Ontgiften door te vasten, heel goed voor de gezondheid

Ontgiften door te vasten, heel goed voor de gezondheid Door te vasten wordt het lichaam gereinigd, vasten is dan ook een populair dieet om te ontgiften. Vastenkuren zijn populair, de voordelen voor de gezondheid zijn dan ook groot. Voor wie graag wil afvallen is vasten een effectieve methode, je kunt door te vasten snel gewicht verliezen. Door te vasten stimuleer je tevens de aanmaak van meer groeihormoon, deze groeihormonen zorgen voor verjonging en vitaliteit. Blijf niet te lang achtereen vasten dit heeft weer enkele nadelen voor de gezondheid.

Beginnen met vasten

Voedingskundig gesproken heeft vasten tot doel het lichaam schoon te maken door de uitscheiding van afvalstoffen te bevorderen. Water speelt een zeer belangrijke rol in het proces. Dagelijks zou je minstens 2 liter water moeten drinken om de ontslakking te bevorderen. Giftige afvalstoffen die zich gedurende jaren van roekeloze eet- en leefgewoonten in het lichaam opgehoopt hebben, dwarsbomen de functies van cellen en weefsels en veroorzaken uiteenlopende chronische stoornissen. Wanneer ze uitgescheiden worden, ervaren we therapeutische en verjongende effecten. Dieren vasten instinctief wanneer ze zich slecht voelen, ze stoppen met eten tot ze zich beter voelen.

Waarschuwing, wanneer niet vasten

Vasten kan gevaarlijk zijn voor mensen met hart- of nierproblemen of diabetes. Iedereen met gezondheidsproblemen zou feitelijk pas aan een vastenkuur mogen beginnen nadat afdoende is vastgesteld dat er geen medische beletsels bestaan. Zelfs zonder gezondheidsproblemen zou een vastenkuur langer dan drie dagen alleen onder medisch toezicht mogen plaatsvinden.

Enkele voors en tegens van het vasten

Gewichtsverlies is het directe resultaat van een vastenkuur. In de eerste 24 uur kan men tot 1,5 kilo kwijt raken, vooropgesteld dat men alleen water en geen calorieën bevattende dranken drinkt. Wordt het vasten voortgezet, dan zal het gewichtsverlies in de volgende 10 dagen 1 kilo per dag zijn. Het verlies komt nochtans niet geheel voor de rekening van vet. Het kwijtgeraakte gewicht bestaat voor grofweg één derde uit vet, voor de helft uit water en voor de rest uit overig weefsel waaronder spierweefsel. Behalve nuttig te zijn voor wie wil afslanken, kan vasten het lichaam verjongen en ook helpen met te breken met verslavingen als alcoholisme en roken. Vasten stimuleert verder de afscheiding van groeihormoon, het hormoon dat onze afweer tegen ziekten versterkt. In sommige Duitse en Zweedse gezondheidsklinieken worden vastenkuren toegepast in de behandeling van degeneratieve ziekten, van artritis en aderverkalking tot spijsverteringsstoornissen en huidaandoeningen. Er dient onderscheid gemaakt te worden tussen vasten en verhongeren. Knagende honger is geen teken van echte biologische honger. Hier gaat het feitelijk louter om maagcontracties die we als honger interpreteren en kan grotendeels gestild worden door het drinken van water. De eetlust en het gerommel in de maag houden na twee tot vier dagen op. Daarna volgt een periode van drie tot vier weken waarin geen honger of vermoeidheid wordt gevoeld. Dit is echt fysiologisch vasten. Maar wanneer de eetlust dan terugkeert, is dat een natuurlijk signaal om met het vasten op te houden, want anders zet zich verhongering in en zullen vitale weefsels ontmanteld worden teneinde in energie te voorzien. Waarom consumeert het lichaam zichzelf niet tijdens vasten? Omdat als cellen worden afgebroken deze heel efficiënt gerecycled worden. De producten van de celafbraak worden gebruikt voor het bouwen van nieuwe cellen. Het eiwitgehalte in het bloed van een groep mensen die, tijdens een totale vastenkuur 500 kilometer liepen bleef volkomen normaal.

Nadelen van langdurig vasten

Langdurig vasten op uitsluitend water kent echter zo zijn nadelen. Ten eerste heeft het lichaam op ieder moment een reserve van ongeveer 1000 calorieën opgeslagen; deze zitten in de lever opgeslagen als glycogeen en worden tijdens de eerste twee vastendagen opgebruikt. Het lichaam begint dan vet af te breken voor energie en zet het om in ketolichamen, zoals aceton, azijnzuur en betahydroxiboterzuur. Deze ketolichamen vervangen glucose als energiebron en voorzien in 70% van de behoeften van het lichaam. De rest van de energiebehoefte van het lichaam wordt uit de afbraak van weefsel verkregen. Deze processen leiden tot ketose en acidose, tenzij er oraal of per injectie glucose wordt aangevoerd. Ketose kenmerkt zich door een lichte misselijkheid, een vieze smaak in de mond en een naar aceton ruikende ademhaling. Acidose treedt gewoonlijk een paar dagen na het inzetten van ketose op en kan erg gevaarlijk zijn, vooral bij mensen die verdacht zijn voor nier-disfunctie of diabetes. Een extra gevaar is dat er giftige residuen in het bloed terechtkomen als het vet wordt afgebroken. Veelal wordt niet beseft dat het lichaamsvet een dumpplaats is voor gifstoffen die niet door de lever, nieren, longen en huid verwerkt kunnen worden.

Natrium en kalium worden grotendeels uitgeput tijdens langdurig vasten. Het kaliumverlies kan wel 1500 mg per dag bedragen. Dat kan leiden tot ernstige tekorten, die zich als zwakheid, loomheid, misselijkheid en nierproblemen kunnen manifesteren. Tijdens een vastenkuur zou je daarom voor voldoende extra kalium moeten zorgen.

Korte vastenkuren

Vastenkuren van één tot drie dagen vergen normaal gesproken geen medische begeleiding, maar het is raadzaam om eerst een arts te consulteren als je ook maar enigszins twijfelt over je gezondheid. Als je nog nooit eerder gevast hebt kun je het beste met één dag vasten beginnen en kijken hoe dit gaat. Vastenkuren van één tot drie dagen maken het lichaam schoon en bewerkstelligen een snel gewichtsverlies van 1 tot 3 kilo. Vasten dient niet als opoffering beschouwd te worden, maar als een positieve daad. Het gunt het spijsverteringssysteem rust en vormt een goede stap op weg naar een betere gezondheid. Na het opstaan zou je alleen water moeten drinken, het liefst puur mineraalwater. Desgewenst kun je een halve citroen of sinaasappel in het water uitknijpen.

Het op de juiste wijze beëindigen van een vastenkuur is van het grootste belang. Je zou geleidelijk weer moeten beginnen met eten, afhankelijk van de duur van het vasten. Met één dag kun je weer met voeding beginnen door met kleine slokjes wat melk, vers vruchtensap of groentesoep te drinken en vervolgens bij de volgende maaltijd je normale eetgewoonte weer op te pakken. Een vastenkuur van twee of drie dagen beëindig je door minstens een dag lang van matig verdunde melk, vruchtensap of groentesoep te nippen. De volgende dag geniet je uitsluitend lichte maaltijden, bestaande uit fruit en groenten.

Bijwerkingen tijdens vasten

Tijdens het vasten zijn verschijnselen als lichte verhoging of duizeligheid en hoofdpijn niet ongewoon, vooral bij mensen die nog nooit eerder gevast hebben. Deze verschijnselen verdwijnen gewoonlijk na een dag of wat. Een onwelriekende adem, pijnlijk tandvlees en een 'beslagen' tong zijn tekenen dat er afvalstoffen worden verwijderd.

Sapvasten, vasten op rauw sap

Een veiliger en gemakkelijker vorm van vasten is het vasten op rauw sap. In dit regime zijn slechts verse rauwe vruchten- en groenten sappen toegestaan. Vast voedsel blijft geheel achterwege. Sappen leveren een heleboel natuurlijke suikers, vitaminen, mineralen en spoorelementen en vermijden de stress waarmee het vasten op water gepaard gaat. Ze voorzien in alle fundamentele elementen die nodig zijn voor het genezen van het lichaam en verjongen van cellen, stimuleren de schoonmaak van het lichaam, normaliseren biologische processen en, heel belangrijk, elimineren het risico van ketose of acidose.
Tijdens het vasten verbrandt het lichaam grote hoeveelheden opgehoopte afvalstoffen en scheidt ze uit. We kunnen dit schoonmaakproces bevorderen door tijdens het vasten in plaats van water alkalische sappen te drinken. De uitscheiding van urinezuur en anorganische zuren wordt erdoor versneld.

Een populaire saptherapie is de druivensapkuur, hierbij is uitsluitend vers druivensap toegestaan. Anderzijds hoeft een sapvastenkuur niet tot één fruit- of groentesoort beperkt te blijven. Groenten en vruchten moeten vlak voor de consumptie worden uitgeperst en dienen niet geschild of in water geweekt te worden. Wortelgroenten dienen goed geschrobt te worden.
Verschillende soorten vruchten en groenten worden in sapvastenkuren gebruikt, al naar gelang het gewenste effect. Veel gebruikt worden appels, selderij, wortelen, peterselie, bieten, kool, broccoli en boerenkool.
© 2014 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Gezond afslanken: sapvastenSapvasten vermindert niet enkel en alleen allerlei lichamelijke klachten, maar men ervaart ook een hernieuwde energie. B…
Door te vasten kan je gezondheid verbeterenDoor te vasten kan je gezondheid verbeterenDoor te vasten kan je je eigen gezondheid verbeteren. Er zijn verschillende manieren om te vasten zoals Calorie Restrict…
Vasten: beweegredenen en vormen van vastenVasten: beweegredenen en vormen van vastenVasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten waarbij er meestal wel water of kruidenthee gedronken mag w…
Bronnen en referenties
  • Dr. Michael Sharon: Alles wat je moet weten over voeding & gezondheid
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.