Hoe volg ik een detox kuur? Ontgiften in 7 dagen

Hoe volg ik een detox kuur? Ontgiften in 7 dagen Er zijn verschillende soorten detox kuren, zoals 3 dagen sapvasten, 21 dagen geen tarwe en suiker en 2 weken alleen citroensap drinken met ahornsiroop en cayenne-peper. Deze 7 dagen durende detox kuur is gebaseerd op een voedseldieet, waarbij de hoeveelheid niet beperkt wordt, maar de soort voeding die je kunt consumeren. Binnen een week zal je versteld staan van de energie en lichtheid die je ervaart! Waarschuwing: begin niet aan een reinigingskuur als je zwanger bent of borstvoeding geeft, bejaard bent, ondergewicht hebt of tegen het advies van je huisarts in.

Waarom een detox kuur?

Een detox kuur kan je een stralende huid geven en meer energie. Ontgiften doe je in de eerste plaats niet om af te vallen, maar om de organen te ontlasten die de taak dragen om je lichaam te reinigen: de lever, de nieren en de darmen. Geef je lichaam een goede start voor een gezonde leefstijl met een detox kuur van zeven dagen, die je om de drie maanden herhaalt. Hieronder beschrijven we hoe je je moet voorbereiden op een detox kuur, wat de kuur precies inhoudt en welke voeding je wel en niet kunt eten.

Voordat je begint

Kies een week uit zonder verplichtingen en gebeurtenissen zoals verjaardagen en bruiloften. Houd er rekening mee dat je in de eerste 24 tot 48 uur een reactie op het ontgiften kunt krijgen met symptomen zoals diarree en hoofdpijn. Dit komt door het plotseling stoppen met bepaalde voedingsmiddelen en het stimuleren van de ontgiftende organen. Verwijder eventueel gefaseerd bepaalde producten zoals koffie en suiker uit je dagelijkse consumptie. Hierdoor vermijd je hoofdpijn en andere reacties tijdens de detox kuur.

Het plan: detox kuur voor de komende zeven dagen

  • ‘s Ochtends citroensap: Een perfecte manier om de spijsvertering op gang te brengen en het systeem te reinigen. Knijp het sap van een halve citroen in een kop heet water. Drink het als eerste ding in de ochtend voor het ontbijt.
  • Bewegen: Probeer elke dag een uur intensief te bewegen, waarbij je flink moet zweten. Bijvoorbeeld bikram yoga, spinning of rennen. Intensieve lichaamsbeweging verhoogt de afvoer via de lymfen en in combinatie met zweten verdwijnen de gifstoffen uit het lichaam.
  • Rauw voedsel: Probeer voornamelijk rauw te eten. Rauwe voeding bevat meer voedingsstoffen en enzymen.
  • Detox je geest: Mediteer elke dag 15 minuten. Als je nog nooit gemediteerd hebt, begin dan met het concentreren op je buikademhaling. Zit in kleermakerszit, en plaats je handen op je onderbuik. Adem in door je neus, tel langzaam tot 4. Voel je buik uiteenzetten met de adem. Adem net zo langzaam uit, waarbij je de buik samen voelt trekken. Doe dit gedurende 15 minuten per dag.
  • Drink: Streef naar drie liter vocht drinken per dag. Dit zal afvoer via de lymfen stimuleren en ondersteunt de nieren bij het ontgiften. Kies uit zuiver bronwater, verse groentesap en ontgiftende kruidenthee. Of maak je eigen brouwsel door het mengen van een of een combinatie van paardenbloem en brandnetel, calendula en rooibos. Voeg een theelepel van de gedroogde kruiden toe aan een kop kokend water. Laat vijf minuten trekken, zeef en drink.
  • Lichaam borstelen: Hierdoor wordt de circulatie gestimuleerd en de effecten van de detox kuur versterkt. Borstel met een scrub spons de huid met stevige cirkelvormige bewegingen voordat je in de douche stapt. Begin bij de voeten en handen, ga steeds hoger op de benen en in de richting van de armen, vermijd de delicate huid van de keel en het gezicht, en vermijd eventuele uitslag of pijnlijke plekken. Spoel dan af in de douche. Eindig de douche met een minuut lang koud water ter bevordering van de bloedcirculatie.
  • Kauwen: Probeer elke hap 10 tot 12 keer te kauwen alvorens door te slikken. Door bewuster te eten verbetert de spijsvertering, en bereik je eerder een gevoel van volheid zonder de behoefte om nog meer te eten.

Welke voeding eet je tijdens je detox kuur?

Dit kun je wel eten:

  • Fruit: appels, bananen, peren, sinaasappels, grapefruits, rozijnen, ananas, mango, kiwi, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, nectarines, perziken, meloenen.
  • Groente: wortels, uien, spruitjes, kool, paddenstoelen, mais, prei, courgettes, broccoli, bloemkool, sla, komkommers, bosuitjes.
  • Bonen en linzen
  • Verse vis: forel, schelvis, zeebarbeel, tongschar, zeeduivel, zwaardvis, etc.
  • Ongezouten noten en zaden: pinda's, amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pijnboompitten, pistachenoten, walnoten, sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten. Popcorn kan ook, zonder zout.
  • Natuurlijke yoghurt
  • Extra vierge olijfolie en balsamico azijn, zwarte peper en rauwe honing

Dit kun je niet eten:

Zuivel, eieren, gluten, vlees, schaaldieren, verwerkte producten, soya, groente van de nachtschade familie (aardappels, tomaten, paprika's en aubergines), specerijen, suiker, gepasteuriseerde honing, granen, gedroogd fruit, alcohol, cafeïne, sigaretten of frisdrank.

Dit zijn de beste detox voedingsmiddelen:

Granaatappel
Voor een perfecte start van je detox kies je voor granaatappels. De anthocyaninen in de zaden beschermen tegen ontstekingen en verminderen het risico op hartziekten, allergieën, kanker en diabetes. Bovendien kunnen granaatappels veroudering tegen gaan door de verslapping van het collageen in je huid te verminderen.
Bereiding: De zaden van granaatappels kun je aan een salade toevoegen of over een kom muesli strooien.

Rucola
Rucola bevat ontgiftende stoffen zoals sulforaphane en indole-3-carbinol. Het zit ook vol met vitaminen en mineralen zoals vitamine K, vitamine C, magnesium en folium.
Bereiding: Gebruik rucola in een salade, of verwerk het tot pesto in plaats van basilicum.

Knoflook
Knoflook is een populaire ontgiftend ingrediënt dat sulfur bevat waarmee schadelijke bacteriën en gist in de darmen bestrijd worden.
Bereiding: Knoflook moet geperst of gesneden worden zodat de ontgifende sulfur vrij komt. Verwerk het in een dressing of dip.

Citroen
Een van de meest krachtige ontgiftende voedingsmiddelen zijn citroenen, vol met vitamine C en in staat de alkaline-zuur balans van het lichaam te herstellen, zodat het lichaam makkelijker kan ontgiften.
Bereiding: Voeg het sap van een kwart citroen aan een glas water toe en drink dat ‘s ochtends op een nuchtere maag. Gebruik citroensap voor een dressing in plaats van azijn, en pers citroensap over gestoomde groeten.

Appels
Rijk aan vezels en pectine, nemen appels de gifstoffen op uit het lichaam en verdwijnen ze uit het darmstelsel. Ze bevatten ook glucaric zuur, dat het lichaam ondersteunt in het verwijderen van zware metalen.
Bereiding: Eet de appels zo uit het handje, verwerk ze in een salade of eet ze bij het ontbijt met een mueslimix van muesli, appels, blauwe bessen, amandelen en lijnzaad.

Kool
Kool is een van de goedkoopste ontgiftende voeding, en heeft een sterk reinigende werking door haar hoge gehalte in glucosinolaten en sulfur. Kool bevordert de afvoer tegen carcinogenen en heeft een hoog gehalte aan vitamine K en C.
Bereiding: Kool verliest veel van haar weldadige eigenschappen bij verhitting, dus eet het rauw in sappen, smoothies en salades. Gefermenteerde kool is ook erg gezond, bijvoorbeeld zuurkool en kim chi.

Quinoa
Quinoa is een zaad dat geen gist en gluten bevat, en daardoor uitermate geschikt als vervanging van granen, brood en pasta. Het bevat veel meer proteïne dan granen en bevat alle essentiële aminozuren. Door het hoge gehalte aan proteïne is het een uitstekende vleesvervanger.
Bereiding: Stoom quinoa en eet het als een warm ontbijt met amandelmelk, of voeg het toe aan een salade.

Amandelen
Amandelmelk is een gezonde vervanging voor koeienmelk, en bevat een hoog gehalte aan vitamine E, vezels, proteïne en enkelvoudig onverzadigd vet. Daarnaast zit er veel magnesium, fosfor, calcium, folium en fytochemicals in die chronische ziekten kunnen voorkomen.
Bereiding: Eet amandelen rauw, bijvoorbeeld gehakt over de muesli, salade of groenten, in een smoothie of in de pesto in plaats van pijnboompitten.

Avocado
Avocado’s bevatten enkelvoudig onverzadigde vetten, die onmisbaar zijn in een detox kuur, omdat ze het loslaten van gal uit de galblaas bevorderen. Hierdoor worden gifstoffen verwijderd uit het lichaam en het opnemen van de vitamines A, D, E en K makkelijker gemaakt. In avocado’s zit ook veel vitamine E, folium, B5 en potassium, naast een enorme hoeveelheid vezels.
Bereiding: Avocado’s kunnen gebruikt worden in smoothies, salades en dips.

Gember
Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer, en stimuleert de detox doordat het de spijsvertering versnelt.
Bereiding: Gebruik gember in soep, smoothie, dressing of groentenschotels.

Bieten
Bieten zijn zeer geschikt voor een detox kuur, omdat ze veel potassum, folium, vezels en antioxidanten bevatten. Daarnaast zit er betaine in bieten, dat een ontstekingsremmende werking heeft, en de lever ondersteunt bij het verwerken van vet.
Bereiding: Rasp rauwe biet over een salade. Gebruik bieten in smoothies of combineer bietensap met verse appelsap en gember.

Lijnzaad
Lijnzaad bevat alpha-linolenic zuur, dat het gebruik van insuline door het lichaam kan verbeteren. Insuline verwijdert suiker uit het bloed. Lijnzaad bevat vezels die de detox kuur ondersteunen door de stoelgang te reguleren en het elimineren van gifstoffen en overtollig cholesterol.
Bereiding: Het beste is om lijnzaad heel te kopen en zelf de hoeveelheid te malen als je het nodig hebt. Strooi de gemalen lijnzaad over muesli, salade en smoothies. Lijnzaad kan ook in warme maaltijden gebruikt worden, om soepen dikker te maken of als vervanging van eieren.

Door tijdens de zeven dagen detox kuur alle bovenstaande tips en voedingsadviezen te volgen, zul je snel resultaten zien: minder gezondheidsklachten, een stralende huid en positieve energie!

Lees verder

© 2014 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetJe lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetEen van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt on…
Je lichaam ontgiften en daarmee afvallenJe lichaam ontgiften en daarmee afvallenDetoxen, oftewel in het Nederlands vertaald "ontgiften", is de nieuwe trend in de Verenigde Staten op dit moment en begi…
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…
Snelle weekend-detox: begin je week vol energie!Snelle weekend-detox: begin je week vol energie!Maandag is voor de meeste mensen een moeilijke dag. Wil je je als herboren voelen? Met een heldere geest en stralende hu…

De geneeskracht van moringa30 gram moringa bevat net zoveel vitamine C als zeven sinaasappels, net zoveel kalium als drie bananen en net zoveel cal…
De voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfDe voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfKris Verburgh (schrijver van het boek ‘De voedselzandloper’) stelt dat de Schijf van Vijf verouderd is. Naar aanleiding…
Bronnen en referenties
  • http://www.detoxkuurtips.nl/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Detox
  • http://www.wikihow.com/Detox
Reacties

Barbara Usta, 29-12-2014
Hallo zou u een voorbeeld van een dagmenu kunnen geven. En misschien wat recepten van een mooie combinatie van deze producten boven die als avond eten kunnen gebruikt worden? Dank u wel alvast Reactie infoteur, 31-12-2014
Hoi Barbara,

Wat een goede suggestie, ik zal er even over nadenken en een menu met recepten toevoegen, of in een tweede artikel verwerken.

Een fijn 2015!

Lacuna

Ozzy, 28-06-2014
Honing staat zowel bij "deze mag je niet eten" als bij "deze mag je wel eten"! Mag of niet? Reactie infoteur, 29-06-2014
Hallo Ozzy,

Bedankt voor de correctie! Dat klopt inderdaad niet. Het moet zijn: wel rauwe honing en geen gepasteuriseerde honing. Ik zal de tekst aanpassen!

Rauwe honing bevat antibacteriële en antioxiderende eigenschappen, versterkt je immuunsysteem, kan helpen bij allergieën en zit vol vitaminen, zoals vitamine B en C. Door verhitting bij pasteurisatie verliest honing veel van deze kwaliteiten. Als je echter allergisch bent voor stuifmeel of andere bestanddelen van honing of zwanger bent kun je beter geen rauwe honing gebruiken.

Hieronder een recept voor een appelazijn en rauwe honing detox drank. Voor optimale ontgifting kun je het beste ook rauwe ongefilterde appelazijn gebruiken. De honing en azijn kun je bij de meeste natuurwinkels en biologische supermarkt vinden.

*Gebruik deze drank niet als je zwanger bent, of allergisch voor honing.

Appelazijn detox drank:

2 eetlepels rauwe honing
2 eetlepels appelazijn
Een groot glas water
Een halve citroen
Snufje cayennepeper (optioneel)

Vul een grote beker met heet water, voeg de honing, appelazijn toe. Knijp de citroen uit en meng het sap met drank. Voeg de cayennepeper toe om je stofwisseling een goede start te geven.

Bedankt voor de feedback, en laat even weten hoe de ontgiftingskuur bevalt :)

Lacuna

Lotte, 24-06-2014
Kan je vijgen hierbij eten? Reactie infoteur, 26-06-2014
Hoi Lotte, bedankt voor je vraag!

Het hangt ervan af of je verse of gedroogde vijgen eet.

Verse vijgen en detoxen:
Verse vijgen passen prima in een detox dieet. Ze bevatten veel vitamine A, E en C. Deze vitaminen ontgiften het lichaam en verbeteren je immuunsysteem. Ze hebben ook veel Potassium, wat de bloeddruk reguleert. Daarnaast bevatten ze veel vezels en calcium.

Gedroogde vijgen en detoxen:
Gedroogde vijgen zou ik vermijden of alleen in zeer beperkte mate eten. Let hierbij ook op of de gedroogde vijgen zwavel (sulfur dioxide) bevatten. Dit is een conserveringsmiddel waarvoor je gevoelig kunt zijn, en wat voor klachten met de ademhaling kan zorgen zoals astma, of huidproblemen zoals eczeem. Op de verpakking staat meestal vermeld of de vijgen zwavel vrij zijn. Daarnaast wordt er soms suiker aan gedroogde vijgen toegevoegd, en bevatten ze een hoog gehalte aan fructose. Ook zijn gedroogde vijgen moeilijk verteerbaar.

Als je echt niet zonder gedroogde vijgen kan, kun je het ook zien als een extraatje dat je energie op peil houdt en een toetje tussen al het detox eten door. Houd het dan bij twee gedroogde vijgen per dag. Ik ben er zelf gek op, vooral gerookte vijgen.

Succes :) En als je nog meer vragen hebt, voel je vrij om ze hier te plaatsen!

Lacuna

Lacuna (52 artikelen)
Laatste update: 10-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.