Kruidenwijsheid: Sint Janskruid

Kruidenwijsheid: Sint Janskruid Bij kruiden denken we meestal aan peper, nootmuskaat, paprikapoeder en dergelijke. Dat zijn echt wat we noemen de ‘keukenkruiden’. Sint Janskruid valt daar niet onder. Sint Janskruid staat bekend om zijn medicinale werking. Van Sint Janskruid wordt gezegd dat de zon in de bloemetjes ligt opgeslagen, en die zon kan heel goed van pas komen bij mensen die een beetje ‘zon’ nodig hebben.

Hypericum Perforatum

Sint Janskruid heeft hele mooie gele bloemetjes die altijd naar de zon gericht staan zodat het altijd de zon in zich kan opnemen. De blaadjes zijn heel apart. Wanneer je een blad tegen het licht houdt is het net of er kleine gaatjes in zitten. Dit is ook waarom de officiële naam van de plant Hypericum Perforatum luidt. Sint Janskruid is een vaste plant die je overal in Europa tegen kunt komen langs wegen, spoorwegen en in struikgewas. De plant kan 20 tot 85cm hoog worden en bloeit van juni tot september. Gebruikte delen: bloemen, balderen, stelen, vruchten. Voornaamste voordelen: verlicht depressiviteit, verzacht pijnlijke spieren, helpt bij zadelpijn, kneuzingen en is antiviraal.

Wat kan Sint Janskruid voor je doen?

Sint Janskruid staat vooral bekend om zijn antidepressieve werking. Voor mensen die het even niet breed hebben, of om andere reden even niet zo lekker in hun vel zitten (winterdip), maar daar geen medicatie voor gebruiken en toch een natuurlijk product zoeken om weer een beetje het zonnetje van alles te kunnen zien, zou Sint Janskruid misschien wel eens het antwoord kunnen zijn.
Ook kinderen met ADHD kunnen hun voordeel doen met dit natuurlijke alternatief. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen zich beter kunnen concentreren waardoor ze betere cijfers behalen en ook de agressie neemt af. Let wel even op de waarschuwing onderaan dit artikel want wanneer er al medicatie wordt genomen uit het reguliere circuit dan is Sint Janskruid niet meer aan te raden wegens wisselwerking! Verder werkt een concentraat van de bloemen ook nog eens antiviraal, kalmerend en remt ontstekingen. Te gebruiken op snijwonden en blauwe plekken en pijnlijke spieren.

In welke vorm kun je Sint Janskruid gebruiken?

Als kruidenthee

Water koken. Even laten staan. Dan Sint Janskruid erbij. Niet te lang laten trekken want dan wordt de thee bitter. Kruiden eruit zeven en daarna warm of koud door de loop van de dag opdrinken. Vind je het nog te sterk? Doe er dan wat honing bij om te zoeten of vermeng met wat citroenmelisse of citroenverbena. Bij angsten of lichte depressiviteit 3x daags ongeveer 2.5 dl.

Als tinctuur

Voor een tinctuur laat je de kruiden trekken in alcohol, bijvoorbeeld wodka, om de werkzame eigenschappen aan het kruid te onttrekken. Neem daarvoor een kan die afgesloten kan worden met een deksel. 200-400 gram gedroogde of verse Sint Janskruid op 1 ltr wodka/water mix (2/3 wodka, 1/3 water). Zorg ervoor dat de kruiden onder de vloeistof liggen. Sluit de kan af en schud deze even goed door elkaar. Bewaar de kan zeker twee weken lang op een koele plaats (wel even iedere dag een keer door elkaar schudden). Na twee weken de vloeistof door een neteldoek zeven. Gebruik: bij lichte tot matige depressiviteit 3x daags één theelepel tinctuur zeker voor 4 tot 6 maanden lang.

Capsules

Capsules kun je in de reformwinkel kopen. Capsules werken vaak sterker dan de thee. Vraag informatie over de toepassing en gebruiksaanwijzing.

Sint Johannesolie

Johannesolie is een donkerrode olie die getrokken wordt van olie en de bloemetjes. Johannesolie heeft diverse werkingen voor verschillende kwaaltjes. Het helpt heel goed tegen zonnebrand maar tegenovergesteld kun je het ook gebruiken wanneer je last hebt van winterhanden. Heb je last van spier of gewrichtspijnen? Masseer de olie dan op de pijnlijke plekken want behalve verwarmen stimuleert het ook de doorbloeding.

Zelf Johannesolie maken

Johannesolie kun je kopen in de reformwinkel maar je kunt het ook zelf maken. Om de olie te maken kun je de bloemetjes plukken net op of na 24 juni. Op 24 juni is de zon namelijk op zijn krachtigst. Vul een pot met de bloemetjes en voeg daaraan zonnebloemolie toe totdat de bloemetjes helemaal onder staan. Schroef het deksel op het potje en zet het in de zon. Wanneer mogelijk, regelmatig met verse bloemetjes aanvullen. Aan het einde van de zomer heb je dan een pot vol mooie donkerrode Johannesolie die je nog jarenlang kunt blijven gebruiken. Puur natuur!

Wanneer kun je verbetering verwachten?

Over het algemeen, het verschilt natuurlijk per aandoening, kun je na een week of twee een verbetering opmerken. Na 4-6 weken moet een vermindering van de symptomen echt duidelijk waarneembaar zijn. Je kunt het blijven gebruiken tot de klachten over zijn. Stoppen kan altijd en hoeft niet te worden afgebouwd.

Waarschuwing!

Wanneer je eens wilt gaan experimenteren met Sint Janskruid is het belangrijk om te weten dat je dat het beste alleen kunt doen wanneer je nog geen reguliere medicatie gebruikt zoals antidepressiva, ritalin (ADHD) of dergelijke. Ook voor zwangere vrouwen of bij het gebruik van de Pil is St. Janskruid af te raden. Er kan namelijk een wisselwerking met deze medicijnen optreden. De werking van de al voorgeschreven medicijnen kunnen een verminderde werking krijgen maar ook kan er zelfs leverschade optreden! Sint Janskruid maakt de huid gevoeliger voor de zon. Heb je dus Johannesolie of een tinctuur op de huid gesmeerd, blijf dan tijdelijk buiten de zon zodat je geen verbranding oploopt.
© 2013 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva?Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva?Sint Janskruid heeft inmiddels aardig wat bekendheid als alternatief voor antidepressiva en het is in veel winkels verkr…
Sint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid is een kruid dat een positieve invloed heeft op depressie. Sint-Janskruid bevindt zich in diverse kruiden…
Alternatieven voor antidepressivaAlternatieven voor antidepressivaVeel mensen hebben weleens te maken met depressieve klachten. Daarvoor brengen zij dan vaak een bezoek aan de huisarts o…
Sint-janskruid, vooral genezend en ook mooiSint-janskruid, vooral genezend en ook mooiSint-janskruid kennen veel mensen vanuit de natuurgeneeskunst, maar ook als lieflijk ogend geel en ietwat wild groeiend…

Rauwe melk: een gezond alternatiefRauwe melk: een gezond alternatiefVeel mensen vinden dat een glas melk bij de dagelijkse voeding hoort. Toch is melk verantwoordelijk voor voedselallergie…
'Moderne tarwe is chronisch gif en maakt ziek en dik''Moderne tarwe is chronisch gif en maakt ziek en dik'Volgens Dr. William Davis is moderne tarwe een perfect, chronisch gif . Dr. Davis is een cardioloog die een boek heeft g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • www.sint-janskruid.nl/
  • www.gezondheidsradio.nl
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 14-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.