slapen!Slapeloosheid, iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Een nachtje wakker liggen daar is vaak wel over heen te komen,…

Gezond leven - Test je gezondheids-IQGezond leven - Test je gezondheids-IQDenk je alles over de huidige gezondheidstrends te weten of durf je soms met je grootmoeders wijsheid uit te pakken? Upd…
Snot en slijm: erg belangrijk voor de mensSnot en slijm: erg belangrijk voor de mensWe vinden het irritant: iemand die de hele tijd zijn neus zit op te halen omdat hij een overmaat aan snot heeft. Of iema…
Bronnen en referenties
  • Drs. I. Van langen - de Vries
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.