Hoeveel eieren eten is goed: over cholesterol en voeding

Hoeveel eieren eten is goed: over cholesterol en voeding Een ei hoort erbij! Of niet? Past het regelmatig eten van een ei nu juist wel of niet in een gezond eetpatroon? Een ei bevat cholesterol, vet en calorieën. De een roept dat het goed voor je is, een ander stelt dat je voorzichtig moet zijn. Is het nu wel of niet verstandig een eitje te eten? En hoeveel eieren zou je maximaal per dag of per week moeten eten? Over het eten van eieren lopen de meningen uiteen. Soms hoor je ideeën die elkaar ronduit tegenspreken. Anderen zeggen dat je juist regelmatig een ei moet eten, vanwege de vele goede stoffen die in een ei zou bevatten. Hoe zit het nu precies? Hoeveel eieren per week is verstandig?

Cholesterol in een ei

In de eerste plaats moet je weten dat in een ei veel cholesterol zit. Een teveel aan cholesterol is een potentiële oorzaak voor hart- en vaatziekten. Om die reden wordt er vaak geadviseerd een beperkt aantal eieren per week te eten. Het voedingscentrum heeft daarom ook als richtlijn maximaal drie eieren per week te eten.

Eieren zijn echter niet het enige voedsel waar cholesterol in zit. In producten als vet vlees, koekjes, chips en volle zuivelproducten zit ook relatief veel cholesterol. Eet je veel van dit soort voedsel, dan is het verstandig het aantal eieren dat je eet te beperken. Maar wanneer je een eetpatroon of dieet hebt, met weinig andere voeding met een hoog cholesterolgehalte, dan kun je gerust meer eieren eten.

Cholesterol is niet helemaal fout

Daarnaast is cholesterol ook juist iets wat een mens nodig heeft. Het lichaam gebruikt deze stof om een aantal dingen aan te maken, waaronder hormonen, gal en allerlei cellen. We hebben dus een bepaalde hoeveelheid cholesterol nodig om gezond te blijven. Het is van belang om hier de juiste balans in te vinden, zoals voor de meeste voedingsstoffen geldt. Een ei kan daarom juist een goede manier zijn om je cholesterol inname op peil te houden.

Extra gevoelig voor cholesterol

Sommige mensen moeten voorzichtiger zijn met de cholesterol inname dan anderen. Vooral diabetici moeten hun cholesterol in de gaten houden. Daarnaast is de kans op een hoger cholesterol ook vaak genetisch bepaald. Mensen die leiden aan familiale hypercholesterolemie, of familieleden hebben die last hebben van een hoog cholesterol, moeten ook voorzichtig zijn. In dat geval is het aan te raden om de adviezen van het voedingscentrum te volgen en niet meer dan de drie eieren per week te eten.

En salmonella?

Salmonella is een bacterie die vooral in verband gebracht wordt met eieren. Er is echter niet echt een verband met het aantal eieren dat je per dag of per week eet. Je loopt vooral een risico op een salmonella vergiftiging, wanneer je een ei eet dat nog niet voldoende bereid is. Eet dus vooral geen rauwe eieren. Zorg je ervoor dat je eieren altijd goed gekookt of gebakken zijn, dan is de kans op salmonella erg klein.

Andere landen

In andere landen zien we ook andere adviezen dan in Nederland. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is één ei per dag binnen de norm. Dat advies is gebaseerd op verricht onderzoek. Uit deze onderzoeken is namelijk gebleken dat de kans op hart- en vaatziekten niet toeneemt, als gevolg van het eten van zeven eieren per week. Het onderzoek beslaat een looptijd van meer dan tien jaar. Het Voedingscentrum heeft niet zulk uitgebreid onderzoek gedaan. Daardoor lijkt het advies van maximaal drie eieren per week niet zo betrouwbaar.

Andere voedingstoffen in een ei

Naast cholesterol bevat een ei natuurlijk nog allerlei andere voedingsstoffen. Een aantal van deze zijn erg belangrijk voor het menselijk lichaam. Een ei bevat onder meer bepaalde vitaminen en mineralen, eiwitten en kalk. Een ei bestaat uit twee delen: het eiwit en de eierdooier.

Wat zit er in het eiwit

In het eiwit zitten maar weinig slechte stoffen. Het eiwit is dan ook het voedsel dat een kuikentje eet, terwijl het groeit. Het eiwit bestaat voornamelijk uit proteïnes. Deze proteïnes hebben een erg hoge voedingswaarde en bevatten nagenoeg geen vet.

Wat zit er in de eierdooier

De eierdooier bevat hele andere voedingstoffen. Onder andere calcium, ijzer, magnesium, natrium, fosfor en de vitamines A, E, K, B6, B12. Ook vitamine D vind je in een eierdooier. Daarmee behoort een ei tot de kleine groep voedsel die van nature vitamine D bevat.
De eierdooier bevat dus een grote dosis gezonde stoffen voor het menselijk lichaam. Daarnaast bevat de eierdooier de meeste calorieën en vet. Om die reden menen sommige mensen dat je de dooier beter niet kunt opeten. Het nadeel is dat je daarmee ook de belangrijkste voedingsstoffen van een ei kwijt raakt. Ook de cholesterol van een ei vind je terug in de eierdooier.

Conclusie

Het eten van een ei is zeker een goed element in een gezond voedingspatroon. Onderzoek heeft aangetoond dat een ei per dag geen noemenswaardig effect heeft op je cholesterol. Daarnaast bevatten eieren een hoop gezonde stoffen. Tenzij je diabeticus bent of nu al je cholesterol in de gaten moet houden, kun je dus gerust tot zeven eieren per week eten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is een gekookt ei gezond?Is een gekookt ei gezond?Eieren worden al eeuwenlang gegeten. Het gekookte ei dat in Nederland veel gegeten wordt is niet alleen in Nederland pop…
Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren maken deel uit van heel wat recepten en gerechten. Maar ook als product op zich worden ze vaak als maaltijd gebru…
Eieren verwerken bij Bereiden en Bakken - Hoe & Wat TipsEieren verwerken bij Bereiden en Bakken - Hoe & Wat TipsIn de meeste bakrecepten zit wel een ei, eiwit of eierdooier (eigeel). Hoe moet je eiwit stijfkloppen? Hoe kun je eieren…
Dieet en eieren, eieren zijn gezond en helpen afvallenDieet en eieren, eieren zijn gezond en helpen afvallenNederland is een echt land waar veel eieren worden geconsumeerd. Eieren hebben in het verleden ten onrechte een slechte…
De geneeskracht van witte waterkersDe geneeskracht van witte waterkersWitte waterkers is een waterplant. Hij groeit graag in een stromend beekje of bronbeek. Witte waterkers groeit alleen in…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Reactie

Michel, 20-07-2014
Hallo Farok,
De volgende 2 stukjes spreken elkaar tegen. Waarschijnlijk wordt er in het laatste stukje 3 eieren per wee bedoeld.

Cholesterol in een ei
In de eerste plaats moet je weten dat in een ei veel cholesterol zit. Een teveel aan cholesterol is een potentiële oorzaak voor hart- en vaatziekten. Om die reden wordt er vaak geadviseerd een beperkt aantal eieren per week te eten. Het voedingscentrum heeft daarom ook als richtlijn maximaal drie eieren per week te eten.

Andere landen
In andere landen zien we ook andere adviezen dan in Nederland. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is één ei per dag binnen de norm. Dat advies is gebaseerd op verricht onderzoek. Uit deze onderzoeken is namelijk gebleken dat de kans op hart- en vaatziekten niet toeneemt, als gevolg van het eten van zeven eieren per week. Het onderzoek beslaat een looptijd van meer dan tien jaar. Het Voedingscentrum heeft niet zulk uitgebreid onderzoek gedaan. Daardoor lijkt het advies van maximaal drie eieren per dag niet zo betrouwbaar. Reactie infoteur, 20-07-2014
Hallo Michel,

Bedankt voor de reactie en de correctie. Dat zal ik meteen even aanpassen.

vr gr
Farokhtarquin

Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.