Gezond leven - Test je gezondheids-IQ

Gezond leven - Test je gezondheids-IQ Denk je alles over de huidige gezondheidstrends te weten of durf je soms met je grootmoeders wijsheid uit te pakken? Update je kennis met deze goed of fout stellingen. Goed en gezond leven is makkelijk!

Gezond leven is leuk

Ons lichaam kan zo veel, maar door ongezonde leefgewoonten draaien de meeste van ons maar op halve capaciteit. Waarom zou je daar genoegen mee nemen? Als je je 's morgens naar je werk moet slepen en koffie je door de dag moet helpen, dan is het leven toch gewoon niet zo leuk als het zou kunnen zijn? We leggen de lat ook niet zo hoog als het komt op jezelf goed voelen. Als we gewoon niet ziek worden, vinden we het vaak al goed genoeg, terwijl het zoveel beter kan. Een optimale gezondheid heeft als voordeel dat je bergen kunt verzetten, dat je sprankelt van energie! En dat komt je humeur alleen maar ten goede. Als je daarentegen moe bent, wordt je emotioneler en sneller geïrriteerd. Dan kwets je vaak de mensen die je het liefste ziet. Zonder energie kost het je bovendien erg veel moeite om positief te blijven. Daarom is je gezondheid het belangrijkste dat je hebt. En het is niet de bedoeling daar pas bij stil te staan als je plots niet meer optimaal gezond bent.

Hier is een kleine test die je een grof idee kan geven hoe het met je kennis over gezondheid gesteld is. De quiz is vrij algemeen en is trouwens ook leuk om te doen. Je leert bij en kan er misschien nog eens mee lachen als je je partner of één van je kennissen ondervraagt.

De rook van een waterpijp is minder schadelijk dan sigarettenrook

Fout: Wat de liefhebbers van deze Oosterse pijp met lange flexibele slang ook denken, het water van de waterpijp filtert de schadelijke stoffen van de tabaksrook niet. Erger nog: omdat de rook afgekoeld is door het water, haal je hem langer en dieper in.

Volle melk is rijker aan calcium dan afgeroomde melk

Fout: Er is geen verschil (120 mg per liter).

Blaren mag je nooit doorprikken

Goed: Als je blaren doorprikt, is een risico op een infectie groter. Bescherm ze met een pleister die als een 'tweede huid' functioneert. Gaat de blaar spontaan open, ontsmet ze dan zorgvuldig voor je de pleister aanbrengt.

Een warm bad is het beste slaapmiddel

Fout: Behalve als je anderhalf tot twee uur voor je naar bed gaat, in het water stapt. Het bad doet je lichaamstemperatuur stijgen, wat je geen slaperig gevoel bezorgt, maar je net wakkerder maakt.

Diabetes kan je blind maken

Goed: Diabetische retinopathie is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid tussen 20 en 60 jaar. Het fenomeen ontstaat wanneer het teveel aan suiker in je bloed schade berokkent aan de adertjes die de retina voorzien van voedingsstoffen en zuurstof. Gelukkig kan een tijdige behandeling de daling van de gezichtsscherpte voor meer dan 95 procent voorkomen.

Bosbesessensap is goed voor je ogen

Goed: Bosbessen werken in op de microcirculatie op oogniveau. Dat voorkomt vermoeidheid van je ogen en verbetert het nachtzicht.

Homeopathie en muntpasta gaan niet samen

Fout: Dit idee is ontstaan door een verkeerde interpretatie van de werken van Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie.

Als je uit de zon blijft, krijg je geen melanoom

Fout: Tussen een te grote blootstelling aan de zon en het verschijnen van een melanoom verloodt 15 tot 20 jaar. Het melanoom dat je binnenkort misschien ontdekt, dateert dan bijvoorbeeld uit de zomer dat je achttien was... Wat niet wegneemt dat je je maar beter beschermt voor uv-stralen!

Koffie helpt tegen hoofdpijn

Goed: Bij spanningshoofdpijn (hoofdpijn gecombineerd met een spanning in je nekspieren) kan cafeïne het effect van klassieke pijnstillers met 75 procent doen stijgen.

Van stress krijg je puistjes

Fout: 9 procent van de puistjes worden veroorzaakt door de bacterie Helicobacter Pylori. Pas op! Regelmatig aspirine of ontstekingsremmers nemen kan dit proces versnellen.

Water drinken maakt je slank

Fout: Drinken heeft geen rechtstreekse invloed op gewichtsverlies. Maar als je op dieet bent, moet je twee liter water per dag drinken. Zo worden de afvalstoffen tijdens het afslanken beter uit je urine verwijderd.

ketchup is gezonder dan verse tomaten

Goed: Lycopeen is het antioxiderende pigment dat het risico op hart- en vaatziekten en prostaat-, borst- en longkanker verlaagt. Je lichaam neemt het beter op als het afkomstig is van verwerkte tomaten (ketchup, tomatensaus) dan van verse tomaten.

Moe zijn is normaal als je antibiotica neemt

Fout: Door antibiotica kun je last krijgen van een lagere eetlust, braakneigingen of constipatie, of een schimmelaandoening. Maar ze maken je niet moe. Dat doet de ziekte zelf.

Kinderen staan meer bloot aan vervuiling

Goed: Ze ademen meer door hun mond dan volwassenen en ademen twee tot driemaal meer stof in. Door hun kleine gestalte komen ze bovendien meer in contact met uitlaatgassen.

Quinoa is een goede vlees vervanger

Bijna goed: Deze grasachtige plant is afkomstig uit de Andes en een van de beste plantaardige proteïnebronnen ter wereld. Maar net zoals graangewassen is het pas een volwaardige vleesvervanger in combinatie met droge groenten.

Roodharigen hebben een lagere pijndrempel

Goed: Een studie van de vereniging van Amerikaanse tandartsen heeft dat onlangs aangetoond. Schuldige is het gen MC1R. Een mutatie van het gen veroorzaakt zowel roodharigheid, een bleke huid plus een grote gevoeligheid voor pijn.

Longkanker? Stoppen met roken is zinloos

Fout: Patiënten die stoppen met roken na de diagnose hebben een overlevingskans van 63 tot 70 procent op vijf jaar! Bij wie niet stopt, is dat slechts 29 tot 33 procent.

Je gehoor gaat achteruit met de leeftijd

Goed: Men noemt dit presbyacousie en het is even onvermijdelijk als ouderdomsverziendheid. Het verschijnsel treedt op rond je vijftigste en soms zijn hoorhulpmiddelen nodig.

Niets beter tegen stress dan dierentherapie

Goed: Een hond of kat aaien verlaagt je bloeddruk, huidtemperatuur en hartslagritme aanzienlijk. Stuk voor stuk stressindicatoren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonder bewegen!Gezonder bewegen!Gezond bewegen is belangrijk voor ieder mens om zodoende zonder al te veel lichamelijk klachten door het leven te gaan.…
BMI uitrekenen: Body Mass Index en Quetelet index berekenenOm te bepalen wat je ideale lichaamsgewicht is, kun je gebruik maken van de Body Mass Index of BMI berekening. Met een e…
Medische testen die gezonde mensen in patiënten veranderenMedische testen die gezonde mensen in patiënten veranderenEr zijn verschillende meningen als het gaat over het antwoord op de vraag wanneer je gezond of ziek bent. Ben je nu gezo…
Het belang van goede nachtrustHet belang van goede nachtrustNiet iedereen is gezegend met het een hoofd wat, zodra het kussen wordt geraakt, in slaap valt. Sommige mensen liggen ur…
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.