Superfood: rauwe cacao

Superfood: rauwe cacao Cacaopoeder is zeer rijk aan fenylethylamine (PEA), een lichaamseigen stof. Deze stof wordt ook aangemaakt als mensen verliefd zijn Met recht kan er gezegd worden dat rauwe cacaopoeder het voedsel van de goden is. Geniet daarom met mate van de bijzondere, gezonde en medicinale eigenschappen van rauwe cacaopoeder.

Cacaoboom

Een cacaoboom groeit slecht in de volle zon en stelt hoge eisen aan bodemvruchtbaarheid, temperatuur en neerslag. De boom wordt meestal onder andere bomen geteeld zodat die bomen schaduw bieden aan de cacaoboom.
De cacaoboom kan meer dan 50 jaar worden. De boom kan tot 10 meter hoog worden en heeft een redelijke dikke stam. Als de cacaoboom rond de vier jaar is, gaat de boom bloeien. De stam vertakt zich op één meter van de grond in maximaal vijf wijd uitstaande hoofdtakken die zich ook weer verder vertakken. De bladeren van de cacaoboom zien er leerachtig uit. Als de boom eenmaal is gaan bloeien zie je kleine witte of roze bloemen op de stam en op de dikke hoofdtakken. De cacaoboom bloeit vrijwel het hele jaar door en draagt daarom ook constant vruchten.

Bloeiwijze

De cacaoboom geeft maar 30 tot 40 vruchten per jaar, dit ondanks dat de boom het hele jaar door groeit. De vruchten van de boom lijken op langwerpige meloenen. Als de vrucht wordt geplukt moet het nog opengebroken worden. Elke vrucht bevat ongeveer 40 á 50 bonen, en de bonen wegen elk één gram. Per jaar levert een gemiddelde cacaoboom 1 tot 2 kilo bonen.

Cacaoboon

De cacaobonen worden door schimmels en bacteriën gefermenteerd, het vruchtvlees zit er dan nog aan. De fermentatie duurt ongeveer vijf dagen en de temperaturen kunnen oplopen tot 50 graden. De bonen veranderen van kleur omdat de kiem van het zaad gedood wordt. Ze veranderen van paars naar bruin. Door de fermentatie worden de smaakvoorlopers van de chocoladesmaak gecreëerd. De bonen worden in de drooghuizen gedroogd en in warme landen worden de bonen in de zon gedroogd. Vervolgens worden de bonen geëxporteerd.

Cacaopoeder

De cacaomassa van de cacaoboon wordt gebruikt om cacaopoeder te maken. Er wordt Onder hoge druk massa uit de boon geperst, zo ontstaat er cacaopoeder en -boter. Er zijn verschillende kleuren en smaken cacaopoeders te verkrijgen. De kwaliteit van de cacaoboon bepaald de smaak en kleur, maar ook de temperatuur van het roosteren en de zuurgraad van de boon is mede bepalend.

Superfood

Dan komen we bij de vraag: “wat maakt cacao nou bijzonder?”. In tegenstelling tot chocolade is rauwe cacao poeder ongeraffineerd. De poeder is puur en bevat geen suikers of melk. Het bevat wel een aantal vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren.
Rauwe cacao is zo bijzonder omdat het niet verhit wordt in tegenstelling tot de chocolade die je in de winkel koopt. Hier wordt het wel verhit en door verhitting verliest het veel voedingswaarde. Ook wordt er melk en suikers toegevoegd in de chocolade die je in verkocht worden.

Nieuwsgierig geworden wat er in onverhitte rauwe cacao zit. Hier een opsomming van de belangrijkste vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren.

Antioxidanten

In rauwe cacao zit de hoogste concentratie antioxidanten van alle voedingsmiddelen die je kunt bedenken. Het aantal antioxidanten is zelfs zeven keer groter dan bewerkte chocola. Het is zelfs meer dan acai-bessen, rode wijn, blauwe bessen en goji-bessen bij elkaar! Dat maakt rauwe cacao gelijk nummer één bron van antioxidanten.

Magnesium

Magnesium is zeer belangrijk want het houdt je scherp van geest, meer alert en is zeer goed voor het functioneren van het zenuwstelsel. Gelukkig zit rauwe cacao vol met magnesium. Magnesium kan ook zeer positief op je humeur werken. Eigenlijk wordt je dus gewoon blij van het eten van rauwe cacao!

Mineralen

Er zijn nog veel meer mineralen die je kunt vinden in rauwe cacao.
  • IJzer - Speelt een hele belangrijke rol in het lichaam. IJzer zorgt ervoor dat ons bloed gezond is. Gaat bloedarmoede tegen en het is ook een belangrijk bestandsdeel van enzymen.
  • Chromium – Speelt een rol bij de verbranding van vetten en koolhydraten. Het helpt ook bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  • Mangaan – Onderdeel van een aantal enzymen en die dragen weer bij aan een goede vertering en de energiestofwisseling.
  • Zink – Is belangrijk voor de opbouw van eiwitten en ook voor de bouw van weefsels. Een andere bijdrage van zink is sterke spieren, botten, haar, huid en een goed geheugen.
  • Koper – Zorgt ervoor dat ijzer wordt gekoppeld aan hemoglobine. Dat is erg belangrijk voor het zuurstoftransport in het lichaam. Een goede weerstand krijg je door genoeg koper binnen te krijgen.

Anandamide en fenylethylamine

Deze moeilijke namen zijn twee stofjes die in aardig grote hoeveelheden voorkomen in rauwe cacao.
In je hersenen wordt een chemisch stofje genaamd “Anandamide” aangemaakt wanneer je blij bent.
Enzymen in rauwe cacao zorgen ervoor dat Anandamide langer in het lichaam kan worden bewaard. Daar uit kun je opmerken dat je langer blij blijft door het eten van rauwe cacao.
Het stofje fenylethylamine geeft je het is gevoel dat je verliefd bent.

Conclusie

Rauwe cacao is goed voor je gezondheid. Het heeft heel veel voordelen voor het functioneren van je lichaam tot op celniveau. Er zijn genoeg reden om cacao te gaan gebruiken in je dagelijkse voeding. Het kan zelf verslavend werken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Ga opzoek naar overheerlijke recepten en geniet van je eigen gemaakte chocolade bomvol vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren. Dit terwijl je gezonder wordt en je lichaam en dienst bewijst.

Weetjes

  • Hernán Cortés bracht de eerste cacaobonen mee vanuit Mexico naar Spanje.
  • Het recept voor de cacaodrank werd meet dat 100 jaar in Spanje geheim gehouden.
  • De Nederlander Coenraad Johannes van Houten ontdekte in 1825 de basis bereiding van cacaopoeder, cacaoboter en chocolade.
  • Hij ontdekte hoe cacaoboter uit de bonen geperst kon worden.
  • Een van de beste superfoods uit de natuur is rauwe cacao.
  • Van een grote hoeveelheid drank van ongebrande cacao kun je een lagere bloeddruk krijgen.
  • In de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde wordt cacao al eeuwenlang gebruikt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Dyonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is cacao en (rauwe) cacaopoeder en is het gezond?Cacao, wat is dat nu eigenlijk en hoe ontstaat cacaopoeder? Cacao is afkomstig uit de vruchten van cacaobomen. Nadat cac…
Waar komt chocolade vandaan?We houden allemaal van een lekker stukje chocolade. Dan hebben we nog een keuze tussen wit, puur of melk. Heb je je wel…
Superfood: cacao nibsSuperfoods zijn in opkomst, en worden telkens maar populairder. Een vrij nieuwe toevoeging aan de superfood familie zijn…

Gezonde seizoensgroenten: zomergroenteGezonde seizoensgroenten: zomergroenteDe belangrijkste bouwstenen voor organische verbindingen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten bestaan uit koolstof, wa…
De geneeskracht van vanilleDe geneeskracht van vanilleEr bestaan twee soorten vanille, uit Mexico en uit Tahiti. De vanille uit Mexico is de hele wereld over gegaan maar de v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • http://www.superfoodme.nl/cacaopoeder/
  • http://www.fitvoorbeginners.nl/superfood-rauwe-cacao/
Dyonne (6 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.