Voeten van ondergeschikt belang

Voeten van ondergeschikt belang Letterlijk en figuurlijk zijn de voeten van ondergeschikt belang. Hoewel de zomer ons blijkbaar iets meer aanzet tot het verzorgen van de voeten, is en blijft het een onderdeel van het lichaam wat weinig aandacht krijgt. Jammer, want de voeten zeggen veel over ons.

De last van voeten

We realiseren ons lang niet altijd voldoende dat de voeten ons lichaam de hele dag moeten dragen. Er mag wel wat meer respect opgebracht worden voor de voeten. Het begint al bij een normale voetverzorging, welke bestaat uit:

  • Was de voeten goed, even in het water verzacht de nagels om ze later te knippen. Wat zachte zeep in het water is prima voor de voeten, maar alleen lauwwarm water is ook goed.
  • Droog de voeten goed af en vergeet niet tussen de tenen de huid droog te deppen.
  • Duw de huid rond de nagel voorzichtig op met een bokkenpootje (doe dit als de huid nog zacht c.q. ietwat vochtig is).
  • Knip de nagels enigszins met de ronding van de bovenkant van de teen mee, maar knip geen hoekjes weg. Als je twijfelt, kan je beter de nagels recht afknippen. Dit voorkomt ingegroeide nagels.
  • Vijl de randjes daarna goed en ga met een glansvijl even kort over de bovenkant van de nagel.
  • Dan met de eeltvijl (eerst grof dan fijn) of padegg langs de randen waar eelt zit en verwijder dit. Veelal hakken en buitenkant voet. Soms ook de voetzool.
  • Als je de nagels wilt lakken is het goed eerst even met wat nagellakremover en een watje over de nagel te vegen. Dit te laten drogen en dan met een basecoat de nagels te lakken. Een kleurtje er overheen (altijd vanuit het midden van de nagel beginnen) en als de basecoat droog is het geheel afwerken met een topcoat. Laat alles goed drogen.
  • Smeer je voeten in met een crème. Afhankelijk hoe droog of niet droog de voet is kan je een olieachtigproduct nemen of een reguliere crème. Maar er zijn ook speciaal ontspannende en verlichtende voetencrèmes.

Voetweetjes

  • Alle organen in je lichaam zijn vertegenwoordigd in (ondermeer) je voeten.
  • Bepaalde organen zoals nieren en longen liggen als reflexzone in beide voeten.
  • Afzonderlijke organen hebben hun reflexzone telkens in één voet, al naar gelang ze in de linker- of rechterhelft van het lichaam liggen. Bijvoorbeeld de lever en galblaas liggen rechts en dus vertegenwoordigd in de rechtervoet.
  • Door deze "reflexzones" te masseren kunnen lichamelijke klachten verdwijnen. We kennen het onder voetreflextherapie.
  • De gemiddelde mens zet 8.000 tot 10.000 stappen per dag.
  • Gemiddeld in een mensenleven maakt deze 84.000 kilometer. Dat is vier maal de wereld rond.
  • Je voeten weerspiegelen je gezondheid.

Masseren

Door regelmatig de voeten te masseren ontspant je lichaam in z’n geheel gemakkelijker. Je voeten vormen de basis, denk bijvoorbeeld aan het lichaam wat erg warm aanvoelt. Even de voeten afkoelen en je voelt je al snel helemaal wat frisser.

Masseer de voeten van de tenen, onderkant voet, bovenkant voet, hak naar de enkel toe. De massage heeft meer impact als je de tenen en ook vooral de huid tussen de tenen, mee masseert.

Zonlicht

Opnieuw een ondergeschoven kindje, want hoewel we inmiddels doordrongen zijn van het feit dat de zon bloot op de huid slecht is, laten we het voor de voeten nog gewoon toe. Soms krijgt de bovenkant van de voet nog wel eens een lik crème, maar de voetzool zelden. Toch kan deze huid, zonder enige bescherming blootgesteld aan de zon, ook stevig verbranden … met alle gevolgen van dien. Smeer daarom de gehele voet, inclusief hak en onderkant voet in met een zonnebrandproduct.

Doe dit niet als je nog een stuk moet lopen, want dan gaat je voet zeker schuiven in je schoenen of slippers. Dit kan weer blaren tot gevolg hebben. Smeer je voeten pas in als je ze ontdoet van het schoeisel.

Schoenen en meer

Neem de voeten mee in de normale verzorging en niet alleen als je ze meer aan de buitenwereld laat zien. Zorg voor goed schoeisel (pasvorm), schoenen en sokken die ademen en laat je voeten altijd goed luchten. Wissel regelmatig van schoen en was de voeten in lauwwarm water met of zonder zeep.
Voor zweetvoeten willen wisselbaden nog wel eens helpen. Een aantal dagen achter elkaar afwisselen tussen warm en koud water.

Tot slot

Voeten … helaas nog steeds van ondergeschikt belang. Misschien is wat extra attentie goed als reminder.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke voetenPijnlijke voetenPijnlijke voeten kunnen soms duidelijk aanwijsbare oorzaken hebben, bijvoorbeeld door een schimmelinfectie of een ingegr…
Platvoeten, steunzolen en behandelingPlatvoeten, steunzolen en behandelingPlatvoeten zijn een regelmatig voorkomende afwijking van de voeten. Bij platvoeten is de voetboog doorgezakt. Het worden…
Teensokken - de handschoenen voor de tenen en voetenTeensokken - de handschoenen voor de tenen en voetenTeensokken: sokken die er zó grappig uitzien dat je ze aan de voet van een clown verwacht. Teensokken, sokken met voor e…
FiveFingers shoe of vijf vingers schoenen, een hype!FiveFingers shoe of vijf vingers schoenen, een hype!FiveFingers shoe of de vijf-vingers schoenen zijn schoenen waar vijf voorgevormde tenen aan de schoen zitten. De schoen…

Paracetamol en Aspirine niet zonder risicoParacetamol en Aspirine niet zonder risicoWorden Paracetamol en Aspirine binnenkort verboden? Deskundigen zouden een dergelijke maatregel erg op prijs stellen wan…
Fysieke stress: hoe kan lichamelijke stress zich uiten?Fysieke stress: hoe kan lichamelijke stress zich uiten?Stress: het is een verschijnsel waar iedereen wel mee te maken krijgt. Ook al geven sommige koele kikkers het niet graag…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.