InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Jodium: een belangrijk mineraal

Jodium: een belangrijk mineraal

Jodium: een belangrijk mineraal We krijgen tegenwoordig te weinig jodium binnen in ons lichaam. Dit terwijl jodium vele belangrijke functies in het lichaam heeft. Het verbrandt bijvoorbeeld een teveel aan vetten, bevordert de juiste groei, geeft het mineraal meer energie, verbetert het geestelijk welzijn en speelt het een rol bij het verkijgen van gezond haar en gezonde nagels, tanden en huid.

Jodium: feiten

  • Tweederde van de jodium in het lichaam bevindt zich in de schildklier.
  • Aangezien de schildklier de stofwisseling controleert en jodium de schildklier beïnvloedt, kan een gebrek aan dit mineraal resulteren in trage geestelijke reacties, gewichtstoename en een tekort aan energie.
  • De jodiumbehoefte wordt per dag op 100 tot 300 mcg (microgram) geschat.

Jodium tekort: Schildklierproblemen (hypothyreoidie)

De volgende gebreksziekten kunnen optreden: Krop (struma), hypothyreoidie (onvoldoende werking van de schildklier).

Voeding met jodium

Welk voedingsmiddelen kun je het beste gebruiken om de jodiumbehoefte te dekken?
  • Kelp (lees hier meer over in het artikel over kelp)
  • Groenten die op een jodiumrijke grond worden gekweekt
  • Uien
  • en alle zeevoedsel

Aanvullingen jodium behoefte

In de handel in multimineraal- en vitaminesupplementen in doses van 0,15 mg. Deze zijn verkrijgbaar bij de gangbare drogisten. Natuurlijke kelp is een goede bron voor jodiumaanvullingen.

Overdosering jodium

Natuurlijke jodium heeft geen bekende vergiftigingsverschijnselen, hoewel jodium als geneesmiddel gevaarlijk kan zijn wanneer het incorrect wordt voorgeschreven.

Tenslotte

Met uitzondering van kelp en de jodium die voorkomt in multi-mineraal- en multivitaminepreparaten, wordt over het algemeen geen extra aanvulling geadviseerd, tenzij op advies van uw dokter. Volgens het Nederlands Broodbesluit mogen bakkers uitsluitend jodiumhoudend zout gebruiken, waardoor de meeste mensen voldoende jodium binnenkrijgen. Wanneer u dikwijls grote hoeveelheden rauwe kool eet, kan het zijn dat uw lichaam minder jodium opneemt dan u nodig hebt, omdat kool elementen bevat die een juiste opname van jodium verhinderen. Als dit op u van toepassing is, moet u overwegen een kelpsupplement te gebruiken.
© 2007 - 2014 Victorho, gepubliceerd in Gezonde voeding (Mens en Gezondheid) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jodium in voedselJodium in voedselJodium is een essentieel mineraal dat de aanmaak van hormonen in de schildklier stimuleert. Een jodiumtekort heeft zeer…
Struma: oorzaken, behandelingStruma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te word…
Voedingsmiddelen rijk aan jodiumVoedingsmiddelen rijk aan jodiumJodium is een mineraal dat instaat voor de goede werking van de schildklier. Mensen met een te trage schildklier doen er…
Schildklieraandoening: de ziekte van PlummerSchildklieraandoening: de ziekte van PlummerBij mensen die de ziekte van Plummer hebben is er sprake van een te snel werkende schildklier die vergroot is. In de sch…
Het belang van een goed functionerende schildklierHet belang van een goed functionerende schildklierMeer dan we ons realiseren hebben mensen in meer of mindere mate last van hun schildklier. Vreemd dat het zo lang onopge…
Bronnen en referenties
  • Het groot vitaminen boek

Reageer op het artikel "Jodium: een belangrijk mineraal"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Kimberley Pex, 06-11-2011 17:22 #1
Ja, in brood zit jodium. Maar al die mensen met 'n granenallergie, 'n glutenallergie, of 'n probleem hebben met de koolhydraatvertering? Zij eten dus geen brood, krijgen dus niet hun broodnodige portie jodium binnen. 't Zit inderdaad ook in zout, maar massa's mensen mogen geen zout meer gebruiken voor hart en vaat ziekten en 'n hoge bloeddruk. Daardoor ontstaat dat jodiumtekort. Dus de struma zal wel weer oprukken, of jodium zal in 'n ander voedingsmiddel verwerkt moeten gaan worden, vraag me af wat… Vis is jodiumrijk, maar dat eet je niet iedere dag. Wat eet 'n mens iedere dag? Steeds meer voedselallergiën duiken op, dus 't wordt moeilijk. Reactie infoteur, 06-11-2011
Beste Kimberley,
Je hebt inderdaad een goed discussiepunt.
Tja, ons eetgedrag is het laatste decennium flink veranderd en kan zoals jij aangeeft voor problemen zorgen. Ik deel jouw zorgen.
Groet,
Victor

Infoteur: Victorho
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!