Tips voor gezond eten en drinken

Tips voor gezond eten en drinken In principe vindt iedereen gezond eten en drinken belangrijk, maar lukt het in het dagelijkse leven niet altijd even goed om dit te doen. Dit komt onder andere omdat we niet altijd precies weten wat gezond eten en drinken is en op welke manier dit makkelijker is om in je dagelijkse leven toe te passen.

Tips om gezond te eten en te drinken

Voeding kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van een aantal lichamelijke klachten. Hoe kan je zonder al teveel moeite gezond eten en drinken? Waar moet je op letten? Welke producten moet je wel of juist niet eten en drinken? Hieronder volgen een aantal tips.

Tip 1: Vermijd zoveel mogelijk voorgeproduceerd voedsel

Een appeltaart gekocht in een supermarkt in Nederland is meestal goedkoper dan een zelfgemaakte appeltaart. Voorgeproduceerd voedsel is makkelijk, lang houdbaar en over het algemeen goedkoop. Over de smaak van voorgeproduceerd voedsel valt te twisten. Feit is dat er veel onderzoek wordt gedaan naar de smaak van producten. Om aan al deze eisen te kunnen voldoen worden bij voorgeproduceerd voedsel vaak veel vetten, suikers en zout gebruikt. Zoals met alles geldt hier ook een beetje is niet erg maar door vaak en veel voorgeproduceerd voedsel te eten krijg je al snel teveel suiker, zout en de verkeerde vetten binnen.

Tip 2: Ga voor gezonde vetten

Vet is niet alleen maar slecht. Wel is het belangrijk de juiste vetten binnen te krijgen. Gezonde vetten zitten onder andere in vette vis (zalm, haring, makreel), walnoten, lijnzaad, avocado’s (lekker in salades, maar ook als vervanging van boter bij hartig boterhambeleg).

Tip 3: Drink veel water

Met het drinken van water krijg je geen overbodige calorieën of andere (zoet)stoffen binnen. In principe geldt dit ook voor groene thee en kruidenthee, maar het is altijd verstandig om op de ingrediëntenlijst te kijken. In de uitzending van de Keuringsdienst van waarde van 23 januari 2014 bleek in een bepaald merk groene thee zoetstoffen toegevoegd te zijn om waarschijnlijk de smaak te verbeteren.

Tip 4: Eet gezonde tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes kunnen ervoor zorgen dat het een stuk makkelijker is om een flink portie groenten en fruit op een dag binnen te krijgen. Denk aan:
  • Bosbessen
  • Komkommer
  • Bleekselderij
  • (wal)noten
  • Radijsjes,
  • Cocktailtomaatjes (ook wel snoeptomaatjes genoemd)
  • Gedroogde abrikozen
  • Worteltjes
  • Aardbeien
  • Bramen
  • Frambozen
  • Blauwe bessen
  • Appel
  • Banaan
  • Mandarijn
  • Paprika
Et cetera

Tip 5: Maak een weekmenu

Maak één keer per week een schema met een overzicht wat je elke dag gaat koken. Houd rekening met alle activiteiten die voor deze week gepland staan. Zorg voor makkelijke en snelle gerechten op drukke dagen en op dagen dat je meer tijd hebt kan er gekozen worden voor gerechten die meer tijd en energie nodig hebben om te maken.

Tip 6: Doe boodschappen met een boodschappenlijstje

Veel mensen laten zich inspireren in de supermarkt, maar zijn dan vaak moe en hebben honger waardoor er andere boodschappen in het karretje belanden dan er gedaan zouden zijn wanneer hier in alle rust over nagedacht zou zijn. Maak een gezond weekmenu en baseer hier je boodschappenlijst op en haal alleen de dingen die op het lijstje staan.

Tip 7: Minder verleidingen in huis

Haal minder snoep, koek en chips in huis of geen als je je echt niet kunt beheersen. Zorg voor voldoende alternatieven, ook als je deze veel minder lekker vindt dan eerder genoemde lekkernijen.

Tip 8: Eet volkoren producten

Eet volkoren brood (dit is niet het donkerste brood, kijk op de ingrediëntenlijst), volkoren pasta en zilvervliesrijst. Ook pannenkoeken, cake en taart zijn net zo lekker met volkorenbloem. Volkorenproducten bevatten veel meer voedingsstoffen dan de witte of bruine variant, vullen beter en zijn stukken gezonder.

Tip 9: eet zoveel mogelijk biologisch

Regelmatig verschijnen er berichten in de media dat de grenshoeveelheid qua resten bestrijdingsmiddelen of antibiotica hoger was dan maximaal toegestaan. Neem daarom zo min mogelijk risico en eet zoveel mogelijk biologisch.

Tip 10: eet niet teveel

Lijkt een open deur, maar veel mensen eten meer dan ze eigenlijk zouden moeten doen. Diëten is niet verstandig, zorg daarom dat je niet te dik wordt en eet dus niet teveel. Maak keuzes en zeg ook gewoon eens ‘nee’.

Tip 11: wees kritisch en verdiep je in wat je eet en drinkt

Wees kritisch over wat je allemaal eet en drinkt. Verdiep je in voeding en kijk zeer kritisch naar ingrediëntenlijsten. Hoe meer ingrediënten erop staan hoe meer je je moet afvragen of je dit product echt wilt eten of drinken.

Tip 12: Eet veel groenten en fruit

Onderzoeken, boeken et cetera geven soms tegenstrijdige berichten over wat gezonde voeding is. Over één ding zijn ze het echter allemaal eens: eet veel groenten en fruit.

Lees verder

© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond dieet: Eet 5 maaltijden per dag en verlies gewicht!Gezond dieet: Eet 5 maaltijden per dag en verlies gewicht!Veel diëten beroven het lichaam van voedsel, maar als je kijkt naar wezens in de natuur zul je zien dat je het nodig heb…
Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie: orthorexia. Het begint met vermijden van vettig eten, altijd de calorieën controleren en tensl…
Tips voor afvallen en gezond eten!Tips voor afvallen en gezond eten!Volgt u al een dieet, maar kunt u dit moeilijk volhouden? Hier enkele tips om toch zo nu en dan een extraatje te eten, z…
Gevolgen van ondergewichtGevolgen van ondergewichtOvergewicht is een bekend verschijnsel: voor ondergewicht daarentegen is er veel minder aandacht. Wat is ondergewicht, w…

Bestseller: De voedselzandloper van de arts Kris VerburghBestseller: De voedselzandloper van de arts Kris VerburghEen helder en fris geluid over de rol van voeding bij het langer jong blijven en het zonder moeite afslanken vind je in…
Hoe afvallen echt werktHoe afvallen echt werktEr zijn genoeg verhalen te vinden op het internet over snel en veel afvallen, wat gezond is en calorieën tellen. En al d…
Bronnen en referenties
  • ‘Tegen geklets over ons eten’ (Het Parool, 25 januari 2014)
  • Verburgh K. (2013) De voedselzandloper Prometheus Bert Bakker, Amsterdam
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 04-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.