De goji-bes, superfood of onzin?

De goji-bes, superfood of onzin? Werken superfoods nu echt, of zijn ze helemaal niet gezonder dan 'gewone' groentes als broccoli en selderij? De goji-bes is een van de voorbeelden van superfoods. Het zou een al lang gebruikte vrucht zijn die in de geneeskunde kan worden gebruikt, zelfs als afrodisiacum. Hoe gezond is deze vrucht in vergelijking met andere vruchten die niet zo exotisch zijn?

Afkomst

De goji-bes komt uit Azië, en wordt gezien als supervrucht van de Himalaya. Het is een bes die al heel lang gebruikt wordt in de Aziatische geneeskunde en in voeding. Het zou goed zijn tegen diabetes en hoge bloeddruk en daarnaast een afrodisiacum zijn. Ook zou het veroudering tegengaan. In Nederland kennen we deze bes ook, onder de naam ‘wolfsbes’ of ‘boksdoorn’, de verwilderde variant. Sinds de jaren negentig zijn goji-bessen veel op de Nederlandse markt te vinden.

Wat zit er in de goji-bes?

De bessen bevatten antioxidanten, vitamine C, A, B1 en B2, ijzer, koper, nikkel, chroom, magnesium, natrium, calcium en aminozuren. Ook zitten er naar verhouding veel activatoren, sporenelementen, enzymen, essentiële vetzuren en polysachariden in. Er zit dus van alles in, meer voedingsstoffen dan in andere soorten fruit, en de bes zou daarom erg gezond en voedzaam zijn. Hier komt het idee vandaan dat de goji-bes een superfood is.

Voordelen die de goji-bes zou opleveren

Als je dagelijks goji-bessen eet, zou dit voor veel voordelen zorgen. Ze zouden de stress en spanning verminderen. Ze zouden goed zijn voor libido, de vruchtbaarheid, de spieren, de botten, het metabolisme, de nieren en de lever. Ook zouden ze helpen bij het remmen van ontstekingen, het afvallen, slapeloosheid, een te hoog cholesterol en kankerbestrijding. Men zegt dat ze werken tegen hoofdpijn, Alzheimer, een verhoogde bloeddruk en het gehele verouderingsproces. Dit zijn heel erg veel voordelen, maar wat is hier nu eigenlijk van waar?

Superfood dus?

Emilio Martinez, voedingsdeskundige, gelooft niet zo in het geweldige effect dat de goji-bes zou hebben. Hij denkt dat het slechts om een placebo-effect gaat. De goji-bes is namelijk verwant aan de aardappel, tomaat en aubergines, en eigenlijk helemaal niet zo exotisch. De meeste stoffen die veel in de goji-bes zitten, vind je ook in andere vruchten. De effecten van de bessen zijn wetenschappelijk onderzocht, maar hier komt eigenlijk geen overtuigend bewijs uit voor de geneeskrachtige werking ervan. Dit betekent niet dat je ze niet zou moeten eten, je kan ze lekker vinden, en ze zijn goed voor je. Maar ze zijn net zo goed als elk ander fruit, wat vaker geldt voor superfoods.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?De Lycium Barbarum, in het Nederlands de Goji Bessen, hebben een belangrijke functie in de traditionele Chinese geneesku…
Wat is gezond eten? SuperfoodWat is gezond eten? SuperfoodGezond eten kan op verschillende manieren. Superfood is een term die is komen overwaaien vanuit Amerika. Wat is superfoo…
Superfood Goji-besSuperfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook de goji-bes is één va…
Goji-Bessen zijn SupergezondGoji-Bessen zijn SupergezondGoji bessen zijn flink in de bekendheid op het moment. Ze zijn overal te krijgen in natuurwinkels en in bijvoorbeeld win…

Aloë vera, superfood of onzin?Aloë vera, superfood of onzin?Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden al…
De geneeskracht van BorojoDe geneeskracht van BorojoIn zijn jacht op nieuwe superfoods heeft de gezondheidslievende mens de borojo ontdekt. Deze vrucht komt uit het noordwe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Paul144, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.rtlnieuws.nl/editienl/superfood-superonzin
  • http://www.erasmusjournalisten.nl/index.php/2013/05/15/superfoods-geen-vervanging-voor-gezond-dieet/
  • http://gojibessen.nu/
  • http://www.newscientist.nl/nieuws/goji-bes-is-placebo-fruit/
  • http://www.erasmusjournalisten.nl/index.php/2013/05/15/superfoods-geen-vervanging-voor-gezond-dieet/
  • http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/22013_de_bittere_nasmaak_van_het_wonderzaad_quinoa/
  • http://www.nujij.nl/gezondheid/quinoa-een-superfood.23710803.lynkx
  • http://energiekevrouwenacademie.nl/chiazaad-bijna-alles-wat-een-vrouw-nodig-heeft/
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/107970-de-gevaarlijke-bijwerkingen-van-chiazaad.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alo%C3%AB_vera
Juliaheerink (77 artikelen)
Laatste update: 26-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.