De voedselzandloper als nieuwe levensgewoonte!

De voedselzandloper als nieuwe levensgewoonte! De voedselzandloper stelt vragen bij een aantal oude eetgewoontes. Niet vanuit het standpunt om te vermageren, maar eerder vanuit het standpunt van wat gezond is voor een mensenlichaam. De zandloper geeft weer welke voedingsstoffen er nodig zijn om als mens op een gezonde manier oud te worden. De voedselzandloper is geen dieet maar eerder een nieuwe levenswijze. Het is preventieve gezondheidszorg door vastgeroeste gewoonten (bv. ’s avonds voor de tv frisdrank en chips nuttigen) in het voedingspatroon aan te passen. De voedselzandloper is een alternatief voor de meer bekende voedingsdriehoek. In de zandloper staat in de bovenste helft de voedingsstoffen die te mijden zijn. De onderste helft geeft weer door welke voedingsstoffen deze best vervangen worden. Dit met als doel chronische ziekten en verouderingsziekten te voorkomen. Een prettig bijverschijnsel daarbij is het gewichtsverlies. De gezonde onderste helft van de voedselzandloper bestaat uit volgende bouwstenen:

Bouwsteen 1: Drank

Frisdrank, melk, yoghurt of niet vers geperste vruchtensappen worden in de zandloper vervangen door water, groene thee (drie tot zes tassen per dag), gemberthee, witte thee (gaat rimpelvorming tegen), rode wijn, vers geperst vruchtensap, plantaardige melk en zelfs koffie. Frisdranken bevatten ongeveer negen klontjes suiker terwijl ‘winkel’ vruchtensappen zelfs elf klontjes en fosfaten bevatten. In de light producten vindt men het ongezonde aspartaan terug. Frisdranken geven een insulineboost in het bloed wat na verloop van tijd o.a. diabetes kan veroorzaken.

De nieren filteren op één dag honderdtachtig liter vloeistof. De nierfunctie daalt vanaf het dertigste levensjaar met tien procent per tien jaar door onvoldoende water te drinken, te proteïnerijk voedsel te eten en het innemen van medicijnen. Een mens heeft ongeveer twee liter vocht per dag nodig. Twee glazen water een half uur voor het ontbijt drinken is het beste begin van de dag! Er wordt beter niet gedronken tijdens het eten want anders worden de maagsappen te sterk verdund. Na de maaltijd is het ideaal om een tasje thee te nuttigen.

Vrije radicalen (atomen of molecules met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid) geven een signaalfunctie naar de cellen waardoor ze zichzelf gaan verdedigen tegen de ongezonde vrije radicalen en sterker worden. Dit door een natuurlijke antioxidantwerking in het lichaam. De inname van antioxidanten wordt momenteel sterk gepromoot. Deze stoffen vallen de vrije radicalen dan aan in plaats van de lichaamscellen, waardoor de cellen luier worden. De flavonoïden, een planteninhoudsstof die bijvoorbeeld in groene thee zit, zijn licht toxisch waardoor ze de cellen uitdagen zodat ze klaar zijn voor een echte aanval. Groene thee is op die manier preventief tegen kanker en ook goed voor de hersenwerking.

Een overdaad aan alcohol schaadt, maar inname van één consumpties per dag voor de vrouwen of twee voor de mannen prikkelen de verdedigingsmechanismen van de cellen waardoor ze alert blijven. Koffie heeft voor- en nadelen. Maximum drie tassen per dag is toegelaten. Melk en yoghurt zijn geen natuurlijke voedingsbronnen voor de mens. Ze worden namelijk moeilijk verteerd. Het kan Parkinson en kanker in de hand werken en is slecht voor de botten. De noodzakelijk calciumvoorraad halen we wel uit de groenten.

Bouwsteen 2: Groenten, fruit, havermoutpap, peulvruchten en paddenstoelen

Het laten van brood, aardappelen, pasta en rijst is misschien de moeilijkste gewoonte om te doorbreken. Zij zorgen voor bloedsuikerpieken. Een objectieve waarde om dit te meten is de glycemische index. Voedingsmiddelen met een waarde hoger dan vijftig zoals glucose, wit brood, witte rijst, frieten zijn te mijden. Groenten, tofoe en noten hebben een lage glycemische index. Wit brood bevat geen voedingsstoffen. Indien het echt niet zonder brood kan is volkorenbrood het beste alternatief.

  • Havermout bereid met plantaardige melk is de oplossing. Wanneer dit op smaak gebracht wordt met (gedroogd) fruit, zwarte chocolade of noten is het een heerlijk gezond ontbijt.
  • Groenten bevatten een lage dosis toxische stoffen waardoor het de cellen actief houdt en dus o.a. kankerwerend zijn. Ze zorgen ervoor dat de afvalstoffen niet in de cellen opstapelen wat gelijk staat met verouderen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij maculaire degeneratie (gedeeltelijke blindheid). Groenten zijn de basis van de voedselzandloper met op de eerste plaats broccoli. Dagelijks wordt er best driehonderd gram groenten genuttigd: de helft rauw en de helft bereidt. Zelfgemaakte groentesapjes barsten van de gezonde nutriënten! Indien er toch rijst of pasta op het menu staat zou het de volkoren versie moeten zijn. Deze koolhydraten kunnen vervangen worden door peulvruchten, paddenstoelen, extra groenten, tofoe (met mate bij oudere mensen) of eieren.
  • Peulvruchten (erwten, bonen, linzen, soja) stabiliseren de bloedsuikerspiegel. Ze bevatten gezonde plantaardige eiwitten en een stof die de eiwitproductie verlaagt.
  • Quorn is een goede vleesvervanger die opgebouwd is uit proteïnen van een fungus (een schimmel).
  • Fruit is gezond maar kan de groenten toch niet van de troon stoten. Fruit zorgt ervoor dat de huid en bloedvaten langer hun elasticiteit behouden. Het onbeschermd in de zon komen speelt hierin ook een rol. Fruit verlaagt door de flavonoïden de kans op Alzheimer en beschermt tegen kanker. Blauw en rood fruit zijn de toppers.

Bouwsteen 3: Vis, gevogelte, eieren, kaas, tofoe en quorn

Het eten van te veel (rood) vlees zorgt ervoor dat de zwavelhoudende aminozuren het bloed zullen verzuren. Het lichaam zal calciumcarbonaat van het skelet wegnemen om deze verzuring tegen te gaan wat de kans op botontkalking vergroot. Het vlees of de eieren van dieren die niet vrijuit kunnen grazen of scharrelen bevatten veel meer het ontstekingsbevorderend omega 6 vetzuur in plaats van het gezonde omega 3. Biovlees en bioproducten zijn een noodzakelijke voorwaarde in de voedselzandloper . Om zink, ijzer, vitamine B12, creatine en carmasine toe te voegen aan de voeding is het voldoende om af en toe wat gevogelte te eten.
Er mag meermaals per week een ei genuttigd worden. Het liefst een zachtgekookt of een spiegelei. Cholesterol wordt pas een probleem als het door een teveel aan suikers kleverig wordt en het zich kan vastzetten in de bloedbanen.

Bouwsteen 4: Zwarte chocolade, noten, sojapap en sojayoghurt

Het eten van zoetigheden is als een verslaving die voor een pseudohonger zorgt. Door een radicale stop is na tien dagen de ontwenning voorbij. Al deze zoetigheid kan best vervangen worden door gezonde tussendoortjes zoals zwarte chocolade (minstens zeventig procent cacao) of noten. Zwarte chocolade is, meer dan groene thee, een bron van flavonoïden. Het verlaagt de bloeddruk, doet de concentratie verhogen en verbetert de insulinegevoeligheid.

Bij sojapap of –yoghurt worden vezels (bv. lijnzaadolie of noten) toegevoegd om er voor te zorgen dat de aanwezige suikers trager opgenomen worden. Door deze vezels wordt de darmflora gezond gehouden wat een basis is voor ieders gezondheid. In een evenwichtige voeding zijn er dagelijks één tot drie koffielepels wateroplosbare vezels (groenten en fruit) en één tot drie niet-wateroplosbare vezels (graanproducten) nodig. Noten en zeker walnoten zijn rijk aan alfalinoleenzuur (omega 3). Een handvol walnoten per dag verlaagt de kans op een hartaanval en is goed voor de hersenen.

Bouwsteen 5: Suikervervangers, gezonde oliën en smaakversterkers

Indien er in een gerecht echt suiker nodig is dan is dit te vervangen door stevia of agavenectar (agavesiroop). Bij de gezonde oliën is de verhouding omega 3 en omega 6 van belang. Maïs en zonnebloemolie zijn slecht. Olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie zijn dan weer goed. Het smeren van boter of margarine is ongezond en eigenlijk een overbodige Westerse gewoonte.

Smaakversterkers

Natriumchloride (keukenzout) is minder erg dan gedacht. Wel is het belangrijk dat er een balans is tussen de inname van keukenzout en kalium. In een Westers voedingspatroon zit er vaak te weinig kalium. Dit kan men terugvinden in groenten, fruit en zwarte chocolade. Dagelijks hebben we nood aan drie à vier gram kalium.

Een nutriënt is kankerwerend wanneer het de celdeling afremt, het de groeicyclus van de cellen regelt (woekering tegengaan) en ontstekingswerend is. Kurkuma of geelwortel bevat deze drie eigenschappen. Daarnaast is het kruid ook goed tegen ouderdomsziekten. De ideale dagelijkse dosis is een koffielepel olijfolie met kurkuma en zwarte peper. Peterselie remt sterk de celgroei af, zelfs al bij inname van gewone hoeveelheden. Knoflook en ajuinen zijn licht toxisch waardoor ze het natuurlijk verdedigingsmechanisme in het lichaam activeren. De optimale werking van knoflook is te bekomen door het rauw te eten (bv. in wat olie op een salade).

Bouwsteen 6: voedingssupplementen versus medicatie

Enerzijds bevat gezonde voeding minder nutriënten dan vroeger waardoor het eten niet alle voedingsstoffen aanlevert. Anderzijds zijn sommige voedingssupplementen te éénzijdig waardoor ze een gedifferentieerde opname van bv. verschillende vitamines E tegenwerken. Daarenboven genezen de meeste vormen van medicatie niet, maar nemen ze enkel de symptomen weg en geven ze vaak heel wat bijwerkingen die soms pas op lange termijn (twintig tot dertig jaar) merkbaar zijn. Medicatie verstoort de natuurlijke systemen in het lichaam.

Veel voorkomende tekorten zijn:
Magnesium (Mg) driehonderd tot zeshonderd gram per dag nodig
Jodium (I)maximum tweehonderd microgram per dag
Selenium (Se)naast de voeding honderd microgram per dag bij innemen
Vitamine B-complexenkele keren meer nodig dan de aanbevolen hoeveelheid
Vitamine Ctweehonderd tot vierhonderd milligram per dag nodig
Vitamine Dvijftig tot honderd microgram per dag nodig

Door naast bovenstaande tekorten een goed multivitamine complex in te nemen is het lichaam voldoende voorzien van alle vitaminen en mineralen.

Andere gezondheidstips:

  • Elke mens moet blijven bewegen op een lichaamsvriendelijke manier: drie tot vier keer per week een half uur wandelen, fietsen of zwemmen.
  • De voedingszandloper is een vorm van calorierestrictie. Groenten bevatten veel voedingsstoffen maar weinig calorieën. Door niet overdadig te eten wordt het leven verlengt. Overdag kan er bv. om 10u30 en om 15u een tussendoortje zoals een appel met zwarte chocolade of een banaan met havermout gegeten worden. Ideaal is dat er ’s avonds geen maaltijd genuttigd wordt of een zeer lichte maaltijd.
  • Eet bewust en niet uit gewoonte voor TV of al lezend!
  • Zorg dat je gezond noodvoedsel bij je hebt voor onderweg (op de trein, op het werk, ...).
  • Alle vormen van stress dienen geweerd te worden door bv. een goede buikademhaling, meditatie of yoga.
© 2012 - 2024 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfDe voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfKris Verburgh (schrijver van het boek ‘De voedselzandloper’) stelt dat de Schijf van Vijf verouderd is. Naar aanleiding…
Het voedselzandloperdieet van Kris VerburghHet voedselzandloperdieet van Kris VerburghHet voedselzandloperdieet van Kris Verburgh is gebaseerd op de voedselzandloper van dezelfde persoon. Het doel is langer…
Bestseller: De voedselzandloper van de arts Kris VerburghBestseller: De voedselzandloper van de arts Kris VerburghEen helder en fris geluid over de rol van voeding bij het langer jong blijven en het zonder moeite afslanken vind je in…
Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond?Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond?In vele landen behoort brood tot de basisvoedingsmiddelen. Ook in Nederland behoort het brood tot de basisvoedingsproduc…

Alle soorten E-nummers op een rijAlle soorten E-nummers op een rijE-nummers zijn toegevoegde stoffen die voedingsmiddelen onder meer houdbaar houden en kleur of smaak geven. E-nummers zi…
Basisprincipes bij de voedselzandloperBasisprincipes bij de voedselzandloperDe voedselzandloper kan een goed alternatief zijn voor de verouderde voedingsdriehoek. Om de opbouw van de voedselzandlo…
Bronnen en referenties
  • De voedingszandloper, Over afvallen en langer jong blijven, Kris Verburgh, Uitgeverij Bert Bakker, 2012
Reacties

Margriet van Dijk, 21-06-2014
Welke voedingssupplementen zou je aanraden (voor volwassenen en kinderen) als je de voedingsadviezen in het boek 'voedselzandloper' al toepast in je eetpatroon? Reactie infoteur, 18-07-2014
Dag Margriet,

Dit is geen eenvoudige vraag… Als je de tips uit het boek toepast dan zitten er sowieso ook voedingssupplementen in je dagelijks eetpatroon vervat. Dr. Verburgh maakt een interessant onderscheid tussen een suboptimaal tekort en een deficiëntie. Een suboptimaal tekort is een sluimerend tekort dat niet dadelijk merkbare problemen geeft, maar dat wel op lange termijn voor schade zorgt of voor ouderdomskwalen. De reguliere geneeskunde neemt een deficiëntie als norm. Dit is een zodanig ernstig tekort dat er verschillende ziekten (kunnen) ontstaan.

Belangrijk is dat je op basis van een goede screeningmethode laat bepalen welke tekorten er eventueel bij jou aanwezig zijn. Best hanteer je dan de waarden die oa Kris Verburgh naar voor brengt en niet de normen die op de labo-uitslagen staan.

Sowieso zijn er wel enkele vitaminen en mineralen waarvoor je waakzaam moet zijn. In het boek worden o.a. vitamine D, vitamine B-complex, Magnesium en anderen aangekaart. Dr. Geert Verhelst stelt dat gezien de levenswijze in het Westen gesteld kan worden dat elke Westerling een tekort heeft aan bv. Omega 3 en Magnesium.

In het algemeen geeft Dr. Verburgh het advies om regelmatig een 'slim' voedingssupplement met mineralen en vitaminen in te nemen. Daarbij moet ook gekeken worden naar welke vorm van vitamine of mineraal er in het supplement zit onder welke dosering. Sommige vormen van Magnesium (bv. Magnesiumoxide) zijn minder geschikt dan andere. Wat de dosering betreft zijn er grote verschillen te merken tussen de reguliere geneeskunde en de complementaire gezondheidszorg.

Er dient ook gekeken worden of je lichaam op een goede manier de supplementen kan opnemen en verwerken, …
Er bestaan wel enkele goede artikels (bv. in de tijdschriften Placebo/Nocebo of in Arts, Therapeut en apotheek) die goede richtlijnen geven.

Je merkt het, het is geen eenvoudige zaak!
Regelmatig een kuur van verschillende natuurlijke voedingssupplementen lijkt me niet slecht!

Veel succes en vriendelijke groeten,

Geert

Annemiek, 06-12-2013
Mijn vraag is: hoe zit het met gedroogd fruit? Pruimen appels abrikozen cranberry kokos blokjes. Er zit namelijk veel suiker in en het zijn calorieën bommen. En meestal wordt alleen de abrikoos genoemd. Past dit in de voedsel zandloper? Reactie infoteur, 07-12-2013
Hoi Annemiek!

Gedroogd fruit kan zeker! Zoals bij elke voeding hangt het ervan af welke kwaliteit van gedroogd fruit je koopt. Indien suiker aan toegevoegd wordt, dan zijn ze te mijden. Of zoals vaak bij een abrikoos gebeurt, wordt hun oranje kleur behouden door er zwavel aan toe te voegen. Dus als je fris oranje abrikozen ziet, dan kun je deze best links laten liggen en op zoek gaan naar wat meer donkere gedroogde abrikozen.

Gedroogd fruit als vijgen, abrikozen, pruimen, bananen en appels zijn geen probleem… op voorwaarde dat ze op een natuurlijke wijze gedroogd zijn zonder toevoegingen zoals smaakversterkers, suikers of kleurstoffen. In een goede natuurwinkel of bioshop kan je dat zeker vinden.
Stel dat je in het fruitseizoen teveel fruit hebt uit de tuin, dan kan je ze zelf drogen met bv. een Stockli droogtoestel. Zo maak je een gezond tussendoortje! Het toestel kan je ook gebruiken om keukenkruiden of bepaalde groenten (bv. prei) en champignons te drogen.

Veel succes met je zoektocht naar goed fruit!

Geert

Betty Smets, 06-11-2013
Hallo,
Ik wil het programma van de voedselzandloper gaan doen, mijn vragen:
moet ik geen calorieën tellen?
hoe zit het met de tussendoortjes of eet ik die best aansluitend aan de maaltijd?
Ik heb het boek aangeschaft. Ik merk dat de hoofdmaaltijden of vis of vlees bevatten ofwel quinoa, linzen of bonen en peulvruchten, kan dit ook samen gecombineerd worden?
Bedankt bij voorbaat! Reactie infoteur, 11-11-2013
Dag Betty,

De voedselzandloper is geen dieetboek, maar Kris Verburgh geeft in zijn boek weer op welke manier de voeding samen met slimme voedingssupplementen je gezondheid op peil kunnen houden. Hij vermeld ook dat calorierestrictie (als je daar niet mee overdrijft) gezond kan zijn. In het register kan je de pagina's vinden waar hij het over de calorierestrictie heeft.
Je hoeft dus geen calorieën te tellen, ik zou daar geen tijd mee verliezen… Indien je zo goed als mogelijk zijn adviezen volgt zal je automatisch wel enkele kilootjes verliezen.
Je mag veel tussendoortjes eten. Dokter Verburgh vermeld in zijn boek dat dit zelfs goed is om zeer vaak per dag te eten op voorwaarde dat het 'gezonde' tussendoortjes zijn, hé! Zo heb ik altijd een noodrantsoen studentenhaver op zak. Andere lekker tussendoortjes zijn vijgen, gedroogde pruimen, dadels, vers fruit en groenten of een stukje chocolade die voldoende (meer dan 70%) cacao bevat.
Het vlees zou ik zoveel mogelijk beperken en als je vlees eet dan gaat de voorkeur uit naar een kleine portie wit vlees. Goede vleesvervangers zijn o.a. quinoa, da(a)l of paddestoelen. Je mag zeker al die gezonde zaken combineren en zo een voedzame maaltijd samen stellen. Wat meer eitjes eten is zeker ook een aanrader en gebruik daarbij gerust een goed zeezout zoals bv. Himalayazout. Dat barst van de mineralen!

Vergeet je brood, rijst en aardappelen niet drastisch te minderen en waar het kan te vervangen door bv. havermout.

Veel succes en groetjes,

Geert

Henk, 22-10-2013
Ben nu vier maanden bezig met de VZ en bevalt me zeer goed. Heb het eerst gedaan als experiment maar beviel erg goed. Ben nu 10 kilo kwijt en voel me een stuk beter. Eet nu af en toe ook 'verboden' zaken, want het moet geen religie worden Gebruik echter geen supplementen ook al wordt dat aangeraden. Zou niet weten waar ik een tekort aan krijg, dus waarom eigenlijk? Reactie infoteur, 26-10-2013
Dag Henk,

Volgens de voedselzandloper en andere bronnen zijn er heel wat mogelijkheden in een Westers leefpatroon om te korten op te bouwen. Indien je je voedsel uit een grootwarenhuis haalt, is de kans groot dat je niet alle essentiële voedingsstoffen tot je neemt. Zo worden meer en meer groenten gekweekt op watercultuur, waardoor ze niet voldoende mineralen en andere stoffen uit de grond kunnen halen. Of de groenten die je koopt zijn niet van biologische oorsprong of uit blik of…

Het mag inderdaad geen heilige religie worden en dat vind ik ook het leuke aan de voedelzandloper. Het geeft weer welke middelen je moet beperken en welke voeding je best veel consumeert. Als je dit enige tijd volhoudt, dan mag je jezelf af en toe belonen met een 'lekkere' zonde. Je merkt zelfs dat je lichaam zo'n zonde beter kan verdragen. Belangrijk hierbij zijn de woordjes 'af en toe'!

Kris Verburgh spreekt over deficiënties en suboptimale tekorten. Deficiënties zijn zodanige tekorten van bepaalde voedingsstoffen dat je er zichtbaar ziek van wordt. Deze norm wordt meestal gehanteerd door de overheid en artsen. Een suboptimale tekorten merk je niet onmiddellijk op. Het is een sluimerend tekort dat op lange termijn de gezondheid kan schaden en de veroudering kan versnellen. Door te werken op de suboptimale tekorten werk je preventief en kan je voorkomen dat het een voelbare deficiëntie wordt.
Voedingssupplementen moeten slim zijn, wat wil zeggen dat ze lichaamseigen systemen moeten motiveren om terug zelfstandig te werken. Ze mogen die rol niet overnemen, waardoor anders het lichaam luier en luier wordt.

Volgens mij is het niet onverstandig om regelmatig een goed vitamine- en mineralencomplex te nemen afgewisseld door omega 3-vetzuren en eventueel spirulina of chlorella.

Groetjes,

Geert

Helma, 03-06-2013
Ben nu twee maanden bezig met deze eetgewoonte. Bevalt me prima. At al weinig koolhydraten vanwege de suiker. Eet nootjes en wat 70% chocolade in de avond. Avonden vind ik moeilijk. Eet al veel kauwgom. Helaas ben ik nog geen gram afgevallen.
Eet wel veel groenten en salade en vis. Ben niet zo'n vleeseter. Beweeg heel veel. Wat gaat er dan mis dat ik niets afval. Wie weet het. Jammer dat je niet met die Kris in een soort van chatlife vragen kunt stellen. Wie kan mij helpen Reactie infoteur, 08-06-2013
Beste,

Het eerste doel van de voedingszandloper is er voor te zorgen dat je lichaam alle essentiële voedingsstoffen ontvangt. Op die manier kan je ouderdomsziekten beperken tot een minimum. Een nevenverschijnsel is dat je er ook enkele kilootjes van kan afvallen.
Ikzelf ben er 10 maanden mee bezig. Ik eet veel havermoutpap (niet met gewone melk gemaakt!) met een banaan, heel wat groentjes, … Ik eet zo weinig mogelijk aardappelen, rijst en brood. Regelmatig staat er een eitje of een vis op mijn menu en als gezonde tussendoor heb ik altijd een notenmengeling op zak. Bijna dagelijks eet ik een stukje chocolade van +70% cacao. De eerste maanden heb ik het zeer strikt opgevolgd. Nu mag er af en toe wel eens een plezante zonde bij komen… je lichaam kan het beter verdragen!
Op de tijd dat ik deze voedingsgewoonte toepas ben ik zeker 5 kg afgevallen. Opnieuw dit was niet mijn oorspronkelijke bedoeling. Ik wil gewoon mijn lichaam op een gezonde manier voeden. Hierbij horen soms ook een voedingssupplement of een goed multi-vitaminensupplement.
Drink je veel water? Op een dag dien je toch meer dan anderhalve liter water te drinken om er o.a. voor te zorgen dat je afvalstoffen afgevoerd worden.

Er is een facebookpagina van de voedingszandloper waar je vragen kan stellen en waarop heel wat receptjes staan.

E. de Groot, 10-05-2013
Wat er geschreven wordt over de glycaemische index is prima maar bananen die eerder geadviseerd werden hebben een GI van boven de 50! Laat die bananen dus maar weg. Het is niet voor niets dat sporters bijv. duurlopers tijdens een trimloop bananen aangeboden krijgen. Kunnen ze snel weer verder met die stijgende bloedsuiker Reactie infoteur, 23-05-2013
Koolhydraten met een glycemische index (GI) hoger dan 50 zijn inderdaad minder goed. In de voedselzandloper wordt aangeraden om voedsel te eten dat ervoor zorgt dat de glucosepieken in het bloed zo laag mogelijk blijven.
De bananen worden in het boek eerder naar voor geschoven omwille van het hoog kaliumgehalte dat dit fruit bevat. De auteur vraagt zich af of de oorzaak van een te hoge bloeddruk misschien eerder te vinden is bij een tekort aan kalium in plaats van een teveel aan zout. Hij beklemtoont het belang van een goede zout/kaliumbalans. Een voedingspatroon rijk aan kalium bestaat uit o.a. avocado's, vijgen, soja, zwarte chocolade en ja, ook bananen.
Ik denk dat als we de echte boosdoeners zoals cornflakes (GI 85), wit brood, pasta, frietjes (GI 95), rijst, koeken en chips (GI 80) kunnen mijden, we wel mogen genieten van een lekkere kaliumrijke banaan met een glycemische index van 48 tot 62.

Druide (23 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.