Tekort aan foliumzuur: symptomen, oorzaken & behandeling

Tekort aan foliumzuur: symptomen, oorzaken & behandeling Foliumzuur of vitamine B11 is een stof die voorkomt in de voeding die we innemen. Bij een gebrek aan deze vitamine B11 kunnen er bepaalde symptomen optreden, waarna het aangeraden kan zijn om extra foliumzuur te slikken onder de vorm van tabletten of capsules. Supplementen met extra foliumzuur kunnen je zo helpen om je weerstand te verhogen bij ziekte. Ook vrouwen die zwanger willen worden wordt aangeraden om extra foliumzuurtabletten in te nemen, en dit vooral omdat deze vitamine cruciaal is voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. De oorzaken van een foliumzuurtekort zijn doorgaans een onevenwichtig voedingspatroon, overmatig alcoholgebruik of een darmziekte. Wat zijn de symptomen van een tekort aan foliumzuur en zijn er bijwerkingen verbonden aan de voedingssupplementen?

Wat is foliumzuur of vitamine B11?

Foliumzuur is een stof die ook gekend is onder de klassieke benaming van vitamine B11. Foliumzuur wordt niet door het lichaam aangemaakt maar we nemen het op via het voedsel dat we eten. Foliumzuur komt vooral voor in spinazie, broccoli, spruitjes, citrusvruchten en in volkorenproducten. Door voeding te koken kan echter veel van de waarde van foliumzuur verloren gaan. Voor mensen die kampen met een foliumtekort zijn er in de apotheek en op het internet voedingssupplementen beschikbaar onder de vorm van tabletten of capsules.

Functie foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine die een cruciale functie heeft in ons lichaam. Het zorgt voor de productie van rode bloedcellen die essentieel zijn voor het transport van zuurstof doorheen het lichaam. Foliumzuur bevordert ook de opname van ijzer in het lichaam. Bovendien heeft deze vitamine ook een belangrijke functie op het vlak van het zenuwstelsel.

Foliumzuurtekort en zwangerschap

Omdat foliumzuur zo belangrijk is voor het zenuwstelsel nemen zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden extra foliumzuur in. Dit is vooral om een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby te bewerkstelligen. Ook kan foliumzuur aangeboren afwijkingen bij de baby voorkomen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een hazelip of een open ruggetje (spina bifida). Extra foliumzuur innemen tijdens de zwangerschap is aangeraden omdat je zelfs met een uiterst gezond voedingspatroon niet voldoende foliumzuur inneemt voor een goede ontwikkeling van de baby. Een voorbeeld van een dergelijk supplement met foliumzuur voor zwangere vrouwen is Pregnazon Complete Zwangerschap.

Symptomen foliumzuurtekort

Maag

De klachten die optreden als gevolg van een tekort aan foliumzuur situeren zich vooral op het vlak van de spijsvertering. Symptomen als maagpijn en maagzuur kunnen gepaard gaan met misselijkheid. Doordat de maag voor problemen zorgt kan ook je eetlust verminderen. En door minder te eten kan je ook gewicht gaan verliezen, waardoor je minder energie hebt en sneller moe wordt. Op die manier kan een foliumzuurtekort dus een kettingreactie van symptomen in werking zetten.

Andere klachten

Bijkomend kunnen bij een tekort aan foliumzuur ook andere klachten voorkomen, die vooral te maken hebben met de functie van foliumzuur voor het zenuwstelsel en met een minder goede opname van ijzer. Zo kan je last hebben van hoofdpijn, duizeligheid en een verminderde weerstand. Ook slaapproblemen kunnen voorkomen bij een tekort aan deze belangrijke vitamine.

Oorzaken foliumzuurtekort

Darmziekte

Een gebrek aan foliumzuur kan verschillende oorzaken hebben. Vaak moeten mensen die kampen met een darmziekte extra foliumtabletten nemen omdat de darm niet voldoende foliumzuur kan opnemen (bijvoorbeeld chronische darmziektes zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa). Bij dergelijke ziektes gaan er veel foliumzuur en andere belangrijke voedingsstoffen verloren via diarree en de inwendige gevolgen van de ontsteking.

Onevenwichtig voedingspatroon

Voorts kan ook een te eenzijdige voeding aanleiding geven tot een foliumzuurtekort. Wanneer je teveel van bepaalde voedingsproducten eet (bv. vetten, suikers) en een tekort aan andere (groenten, fruit) dan is er een probleem met de balans in je voedingspatroon. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een dieet volgen of mensen met weinig eetlust.

Alcohol

Ook mensen die vaak overmatig veel alcohol drinken kunnen last krijgen van een foliumzuurtekort. Op lange termijn kan alcoholmisbruik leiden tot een bemoeilijkte opname van vitamine B, waaronder B11 (foliumzuur) en B1. Het is dan ook niet toevallig dat alcholisten die willen stoppen met alcohol aangeraden wordt om supplementen met vitamine B in te nemen. Op die manier wordt het lichaam gestimuleerd bij de opname van vitamine B en kan het ontwenningsproces vlotter verlopen.

Medicijnen

Daarnaast zijn er ook medicijnen die bij langdurig gebruik kunnen samengaan met een gebrek aan foliumzuur (zoals medicijnen tegen reuma, psoriasis, epilepsie). Best vraag je bijkomend advies aan je arts of in jouw geval het foliumzuurtekort te wijten kan zijn aan de medicijnen die je neemt.

Behandeling tekort aan foliumzuur

Supplementen

Een tekort aan foliumzuur kan je behandelen door het innemen van supplementen met extra foliumzuur. Na verloop van tijd moet het gewenste niveau aan foliumzuur weer aangevuld zijn. Hierdoor zullen de vermelde symptomen van foliumzuurtekort stilaan verdwijnen en zal je je in het algemeen beter gaan voelen. Enkele voorbeelden van supplementen met foliumzuur zijn:
  • Vitortho Foliumzuur
  • Biotics Foliumzuur
  • Geoptimaliseerd Foliumzuur

Bijwerkingen

Het komt maar zeer zelden voor dat tabletten foliumzuur bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen treden alleen op bij een overgevoeligheid voor foliumzuur of bij een uitermate hoog gebruik ervan. Overgevoeligheid voor deze stof is te merken aan jeuk, huiduitslag en koorts. In geval van het gebruik van heel grote hoeveelheden foliumzuur kunnen de volgende neveneffecten optreden:
  • braken
  • misselijkheid
  • verwardheid
  • darmklachten
  • maagproblemen
  • gevoel van irritatie
  • gebrek aan eetlust
  • slaapstoornissen

Waarden

Wanneer er geen sprake is van overgevoeligheid voor foliumzuur, of wanneer je geen extreem hoge dosis supplementen inneemt, zal je doorgaans geen last hebben van bijwerkingen. Na verloop van tijd zal het niveau aan foliumzuur weer aangevuld zijn. Wil je weten of dit het geval is, laat dan de foliumzuurwaarden in je lichaam meten aan de hand van een bloedanalyse door je arts.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foliumzuurtekort: symptomen, oorzaak en behandelingFoliumzuurtekort: symptomen, oorzaak en behandelingWat is foliumzuur, wat zijn foliumzuur-tekort symptomen en hoe kun je een tekort aan foliumzuur voorkomen? Foliumzuur, o…
Foliumzuur bij zwangerschapswens: Ook voor vader belangrijkFoliumzuur bij zwangerschapswens: Ook voor vader belangrijkHet is al een tijd bekend dat de kans op bepaalde aangeboren afwijkingen, zoals een spina bifida (open ruggetje) en een…
Foliumzuur tijdens de zwangerschapFoliumzuur tijdens de zwangerschapTegenwoordig is foliumzuur een hot item: was er tot een aantal jaar geleden nog vrij weinig bekend over foliumzuur, nu w…
De B-vitaminen en de symptomen bij vitamine B-tekortenDe B-vitaminen en de symptomen bij vitamine B-tekortenVitaminen zijn voor velen het symbool van gezonde voeding. De vitaminen van de B-groep treden op als biologische katalys…

De geneeskracht van avocadoDe geneeskracht van avocadoDe avocadoboom groeit van oorsprong in Mexico en Midden-Amerika. De boom is familie van de laurier-, kamfer- en kaneelbo…
Superfoods: chiazaadEen populair voedingsmiddel uit de huidige superfood trend is chiazaad. Dit kleine zaadje uit Midden-Amerika doet naar v…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Foliumzuur
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Foliumzuur (bronnen geraadpleegd op 22/05/2016).
  • https://www.uzleuven.be/voeding-tijdens-zwangerschap/foliumzuur-0 (bron geraadpleegd op 18/01/2017).
Reactie

Ria van Mourik Roos, 08-04-2014
Bij mij is mijn bloed geprikt voor vitamine b12 en foliumzuur, is dat ook om te kijkenvoor reuma? Daarom wordt het onderzocht, kunt u daar mischien een antwoord maillen?ik dank u alvast Reactie infoteur, 09-04-2014
Hallo Ria,

Het doen van een bloedanalyse om het niveau aan vitamine B12 en aan foliumzuur na te kijken kan om meerdere redenen gedaan worden. Een van de redenen is dat de niveau's aan vitamine B12 en aan foliumzuur gedaald zijn omwille van een (langdurige) ontsteking. Doordat het lichaam voortdurend met die ontsteking moet omgaan kan er veel vitamine B12 en foliumzuur verloren gaan waardoor je verschijnselen kan ontwikkelen als vermoeidheid en gebrek aan energie. Ook reuma is een chronische ziekte die meer bepaald te maken heeft met een ontsteking van de gewrichten. Het antwoord op je vraag is dus: ja. Als er effectief een tekort is aan foliumzuur of vitamine B12 kan de arts je supplementen voorschrijven waardoor het tekort weer snel kan aangevuld worden.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.