Roomse kervel, geneeskrachtig smullen

Roomse kervel, geneeskrachtig smullen Roomse kervel is een vaste, overblijvende plant. Zijn bladeren kunnen het hele jaar door gegeten worden en smaken licht naar anijs. Roomse kervel past prima in een groentegerecht. Oorspronkelijk komt de Roomse kervel uit de berggebieden van Zuid-Europa zoals de Apennijnen, voor-Alpen, Pyreneeën en Kaukasus. Ook in het Balkangebied kan de plant worden gevonden. Tegenwoordig groeit hij in heel Europa en ook daarbuiten. In Engelstalige landen is Roomse kervel niet echt bekend; de plant wordt het meest aangewend in Duitsland en Scandinavië. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening roomse kervel / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening roomse kervel / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Sierplant om van te smullen

De Latijnse naam voor deze plant is Myrrhis Odorata. Roomse kervel doet het goed in een beschaduwde bosrand of berm. Daarnaast is het een prima tuinplant. De bladeren zijn mooi, als sterk uitvergrote bladpeterseliebladeren en hij krijgt witte bloemen. Deze plant hoef je niet alleen te nemen om zijn sierwaarde; je kunt de bladeren van het voorjaar tot de herfst gewoon opeten. De bladeren smaken heerlijk zacht naar anijs. In de herfst is het zaad hard geworden en wordt dat verzameld voor consumptie. De wortel van deze plant kan eveneens gegeten worden als wortelgroente.

Roomse kervel en vlinders

Roomse kervel is een uitstekende plant voor vlinders. Momenteel behoort kervel tot de planten die de bijenstand helpen. Bijen hebben het anno 2013 moeilijk doordat mensen en bedrijven roundup gebruiken waarin veel pesticiden zitten. Helaas mag dit product gewoon
Zaden roomse kervel / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zaden roomse kervel / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
verkocht worden. Doordat Roomse kervel een bijenplant is, heeft de bij meer kans om te overleven. De bij is een noodzakelijk onderdeel in ons ecosysteem; hij zorgt voor de bestuiving van bloemen, planten en bomen. Sommige bedrijven in Duitsland planten Roomse kervel rondom hun bijenkorven omdat de plant zorgt dat de bijen extra lekkere bloemenhoning maken.

Roomse kervel wordt eveneens gewonnen om kruidenpotpourris te maken. Deze plant ruikt naar anijs, doordat er anethol in zit, het bestanddeel wat anijsgeur geeft.

Roomse kervel als alternatieve zoetmaker

Omdat het blad zoet smaakt, zonder dat het calorieën bevat, wordt het gebruikt als alternatieve zoetstof. Het is een smaakversterker voor ingemaakte vruchten, yoghurt en zelfs slagroom. Roomse kervel heeft als eigenaardig kenmerk dat het zure vruchten zoals rabarber minder zuur maakt; er is daardoor minder suiker nodig om rabarbercompote te maken. Daarom is Roomse kervel een geschikt product voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus. De bladeren kun je uitstekend in een soep, groentegerecht of salade doen. De zaden zijn eveneens prima in een salade te gebruiken. De wortel kan gekookt worden en vervolgens afgekoeld om het in een salade te verwerken.

Roomse kervel in volksgeneeskunde

In de volksgeneeskunde werd Roomse kervel vroeger gebruikt als bloedreinigend middel. De wortel en de zaadjes werden ter mondverfrissing gebruikt. Het blad zelf kan worden gedroogd waarna er thee van kan worden gezet. Dat zou helpen bij hoesten en maagbezwaren. In de homeopathie wordt Roomse kervel gebruikt tegen spataderen en aambeien.

In de Tweede Wereldoorlog werden de zaadjes van Roomse kervel ´oorlogssnoepjes´ genoemd.

Alternatief voor anijs

Omdat de plant goed tegen de kou kan is hij in Scandinavië populair. De Scandinaviërs gebruiken het als alternatief middel voor anijs, kardemom en venkel; allemaal planten met een anijssmaak. Daarnaast worden de mooi gevormde Roomse kervelbladeren als garnering gebruikt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roomse kervel, heidense plantRoomse kervel, heidense plantPlanten en zeker kruiden zijn ooit heidens geweest en als des duivels beschouwd en ze zijn net zoals heidense mensen gek…
Tuinkruiden: Roomse Kervel, Myrrhis OdorataRoomse kervel is een hoge fraaie plant en aan trekkelijk genoeg om als randbeplanting van een kruidentuin te fungeren. H…
Kruiden in de schaduw; eetbare schaduwplantenKruiden in de schaduw; eetbare schaduwplantenNiet alle kruiden willen per sé in de volle zon staan. Sommige tuinliefhebbers willen graag eetbare planten kweken maar…
Echte kervel, een geneeskrachtige moestuinplantEchte kervel, een geneeskrachtige moestuinplantEchte kervel is een eenjarige plant uit de schermbloemenfamilie. Het is familie van peterselie. Kervelbladeren kun je et…

Stevia en steviosides, zoetkrachtStevioside en rebaudioside A, de belangrijkste zoetstoffen in de bladeren van Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni, smake…
De geneeskracht van sellerie, selderie of moerasschermDe geneeskracht van sellerie, selderie of moerasschermSellerie of selderij was vroeger een algemeen bekende geneesplant maar wordt sinds tijden nauwelijks om zijn geneeskrach…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.awl.ch/heilpflanzen/myrrhis_odorata/
  • http://www.herbaversum.de/?Kraeuter_-_Profile/Kraeuter_von_S_bis_U/Suessdolde
  • http://de.wikipedia.org/wiki/S%C3%BC%C3%9Fdolde
  • http://www.dak.gesundheit.com/alternative_heilweisen/ah_detail_1058.html
  • http://www.ebay.de/itm/Susdolde-Myrrhenkerbel-Myrrhis-odorata-Pflanze-Bio-/290874991750
  • Afbeelding bron 1: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.