Wat is mindful eten?

Wat is mindful eten? Je komt het steeds meer tegen, ‘mindful eten’, maar lang niet altijd wordt er ook uitleg aan gegeven waar je concreet iets mee kunt. Dit terwijl de losse onderdelen van mindful eten zaken zijn die we allemaal kennen. Het totaalplaatje samengebracht in hoe je, via je voeding, goed voor je lichaam kunt zorgen.

Wat is mindful eten?

Mindful eten is eigenlijk een totaalplaatje van gezonde voeding, goed luisteren naar je lichaam als het om voeding gaat én bewust voeding tot je nemen. Dit totaalplaatje maakt dat je op een andere manier gaat eten en naar eten gaat kijken.
Waar het ontstaan is, is niet helemaal bekend. Dat het iets te maken heeft met de vluchtige maatschappij en duwen van eten – anders vallen we immers om – én de kwaliteit van eten, is evident. Had het ook anders kunnen heten … ongetwijfeld. Echter, niet de naam maar wat er in dit proces plaatsvindt, is interessant.

Persoonlijk heiligdom

Het persoonlijk heiligdom, zoals het lichaam ook wel eens gekscherend genoemd wordt, heeft wel een kern van waarheid in deze naam. Immers, je hebt maar één lichaam en daar moet je je hele leven voor zorgen. Als er dus ergens een verantwoordelijkheid ligt, is het wel die voor je eigen lichaam.
Een essentieel onderdeel van dat lichaam is wat er in gaat om het lichaam te onderhouden. Waar we lange tijd gezond aten heeft, mede onder invloed van de westerse maatschappij, junkfood en snelheid een vlucht genomen. Immers, junkfood is goedkoop en overal verkrijgbaar en snelheid is van belang om veel (in korte tijd) te vergaren. We hebben het immers druk met van alles en dat brengt met zich mee dat we niet veel tijd meer uittrekken om ons eten tot ons te nemen.

Veranderingen

Echter, ieder tijdperk brengt weer veranderingen met zich mee en zo ook de snelheid van leven en alles tot ons te nemen. Ergens komt een tendens op gang dat het ook anders kan en als het gaat om de hectiek van het leven, zijn bijvoorbeeld oude oosterse wijsheden opgediept. Daarmee niet gezegd dat iedereen in het oosten er naar leeft, maar de basis is anders dan de westerse en stamt van lang geleden.
De westerse wereld heeft dit inmiddels geadopteerd, maar belangrijk nog … ingezien dat dit beter voor lichaam en geest is. Over die oude oosterse wijsheden wordt een westers sausje gegoten en langzaam maar zeker geïntroduceerd in een soort hapklare brokken. Daarmee niet gezegd dat alle wijsheid uit het oosten komt, maar als iets dergelijks geadopteerd wordt, kunnen daar de wijzen op dit gebied in het westen wel op meeliften. Die tendens is ergens eind 20ste eeuw / begin 21ste eeuw definitief ingezet en het palet steeds verder vergroot. Daar is eten een onderdeel van én een heel belangrijk onderdeel!

Hoe toe te passen?

Sommige punten zijn erg voor de hand liggend, maar het gegeven dat we het nog lang niet altijd structureel toepassen, is een signaal dat het onder de aandacht gebracht moet blijven worden. Enkele aspecten waar je op kunt of moet letten om het mindful eten concreet toe te passen:
  • Tijd nemen voor je eten. Denk hierbij aan 20 minuten die je lichaam nodig heeft om het “vol” signaal te geven en kauw zo’n 30 keer voor je doorslikt. Dit helpt in het tijdsaspect en is beter voor de spijsvertering.
  • Doe er géén dingen naast. Niet de krant, de computer, de televisie, maar concentreer je bewust op je eten.
  • Proef je eten goed. Bedenk eens wat voor smaken je mond passeren én geniet van wat je op eet.
  • Denk na waarom je op het moment dat je aan het eten bent. Heb je gewoon honger, is het een gewoonte, verveel je je, ben je verdrietig etc.
  • Dek de tafel voordat je eten klaar is, serveer je eten vervolgens netjes. Niet uit een doos indien je iets besteld hebt, geen bakje uit de magnetron etc.
  • Als je gezelschap hebt is conversatie prima, maar laat af en toe ook stiltes vallen om (bewust) met je eten bezig te zijn.
  • Eet geen grote hoeveelheden kort achter elkaar.

Geen junkfood meer?

Het is geen ramp als je af en toe een patatje eet, een handje chips of een koekje bij de koffie. Maar ook als je deze voeding tot je neemt is het goed het bewust te doen (bedenk waarom je eet, waarom je dit eet en waarom dit moment). Immers, als je dan toch af en toe iets tot je neemt wat je als “zondigen” ervaart, doe het dan bewust en geniet er van.

Gewicht

Een aantal mensen gaat hier bewust mee aan de slag, omdat men denkt gewicht te verliezen. Niet zelden vindt dit ook plaats, maar laat de insteek niet de vermindering van gewicht zijn, maar het bewust worden van wat je eet en de verzorging van je lichaam. Dat daar voor een aantal mensen een prettige bijkomstigheid als gewichtsverlies bij hoort, is meegenomen.

Tot slot

Hoe nieuw is het? Eigenlijk niet en feitelijk gaat het veelal ook om zaken die al bekend zijn. Maar als je er aan toe bent kan je deze aspecten bundelen en kom je tot mindful eten … met alle (prettige) gevolgen van dien. Er worden, als je wat hulp nodig hebt, ook cursussen gegeven. Mindfulness-eten.nl is een voorbeeld. Het enige nadeel wat er aan kleeft is het gegeven dat gezonde voeding duurder is dan junkfood en dit het voor de kleinere beurs wel eens lastig kan maken.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mindful MovementsMindful Movements is een unieke meditatieve bewegingsvorm die gebaseerd is op houdingen uit yoga, Tai-Chi, Qigong en Kum…
Mindfulness: leven in het hier en nuMindfulness: leven in het hier en nuMindfulness is een techniek waarmee je spanning en stress kunt verminderen. Het idee achter mindfulness is het bewust zi…
Mindfulness in etenMindfulness in etenMindfulness wordt al langer gebruikt in het zogenaamde alternatieve circuit, waarbij je moet denken aan het op een als v…
Mindful fitness, meer sportplezier en betere resultatenMindful fitness, meer sportplezier en betere resultatenDat sporten goed voor ons is, zal door weinigen worden betwist. Krachttraining, stretchen en conditietraining zorgen voo…

Mineralenverlies door te zweten tijdens sportenMineralenverlies door te zweten tijdens sportenDe hoeveelheid vocht die je verliest tijdens sporten, hangt af van meerdere factoren. Het licht aan de intensiviteit van…
De verschillende soorten citrusfruitDe verschillende soorten citrusfruitCitrusfruit is er in verschillende vormen, maten, kleuren en smaken. Het meeste citrusfruit komt uit de regio Zuidoost A…
Bronnen en referenties
  • Jimmy Nguyen - psycholoog
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.