De geneeskracht van konjak

Van oorsprong komt deze opvallend bloeiende plant voor in Indonesië, China en Japan. Konjak heeft een zware wortelknol die kan worden gegeten. Daarnaast zijn er enkele medicinale aanwendingen van konjak. De belangrijkste daarvan is dat het de honger stilt. Hiervoor heb je slechts weinig nodig; slechts driemaal per dag een gram is genoeg. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Konjak / Bron: Sebastian Stabinger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Konjak / Bron: Sebastian Stabinger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving konjak

De Latijnse naam voor konjak is Amorphophallus konjac. Konjak komt van de Japanse naam konnyaku. Het eerste deel van deze naam is een samenstelling van twee woorden. Amorpho betekent ´zonder vorm´ en phallus betekent ´penis´. Vrij vertaald betekent deze plant vormloze penis. Dat slaat op de bloem van de plant waar een grote, dikke stengel uit omhoog komt. De naam is bedacht door een Nederlandse botanicus uit de 18e eeuw. De plant is voor het eerst door Nederlanders beschreven in 1692. De Nederlanders in den vreemde waren altijd zeer geïnteresseerd in de lokale planten- en dierenwereld.

Konjak in de keuken

Konjak heeft een eetbare, zetmeelhoudende wortelknol. Je kunt het gebruiken in plaats van gelatine. In China en vooral Japan wordt het veel gegeten. Je kunt er snacks kopen van konnyaku, zoals de Japanners het noemen. Daarnaast wordt er een konjakmeel van gemaakt die wordt vermengd met groenten zoals zeewier. Er wordt ´oden´ van gemaakt; dat is een brede plak die kwa vorm doet lijken op tempeh. Ook worden er nudelgerechten van konjak gemaakt; deze heten ´śhirataki´.

Konjak bij obesitas en vermageringsdieet

In de wortelknol konjak zit voornamelijk glucomannaan. Dat is een polysaccharide die niet verteerd kan worden door het menselijk lichaam. Deze stof neemt 100 maal zijn gewicht in water op. Wanneer je bij een maaltijd één gram konjak doet, vormt het een volumineuze gel van 100 gram. Hierdoor zit je veel sneller vol. Het beschermt de obesitaspatiënt tegen overgewicht. Dat maakt konjak dat een veel geprezen ondersteuning voor een dieet dat gericht is op gewichtsverlies.

Konjak werkt bloedsuikerspiegelverlagend

Aangezien er een gel wordt gevormd waarin ook suikers worden opgenomen, wordt de afbraak van suikers aanmerkelijk vertraagd. Dat leidt ertoe dat minder grote pieken in de bloedsuikerspiegel ontstaan. Dat heeft als bijkomend voordeel dat er minder insuline hoeft te worden aangemaakt. Van insuline is bekend dat het vetvorming veroorzaakt. Hierdoor is het een extra goed middel voor diabetespatiënten die willen afvallen.

Bloem konjak / Bron: KENPEI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloem konjak / Bron: KENPEI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Water drinken is essentieel

Het is een eerste vereiste om voldoende vocht in te nemen als je konjak om medicinale redenen gebruikt. Vochttekort kan overigens zowel een oorzaak van obesitas als van diabetes zijn, daar heeft de arts Batmanghelidj over geschreven in zijn boek: water, het goedkoopste medicijn. Het drinken van water en het gebruik van konjak heeft dus meerdere positieve doelen. Er zijn verder geen bijwerkingen van konjak bekend, mits er voldoende wordt gedronken. Hiervoor kun je de volgende richtlijn hanteren:
  • Drink een uur voor elke maaltijd 400 cl water
  • Drink een uur na elke maaltijd 300 cl water
  • Drink ´s avonds (en ´s nachts) 300 cl water.

Op deze manier drink je 2400 cl of bijna twee en een halve liter water per dag, en dat moet voldoende zijn. De meeste voedingsexperts raden aan tussen de twee liter water per dag te drinken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Wat eten veganisten?Wat eten veganisten?Een veganistisch dieet kan worden gezien als een streng vegetarisch dieet, waarin behalve vlees en vis ook geen eieren,…
GewichtscontroleGewichtscontroleEen gezond gewicht is als je niet te dun of te dik bent in verhouding tot je lichaamslengte. Het hebben van overgewicht…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…

De geneeskracht van dragonOorspronkelijk komt dragon uit Mongolië en Siberië. De plant is gecultiveerd en we eten nu het meeste Duitse dragon, bet…
De geneeskracht van kleine galgant of laosDe geneeskracht van kleine galgant of laosGalgant is een plant uit de gemberfamilie en komt oorspronkelijk uit China. Tegenwoordig wordt het nauwelijks als natuur…
Bronnen en referenties
  • Boek: Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Teufelszunge
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Amorphophallus
  • Gelatinemarkt het grootst in de EU: http://www.prweb.com/releases/gelatin_pharmaceuticals/food_beverage_cosmetics/prweb9233595.htm
  • Afbeelding bron 1: Sebastian Stabinger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: KENPEI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.