De geneeskracht van kool
In 1881 kreeg een Fransman een ongeluk met een auto. Hij kon niets meer met zijn been en er zaten grote zwellingen op. De artsen besloten dat zijn been een dag later moest worden geamputeerd. Familie van de man bedekte het been met koolbladeren. De volgende dag waren alle grote zwellingen weg en kon de Fransman zijn been ineens weer bewegen. Een week later kon hij weer naar naar zijn werk lopen. Koolbladeren hebben in de geschiedenis de mensheid een grote dienst bewezen door wonden sneller te doen genezen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Voedingsstoffen in kolen
Ongekookte kool bevat veel glutamine, een
aminozuur dat belangrijk is voor gezonde ingewanden. Kolen zijn bewezen antiviraal en antibacterieel. Kolen bevatten veel vitamine K wat een essentiële rol speelt in eiwitten die de coagulatie of bloedstolling reguleren.
Kalium zit ook in kolen en dat helpt de bloeddruk onder controle te houden. Ook bevatten kolen
quercetine, een
antioxidant wat werkt als natuurlijke histamineremmer dat allergiepatiënten kan helpen. Voor een uitgebreide opsomming van de voedingswaarde van kool, en kool als antikankergeneesmiddel klik je hier.
Kool in de antieke tijd
De antieke Egyptenaren aten kool met
azijn voorafgaande aan een nachtje drinken om katers te voorkomen. Vandaag de dag is kool nog steeds de meest effectieve manier om een kater te voorkomen. Op dat gebied is er sinds 5000 jaar weinig nieuws onder de zon. De Romeinen gebruikten de kool tegen diverse ziekten. Ze aten het rauw met azijn voor en na de maaltijd.
Pythagoras, een Griekse filosoof sprak vol lof over de kool. Hippokrates, de Griekse grondlegger van de moderne geneeskunde, beschouwde kool als een medicijn tegen diverse ziekten. Deze geneesheer zag eten als medicijn. In sommige ziektegevallen wordt kool opgegeten, in andere gevallen worden lichaamsdelen bedekt met kool.
Constipatie
Koolsap wordt vaak gebruikt om constipatie tegen te gaan. Het nadeel van kool hiervoor gebruiken is het feit dat veel rauwe kool eten flatulentie veroorzaakt.
Artisjokken helpen juist om flatulentie te voorkomen. Ook
gember en ketoembar ( gemalen
korianderzaad) werken tegen flatulentie.
Kool tegen stuwing, tepelpijn door borstvoeding
Tijdens het borstvoeding geven kunnen de tepels pijn gaan doen. Het is een bekende remedie onder kruidendeskundigen om een kompres van koolbladeren op de tepels aan te brengen gedurende de maanden dat er borstvoeding wordt gegeven. Kool is een
natuurlijk antibioticum met anti-irriterende eigenschappen. Koolbladeren bevatten mosterdolie,
magnesium en glucosinolaten. Er wordt verondersteld door wetenschappers dat een combinatie van deze drie stoffen het weefsel sneller doen herstellen. Haarvaten worden groter gemaakt om de bloeddoorstroming te bevorderen. Zo wordt stuwing tegen gegaan door koolbladeren. Je maakt een gat in een koolblad waar de tepel door past. Voordat je het aanbrengt op de borst breek je het blad. Verzeker je ervan dat het hele gedeelte wat ontstoken is bedekt is. Na 1 a 2 uur is het koolblad slap geworden en moet je er nieuwe bladeren op doen. Dit doe je 4 keer achtereen, totdat de zwelling vermindert. Bedenk wel dat de koolbladeren de melkproductie kunnen tegen gaan. Mensen met een allergie tegen zwavel of kool moeten dit niet doen.
Kool tegen obesitas
Kolen kunnen helpen tegen obesitas. In kolen zit wijnsteenzuur. Dit
fytonutriënt voorkomt dat suiker wordt omgezet in lichaamsvet. Wanneer je elke dag een koolsalade eet is dit een uitstekende remedie tegen obesitas.
Kool tegen hoofdpijn
Als je een kater hebt dan kun je op rauwe koolbladeren kauwen. De hoofdpijn wordt dan minder. Het helpt ook tegen sommige hoofdpijnen die niet door een kater veroorzaakt worden.
Kool tegen prostaatvergroting
Kool voorkomt een vergrote prostaat en kan een vergrote prostaat verkleinen. Voor dit doel kook je een groene kool. Snijd de kool en kook hem niet door maar hou hem beetgaar of
blancheer de kool. Het kookwater vang je op en meng je met twee eetlepels olijfolie,
zout en
komijn. Laat dit nog eens drie minuten koken. Vervolgens eet je de kool gedeeltelijk op en drink je het kookwater. Je kunt als alternatief het kookwater af laten koelen en vermengen met kool in een blender om het als smoothie te drinken. Dagelijks toepassen tot de prostaat weer normale proporties heeft aangenomen.
Wonden behandelen
Als je een wond hebt die niet snel geneest kun je het met koolbladeren proberen. Eerst neem je een aantal koolbladeren en hakt of maalt deze fijn. Wonden kun je behandelen door er gemalen koolbladeren op te leggen. Wonden en zweren worden eerst ontsmet en daarna voorzien van een koolblad.
Kool tegen reuma
Wanneer je last hebt van gewrichtspijn zoals reuma of artritis dan is het een aanrader om kool te eten. Eet koolbladeren ´s morgens voor het normale ontbijt. Verder kun je in de loop van de dag regelmatig kool toevoegen aan je normale eten. Maak kool op je eigen favoriete manier klaar.
Vogelgriep en kool
Koreaanse wetenschappers aan de Nationale Universiteit van Seoul hebben ontdekt dat kippen die besmet waren met de vogelgriep snel kunnen genezen als ze dagelijks kool te eten krijgen. Er waren al vermoedens dat vogelgriep een gevolg is van ondermaats kippenvoer wat de kippenindustrie voorschotelt. De Koreanen gebruikten overigens kimchi, wat gefermenteerde
Chinese kool is maar ook andere koolsoorten worden gebruikt om kimchi mee te maken. In kimchi zitten melkzuurbacteriën met een genezende werking, zo ontdekte het Koreaanse onderzoeksteam.
Kool tegen hart- en vaatziekten
De Harvard School of Public Health heeft vrouwen onderzocht op hartziekten in combinatie met het dieet dat men at. Het bleek dat vrouwen die veel 400 mcg foliumzuur en 3 mg pirydoxine (vitamine B11 en B6) aten, minder last hadden van
hart -en vaatziekten. Kolen,
peulvruchten en
hele granen zijn vegetarische bronnen van foliumzuur. Het komt ongeveer overeen met 's morgens en 's avonds biologisch brood en de warme maaltijd verwerkt met 250 gram kool aangevuld met voedsel zoals
aardappelen,
spinazie,
paprika,
knoflook, koolraap,
basilicum,
asperges en
tomaten. Je kunt natuurlijk ook 's avonds warm eten en de tweede broodmaaltijd 's middags nuttigen.