Chlorella; groene alg met hoge voedingswaarde

Chlorella; groene alg met hoge voedingswaarde Chlorella is een eencellige groene alg die behoort tot de familie van groenalgen, een familie met meer dan 8200 soorten. Chlorella heeft vele eigenschappen die mogelijk de gezondheid bevorderen en is om die reden een snel populairder wordend voedingssupplement, dat onder meer gebruikt wordt voor detoxificatie.

Chlorella


Geschiedenis van Chlorella

Chlorella is een alg die zich zeer snel kan voortplanten onder invloed van zonlicht en warmte. De alg is namelijk zeer goed in fotosynthese, het proces waarbij energie van de zon gebruikt wordt om organische stoffen op te bouwen. Voor zijn zeer snelle celdeling heeft de alg slechts zonlicht, koolstofdioxide, water en kleine hoeveelheden minerale zouten nodig.

De naam Chlorella is afkomstige van het Griekse woord chloros, wat groen betekent en van het Latijnse woord ella, wat klein betekent. Letterlijk betekent Chlorella dus “kleine groentjes”. Zo zagen de eerste onderzoekers de algen namelijk met hun primitieve microscopen. De Duitse biochemicus Otto Heinrich Warburg, ontving in 1931 de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar fotosynthese in Chlorella. Later in 1961 bezorgde deze alg nog een wetenschapper de Nobelprijs. Melvin Calvin van de University of California kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar de assimilatie van koolstofdioxide in planten, waarbij hij Chlorella als model gebruikte. In die tijd waren velen ervan overtuigd dat Chlorella gebruikt zou kunnen worden al een potentiële voedsel en energiebron. Het probleem was destijds om een goedkope manier te ontwikkelen om deze algen te kunnen oogsten. Tegenwoordig wordt deze alg in grote hoeveelheden kunstmatig gekweekt in grote ronde vijvers, waarin de groeiomstandigheden optimaal zijn.

In de late jaren 40 en vroege jaren 50 werd de voedselvoorziening van een snel groeiende wereldpopulatie steeds meer als een groeiend probleem gezien. Men dacht dat Chlorella dit probleem gedeeltelijk zou kunnen oplossen doordat het goedkoop en makkelijk te produceren zou zijn. Als gevolg van deze gedachte begonnen grote instituten onderzoek te doen naar de gebruiksmogelijkheden. Vooral kort na de Tweede Wereldoorlog hielden veel topinstituten zich hiermee bezig, omdat destijds de voedselvoorziening van de wereld nog niet op peil was. Er was vooral een tekort aan eiwitrijke producten, en met name vlees was duur om te produceren.

De naoorlogse onderzoekers richtten zich door het verwachtte gebrek aan voldoende landbouwgronden op de oceanen. Hierdoor werd Chlorella plotseling een potentieel middel om voldoende eiwit te produceren. Immers Chlorella bestaat voor 50% uit eiwitten, verschillende aminozuren en vitamines. Door de goede fotosynthese kon deze alg meer eiwit per vierkante meter produceren dan welke plant dan ook. Helaas ging de Chlorella hype na enkele jaren ook weer over. Vooruitgang in de productie van andere landbouwproducten trokken alle aandacht naar zich toe. Een andere reden voor de tanende populariteit was dat Chlorella moeilijker te oogsten bleek dan men van tevoren gedacht had. De opbrengsten waren in de praktijk lang niet zo hoog als in het laboratorium. Het gevolg was dat de groene alg weer in de anonimiteit verdween.

Voedingswaarde

Gedroogde chlorella bevat per 100 gram:
  • Eiwit 58.4%
  • Totaal vet 9.3%
  • Koolhydraten 23.2%
  • Vezels 0.3%
  • Mineralen (per 100g): Calcium, 221mg, Jodium 0.4mg; IJzer, 130mg; Magnesium, 315mg; Fosfor, 895mg; Zink, 71.0mg.
  • Vitamines: Vitamine C, 10.4mg; Niacine 23.8mg; Biotine 0.2mg; Pantotheenzuur 1.1mg; Vitamine B1 7mg; Vitamine B2 4.3mg; Vitamine B6 1.4mg; Vitamine B12 0.13mcg; Foliumzuur 94mcg; Vitamine A (activity) 51,300 IU; Vitamine E >1.5mg.
  • Vetten onder andere Alfa-linoleenzuur (zit ook veel in lijnzaadolie)
  • Aminozuren: Tryptofaan 0.5g; Threonine 2.4g; Isoleucine 2.3g; Leucine 4.7g; lysine 3.0g; Methionine 1.3g; Cystine 0.7g; phenylalanine 2.777g; tyrosine 2.6g; Valine 3.2g; Arginine 3.3g; Histidine 1.1g; Alanine 4.3g; Aspartic acid 4.7g; Glutamic acid 5.8g; Glycine 3.1g; proline 2.4g; serine 2.0g; Proline 2.5; Andere aminozuren 11.4.

Het belang van Chlorella in de tegenwoordige tijd

Tegenwoordig wordt Chlorella vooral gebruikt als voedingssupplement voor het ontgiften (detoxificatie)van het lichaam en dan met name de lever. Vele gebruikers zeggen zich er goed bij te voelen en noemen de toegenomen energie die men na enkele weken dagelijks gebruik van Chlorella krijgt

Lees verder

© 2013 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chlorella, zoetwateralg als supervoedingChlorella is één van de oudste en primitiefste vormen van plantaardig leven op aarde, deze algenplant groeit in humusrij…
Is chlorella gezond? Gevaren en bijwerkingenIs chlorella gezond? Gevaren en bijwerkingenChlorella wordt gepromoot als superfood. Veel mensen gebruiken deze alg dagelijks in tabletten, poeder of overige supple…
Chlorella - Gezond en mooi met algenChlorella is een zoetwateralg die zowel als poeder en als pillen te kopen is. Er worden talrijke positieve eigenschappen…
Onthouding van alcohol: onthoudingsverschijnselenOnthouding van alcohol: onthoudingsverschijnselenWanneer men wilt stoppen met drinken zal men een periode van detoxificatie moeten doorstaan, waarbij men moet ontwennen…

10 soorten vergeten groenten10 soorten vergeten groentenEr zijn tientallen soorten vergeten groenten. Sommige groenten zijn meer vergeten dan andere. Groenten die in Nederland…
Het aminozuur arginineArginine is een aminozuur. Aminozuren spelen een belangrijke rol in het lichaam. Het zijn stoffen die de chemische omzet…
Bronnen en referenties
  • Chlorella vulgaris Beijerinck 1890: 758, fig. 7:2 a-d Oorspronkelijke publicatie: Beijerinck, M.W. (1890). Culturversuche mit Zoochlorellen, Lichenengonidien und anderen niederen Algen. Botanische Zeitung 47: 725-739, 741-754, 757-768, 781-785
Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 21-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.