InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > De geneeskracht van rode bes

De geneeskracht van rode bes

De geneeskracht van rode bes Rode bessen zijn halfdoorzichte ronde vruchtjes met een helderrode kleur. Het is een mooie plant die medicinale kracht en hoge voedingswaarde heeft. Rode bessen passen uitstekend in de tuin aangezien een de vrolijk gekleurde besjes de tuin opsieren en bovendien goed eetbaar zijn. Het zijn lekkere frisse bessen die vaak in een zomerdesert als garnituur te bewonderen zijn. Er zitten veel antioxidanten in rode bes en die helpen bij het ontgiften van het lichaam.

Inhoud:


Eetbare siervrucht

Rode bessen zijn heerlijk zurig snackfruit. Ze worden vaak gebruikt om toetjes met ijs extra te versieren. De rode bes ziet er mooi uit. Een rode bessenstruik past prima in de tuin. Vanaf eind juni beginnen rode besjes plukbaar te worden. Het is een dankbare plant om zelf jam mee te maken. De rode bessenstruik kom van oudsher voor in Nederland en de rest van West Europa, Noord Europa en Midden Europa.

Johannisbeeren

In Duitsland wordt deze supergezonde fruitsoort rode Johannisbeeren genoemd omdat hij begint rijp te zijn rond 24 juni, de naamdag van St Johannes. Rode bessen behoren net als de witte bessen tot de aalbessen. Ze worden volop commercieel gekweekt, ook in Nederland. Ze worden soms onder een plastic tunnel of in een kas gekweekt zodat ze eerder rijp worden. Je kunt de rode bes ook prima in je tuin of moestuin neer zetten. Zelfs in een gevel-moestuin is het een geschikte plant. Rode bessen zijn de zusjes van zwarte bessen.

Medicinale werking van rode bes

De rode bes heeft net als zwarte bes een medicinale werking. Het eten van de bessen werkt koortsreducerend, eetlustopwekkend, bloedstelpend en het vergroot de neiging om afvalstoffen uit te zweten. Over het algemeen bevordert rode bessen de spijsvertering en werkt het licht laxerend. Het rode besje helpt gifstoffen beter uit het lichaam af te voeren. Het pas in een detox-dieet.

Voedingswaarde rode bes

In rode bessen zitten veel vezels, vitaminen, mineralen en andere fytonutriënten. Het is rijk aan vitamine B1, C. Bovendien zitten er de volgende mineralen in: ijzer, fosfor, kalium, koper en mangaan. Verder bevat het fytonutriënten die vallen onder de anthocyaninen. De grote hoeveelheid vezels in dit kleine vruchtje helpen mee aan een gezonde en gelijkmatige spijsvertering zodat de bloedsuikerspiegel niet teveel fluctueert. Hierdoor gaat de rode bes vermoeidheid tegen en werkt het goed voor mensen met diabetes type 2.

Medicinale thee van rode bessenstruikblad

Thee van de gedroogde bladeren van de rode bessenstruik wordt gezet om jicht en reumatische aandoeningen zoals artritis en artrose te verlichten. Voor mond- en keelinfecties wordt aangeraden om koude of lauwe thee van deze bladeren te gebruiken om mee te gorgelen. Je kunt een kompres maken van deze thee om slecht helende wonden mee te behandelen.

12 Indicaties voor rode bes als medicijn

Er zitten antioxidanten in groente en fruit. Rode bessen kennen medicinale werking door de fytonutriënten anthocyaninen, die vaak in rode vruchten voorkomen als antioxidant. Hierdoor is het een natuurlijke preventie tegen kanker, diabetes, hartziekten en ouderdomsverschijnselen in het algemeen. Daarnaast wordt door kruidendeskundigen in Europa de rode bes voorgeschreven bij de volgende 12 ziekten.
Rode bessen aan een struik / Bron: Rasbak / Wikimedia CommonsRode bessen aan een struik / Bron: Rasbak / Wikimedia Commons
  1. Obesitas,
  2. Reuma,
  3. Miltproblemen,
  4. Pijn aan de urinewegen,
  5. Anorexia,
  6. Blaasproblemen,
  7. Cirrose,
  8. Lage Bloeddruk
  9. Leverproblemen,
  10. Vermoeidheid,
  11. Algemene verschijnselen van zwakte,
  12. Galproblemen.

Eettips rode bes

Behalve voor het maken van jam is de rode bes bij uitstek geschikt om een zomerse rode bessentaart mee te maken. Rode bessen zijn het ideale toetje omdat het de spijsvertering bevordert. Het past goed bij zoete gerechten want de licht zurige rode bes doet zoete etenswaren beter verteren. Je kunt een verse saus maken van rode bessen door ze te pureren, zeven en te mengen met honing. Dit kan prima over een pannenkoek. De zelfgemaakte rode bessensaus misstaat ook niet in een lekkere yoghurt. In plaats van het maken met honing kun je het ook kwa gewicht één op één met suiker koken en het laten indikken. Dan krijg je een soort siroop/stroop die een paar maanden prima houdbaar is. De honingvariant is gezonder maar moet binnen een paar dagen op omdat er verse bessen in zitten. Eventueel kun je een combinatie van stevia, honing en een weinig suiker gebruiken om een siroop te maken van rode bessen.

Lees verder

© 2012 - 2017 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Aalbessen en/of trosbessenAalbessen en/of trosbessenIn de zomer, wanneer je over de markt loopt zie je ze altijd liggen: bakjes met rode aalbessen. Aalbessen smaken ietwat…
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…
Uw eigen moestuin: AalbessenUw eigen moestuin: AalbessenZelf een moestuin aanleggen en uw eigen producten bereiden is zeer de moeite waard. Of u nu behoefte heeft aan onbespote…
De geneeskracht van Oost-Indische kersDe geneeskracht van Oost-Indische kersOost-Indische kers is inheems in de Andes van Peru, Colombia, Bolivië en Equador. Het is een klimplant met zeer fel gekl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tsukasa / Wikimedia Commons
  • http://www.liveandfeel.com/medicinalplants/Redcurrant.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aalbes
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Redcurrant
  • http://www.diethealthclub.com/askquestion/435/red-currents-heath-benefits-are-the-seeds-in-red-c.html
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Rasbak / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "De geneeskracht van rode bes"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Bram, 02-12-2015 16:10 #2
Geachte. Bedankt voor het info rijke artikel. Maar hoe is het met suikerzieke mensen, mogen ze dit eten? rode of zwarte, vlierbes.
zijn de antioxidanten ook gezond voor die patiënten? bedankt Reactie infoteur, 12-02-2016
Beste Bram, alles lijkt erop te wijzen dat antioxidanten in fruit positief werken voor mensen met diabetes. Maar dit kan je in 2016 nog niet volledig wetenschappelijk onderbouwd verklaren. Zelf ga ik binnenkort onderzoek naar diabetes in samenwerking met een huisarts.

Erwin Maas, 06-07-2013 21:10 #1
Ik heb vaak blaasproblemen en vroeger als kind ook galproblemen, van heel veel dingen kreeg ik galbulten. Dat kon ik voor komen door rode aalbessen te eten. Ik heb ze nu in de volkstuin en zojuist sinds heel lane tijd weer gegeten, heerlijk waren ze. En nu maar afwachten of ik iets merk ten aanzien van mijn blaasproblemen (regelmatig blaasontsteking of er tegenaan). Reactie infoteur, 07-07-2013
Bedankt voor je mooie reactie. Cranberries zijn ook erg goed tegen blaasproblemen.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Geneeskrachtig fruit
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!