Superfood Goji-bes

Superfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook de goji-bes is één van deze superfoods, maar waarom eigenlijk? En is hoe lang zijn de gunstige eigenschappen van de goji-bes eigenlijk al bekend?

Algemeen

De goji-bes groeit aan de boksdoorn (Lycium barbarum) als vrucht. De plant is meerjarig en wordt ongeveer één tot drie meter hoog. Afhankelijk van de locatie begint de struik te bloeien tussen juni en september, waarna tussen augustus en oktober de welbekende bessen aan de struik groeien. Van nature komt de plant voor in Zuidoost-Europa en Azië, vooral China.

Geschiedenis

In Tibet worden goji-bessen al bijna 2000 jaar gebruikt als medicijn voor onder andere het genezen van:
  • nierproblemen
  • leverproblemen
  • te hoog cholesterol
  • lage bloeddruk
  • oogproblemen
  • huisproblemen
  • depressie
  • allergieën
  • slapeloosheid
  • diabetes
  • tuberculose

Daarnaast werd het ook gebruikt omdat men dacht er langer door te leven. Jaarlijks worden er vieringen gehouden voor de goji-bes, en veel mensen van wie bekend is dat ze op dagelijkse basis goji-bessen consumeren zijn honderd jaar of ouder (geworden). Mensen die net beginnen met het consumeren van de bes merken dat ze beter zien, een beter humeur hebben, meer energie hebben, beter slapen, meer weerstand hebben en meer levenslust ervaren. In Tibet weet men dus al heel lang van deze bijzondere werking

Volgens een legende werden de bessen ontdekt door een dokter, tijdens het bestuderen van een oude gemeenschap in de Himalaya. Het viel hem op dat sommige bewoners boven de honderd jaar oud waren, en nog in zeer gezonde staat verkeerden. Zo hadden ze bijvoorbeeld bijna geen grijs haar, en ze hadden al hun tanden nog. Toen de dokter opzoek ging naar de oorzaak, viel het hem op dat deze bewoners hun water haalden uit putten waarbij de goji-bessenstruik stond. De rijpe bessen vielen in het water, waarna hun kostbare inhoud vrijkwam in het water. Doordat de bewoners dit water vervolgens dronken, werden ze dus veel gezonder.

Waarom een superfood?

We hebben al gezien dat de goji-bes een aantal speciale eigenschappen bezit. Maar waardoor komt dit nou? Wel, goji-bessen zitten bomvol met allerlei verschillende voedingsstoffen:
  • Ze bevatten 18 verschillende aminozuren, waarvan 8 essentiële aminozuren zijn
  • Ze bevatten 21 verschillende mineralen
  • Ze zitten bomvol met antioxidanten, zoals caroteen en zeaxanthine
  • Ze bestaan voor 13 procent uit eiwit
  • Ze bevatten grote hoeveelheden vitaminen A, B, C en E
  • Ze bevatten een ontstekingsremmende stof (bèta-sistosterol), die zorgt voor een lager cholesterolgehalte
  • Ze bevatten essentiële vetzuren, zoals omega 6
  • Ze bevatten stoffen met antibacteriële en -schimmel werking

Ook blijkt de bes een positieve invloed op het libido te hebben.

Hoe te gebruiken?

Goji-bessen zijn in verschillende vormen te krijgen en te gebruiken:
  • Geconcentreerd sap
  • Puree
  • Poeder van het sap
  • Poeder van de pulp
  • Olie
  • Hele zaden

Goji-bessen zijn het meest geschikt om als hele bessen te mengen door de muesli of door salades. Op die manier gaan er minder voedingsstoffen verloren dan wanneer je ze als bijvoorbeeld een sap gebruikt. Bij het verwerkingsproces tot sap of olie zullen namelijk veel voedingsstoffen verloren gegaan zijn. Om de bes optimaal tot zijn recht te laten komen, kun je hem dus het beste heel houden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tsimon92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De goji-bes, superfood of onzin?De goji-bes, superfood of onzin?Werken superfoods nu echt, of zijn ze helemaal niet gezonder dan 'gewone' groentes als broccoli en selderij? De goji-bes…
Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?De Lycium Barbarum, in het Nederlands de Goji Bessen, hebben een belangrijke functie in de traditionele Chinese geneesku…
Goji-Bessen zijn SupergezondGoji-Bessen zijn SupergezondGoji bessen zijn flink in de bekendheid op het moment. Ze zijn overal te krijgen in natuurwinkels en in bijvoorbeeld win…

Het Eetmaatje: een goed initiatief?Volgens de meest recente cijfers uit 2013 van de Rijksoverheid, verdwijnt 14% van de Nederlandse voedingsmiddelen in de…
Biologisch, beter of niet?Biologisch, beter of niet?Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over misstanden in de levensmiddelenindustrie. Vlees dat een jaar in vriescell…
Tsimon92 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.