Quinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoa

Quinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoa Quinoa is tegenwoordig bijna overal te verkrijgen. Quinoa is populair. Hoe kun je lekker koken met quinoa en welke recepten zijn er voor gezond koken met quinoa? Welke voedingswaarden zitten er in quinoa en hoe zet je snel en makkelijk een quinoa recept op tafel?

Quinoa

Quinoa is tegenwoordig populair en sommige mensen zeggen kinoa en anderen zeggen kinwa. Welke uitspraak de juiste is dat maakt niet uit dat, is aan jezelf, maar internationaal wordt er vaak gesproken van kinwa in plaats van kinoa. Quinoa wordt de laatste tijd steeds meer gevraagd en aangeboden omdat quinoa bekend staat als superfood. Wat zijn de voedingswaarden van quinoa en hoe kun je quinoa lekker maken en dit combineren om tot heerlijke recepten te komen die je niet kunt laten staan.

Er is eigenlijk niet 1 soort quinoa maar wel ongeveer 120 soorten quinoa. De quinoa die je in de winkel ziet is voornamelijk witte quinoa maar er bestaat ook rode en zwarte quinoa. Daarnaast bestaan er ook quinoa vlokken en quinoa bloem.

Alternatieven voor quinoa zijn gerst of haver.

Voedingswaarden Quinoa

Voedingswaarden quinoa per 100 gram ongekookt
Voedingswaarden QuinoaHoeveelheid
Energie1,539 kJ (368 kcal)
Koolhydraten/waarvan vezels64 gram/7gram
Vetten/waarvan verzadigd vet6 gram/0.7 gram
Eiwitten14 gram

Naast deze voedingswaarden zitten er ook tal van vitaminen en mineralen in quinoa evenals calcium, magnesium, fosfor en zink.
Daarnaast bevat quinoa acht van de meest essentiële aminozuren

Quinoa koken

Quinoa wassen

Quinoa moet voor het koken gewassen worden omdat quinoa omringd is door een laagje saponine dit beschermt de quinoa tegen ongedierte. Sommige quinoa is vooraf gewassen en kun je zo gebruiken maar als je quinoa zelf moet wassen doe dit dan in een vergiet en spoel de saponine eraf met ruim water.

Quinoa koken

Quinoa kun je het beste koken op deze manier. Breng ruim water aan de kook en als het water kookt dan op een middelhoog vuur de quinoa toevoegen. Gebruik 2 delen water op 1 deel quinoa. dus voor 1 kilo quinoa 2 liter water. Laat de quinoa 15 minuten op middelhoog vuur gaar koken en roer af en toe door de pan. Laat na het koken de quinoa nog 5 minuten staan met de pan van het vuur af. Quinoa kan het best gekookt worden totdat de smaak al-dente is.

Je kunt quinoa vers houden in een luchtdichte opbergbak in de koeling

Quinoa recepten

Hieronder volgen een aantal tips en suggesties hoe je quinoa kan combineren om de heerlijkste recepten met quinoa te maken. Lees hierboven hoe je de quinoa het best kunt koken.

Quinoa recepten

  • Quinoa met gerookte tofu
  • Quinoa salade met gedroogde abrikozen en spinazie
  • Kippenpoten met quinoa
  • Gerookte zalm met quinoa
  • Gemarineerde garnalen met groenten en quinoa
  • Quinoa, linzen en feta salade.
  • Quinoa met wokgroenten
  • Quinoa tabouleh of couscous
  • Abrikozen-muffins met quinoa
  • Tonijn en quinoa salade

Zoals blijkt uit bovenstaande recepten en ideeën voor gerechten met quinoa is er heel veel variatie mogelijk om gezond te eten met quinoa en dit te combineren met andere gezonde en lekkere voeding. De mogelijkheden om met dit superfood een superlekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten zijn eindeloos.

Lees verder

© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Quinoa, een uitzonderlijk hoog voedingsmiddelQuinoa, een uitzonderlijk hoog voedingsmiddelQuinoa is een zeer gezond voedingsmiddel dat geschikt is voor zowel de kleinsten tot de oudere mensen. Het bevat vele vi…
Recepten met quinoa – ontbijtQuinoa is een supermiddel. Het is heel erg gezond en bevat eiwitten, mineralen, ijzers en andere belangrijke voedingssto…
Superfood quinoaMisschien heb je nog nooit van quinoa gehoord, maar quinoa is een zaad en is super gezond. Het is een vervangen voor vle…
Quinoa (ganzevoet)Quinoa (ganzevoet)Quinoa (spreek uit als kienwah) is een populaire plant uit Zuid Amerika. In Nederland staat quinoa ook wel bekend onder…

Kan je van gewoon gras sap maken?Kan je van gewoon gras sap maken?Gras is eetbaar! En toch weer niet. Want gras is moeilijk te verteren. In ieder geval kun je zeggen dat gras juicebaar e…
Co-enzym Q10, een nuttig supplement met name voor ouderenCo-enzym Q10, een nuttig supplement met name voor ouderenCo-enzym Q10 is een populair voedingssupplement dat vele voordelen voor de gezondheid heeft. Co-enym Q10 wordt vaak gebr…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.com
  • Foodfacts.com
Infoq (35 artikelen)
Laatste update: 11-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.