De geneeskracht van zoethout

De geneeskracht van zoethout Zoethout is een stokje waar je lekker op kunt knauwen. Dat is goed voor je tanden. Het smaakt zeer lekker en zoet. Het wordt in sommige snoepwinkels als snoep verkocht. Het is een van de weinige dingen uit de snoepwinkel die niet slecht zijn voor je tanden. In zoethout zit een zoetstof die 50 keer zo zoet is als suiker maar geen nadelige effecten heeft op het gebit. Zoethout wordt gebruikt als smaak- of geurstof in tabak, drank, drop, voedsel en cosmetica. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Ingrediënt van drop

Het sap van zoethout wordt gebruikt als ingrediënt in drop. In de Engelse taal is zoethout vertaald met liquorice wat behalve zoethout drop betekent. In Vlaanderen zegt men kalisse of kalissehout tegen zoethout. Zoethout is een wortel van een boom die de Latijnse naam Glycyrrhiza glabra draagt. Het sap van zoethout wat als grondstof voor drop wordt gebruikt heet glycyrrhizinezuur. Deze stof werkt bloeddrukverhogend. Het is niet aan te raden dagelijks zoethout te eten. Mensen met een nierprobleem moeten zoethout laten staan.

Tekening zoethout / Bron: Curtis, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tekening zoethout / Bron: Curtis, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Zoethout en cortisol

Glycyrrhizine is verwant aan cortisol. Samen hebben ze een synergetisch of elkaar versterkend effect. Chemisch gezien lijken cortisol en glycyrrhizine een beetje op elkaar. Mensen die te weinig cortisol aanmaken wordt soms zoethout voorgeschreven. In China wordt het als medicijn tegen de Ziekte van Addison gebruikt. Deze ziekte wordt gekenmerkt door een slechtwerkende bijschorsnier waardoor er minder cortisol in het lichaam geproduceerd wordt.

Geneeskracht van zoethout

In Japan wordt zoethoutwortel gebruikt om hepatitisinfecties mee te behandelen. Ook Kaposi’s sarcoma, een menselijk herpesvirusziekte die veel AIDS-patiënten krijgen wordt behandeld met zoethout. Tegenwoordig worden ook mond- en maagzweren behandeld met zoethout. Zoethout geeft de maag rust. Een maagzuuroprisping(dyspepsie) wordt tegengegaan door zoethout. Doordat het de maag tot rust brengt wordt zoethout gegeven na een voedselvergiftiging. Het wordt ook gegeven aan mensen die lijden aan een prikkelbaredarmsyndroom en de ziekte van Crohn.

Traditioneel geneeskundig gebruik van zoethout

In de ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde wordt zoethout gebruikt in kruidenmixen. Het zou de andere kruiden helpen om op de goede plek te komen en om het lichaam te harmoniseren, dat wil zeggen van ziekte te ontdoen. Zoethout wordt in de ayurveda en in Europese traditionele geneeskunde gebruikt om een hoest tegen te gaan. Het slijm komt sneller los door zoethout. Zoethout helpt tegen keelpijn en astma; het werd voor dit doel al door artsen uit het oude Griekenland en het antieke Egypte aangewend. Zoethout als antikeelpijnmiddel is de afgelopen jaren helemaal herontdekt in Duitsland alwaar 500 ton zoethout per jaar wordt ingevoerd om het te gebruiken als keelpijnmedicijn. In de traditionele Europese geneeskunde is zoethout vaak aanbevolen als medicijn tegen verkoudheid en leverziekten.

Ziekten waartegen zoethout wordt ingezet:

  • Hepatitis,
  • Jonge zoethoutboom / Bron: Alessandro Antonelli, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Jonge zoethoutboom / Bron: Alessandro Antonelli, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
    Dyspepsie,
  • Voedselvergiftiging,
  • Mondzweer,
  • maagzweer,
  • Ziekte van Addison,
  • Ziekte van Crohn,
  • Hoest,
  • Keelpijn,
  • Astma,
  • Verkoudheid en
  • Leverziekten.

Overig wetenschappelijk onderzoek

Er wordt wetenschappelijk onderzoek verricht naar de effecten van zoethout op obesitas en kanker. Het vermoeden is bij wetenschappers gerezen dat de werkzame stof in zoethout, glycyrrhizine, daar geneeskrachtig tegen werkt. Zoethout heeft een ontstekingsremmende werking en wetenschappers verwachten dat binnenkort resultaten bekend gemaakt kunnen worden dat zoethout obesitas en kanker kan bestrijden.

Zoethout wordt gebruikt als middel om het stoppen met roken te ondersteunen.

Hoe zoethout te gebruiken?

Zoethout mag dan worden gebruikt als geneesmiddel en drop is weliswaar iets waar zoethout in zit maar dat betekent niet automatisch dat drop gezond is. De geneeskrachtige werking van zoethout komt het best tot zijn werking door het in pure vorm in te nemen anders krijg je te maken met de negatieve effecten van suiker en andere toevoegselen in drop. Je kunt zowel kauwen op zoethout als zoethoutthee drinken om luchtwegproblemen tegen te gaan. In modern wetenschappelijk onderzoek is zoethout werkzaam gebleken tegen eczeem. Een zalf met 2% zoethout deed eczeem verdwijnen, zo meldt de University van Maryland op haar website.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drop: een typisch Nederlands snoepjeSnoep kent men overal, maar drop niet. Drop is een typisch Nederlands snoepje wat je bijna nergens in de wereld kunt kri…
Gezond: Gezonde alternatieven voor snoepGezond: Gezonde alternatieven voor snoepHet lastigste bij afvallen lijkt toch het stoppen met snoepen, het tussendoortje tussen de maaltijden of de snack op de…
Is drop gezond?Is drop gezond?Drop is een zeer populair snoepje in Nederland dat veelal gezien wordt als ongezond, logisch want snoep is ongezond toch…
Zwanger en dropZwanger en dropDrop is een geliefde lekkernij in Nederland en er wordt jaarlijks gemiddeld twee kilo per persoon van gegeten. De echte…

Magnesium, het vergeten mineraalMagnesium, het vergeten mineraalIedere lichaamscel en ieder orgaan heeft magnesium nodig. Magnesium is een onmisbaar nutriënt in onze voeding en regulee…
De geneeskracht van engelwortelDe geneeskracht van engelwortelEngelwortel werd in de Middeleeuwen, rond 1450, gebruikt om een medicijn tegen de gevreesde pest te maken. De plant kwam…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gokalpiscan, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Addison
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zoethout
  • http://www.umm.edu/altmed/articles/licorice-000262.htm
  • http://www.smh.com.au/lifestyle/diet-and-fitness/liquorice-all-sorts-of-health-benefits-20120605-1zts1.html
  • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/881.html
  • http://www.healthy.net/scr/mmedica.aspx?MTId=1&Id=241
  • http://www.licorice.org/Health___History/health___history.htm
  • Foto´s zoethoutstokjes: Tom008
  • Overige foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Curtis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Alessandro Antonelli, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Reactie

Guy Vandamme, 24-11-2015
Zeer interessant artikel! Ik denk dat de eigenschappen van zoethout weinig gekend zijn. Reactie infoteur, 09-02-2016
Hopelijk wordt het steeds bekender.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 02-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.