Rooibos: gezonder èn lekkerder dan thee

Rooibos: gezonder èn lekkerder dan thee Rooibos, de beroemde thee uit Zuid Afrika. In de afgelopen jaren heeft deze thee een hele schare trouwe drinkers achter zich weten te scharen. Er wordt zelfs beweerd dat deze thee een geneeskrachtige werking zou hebben. Is rooibos inderdaad zo gezond, of is deze thee niet meer dan een modeverschijnsel? Rooibos is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. We kennen allemaal de meeste verschillende theesmaken al jaren, zoals Earl grey, Ceylon, groene thee en de vele verschillende fruitsmaken. Maar rooibos komen we steeds vaker tegen op menukaarten en in de theedozen bij mensen thuis.

Waar komt rooibos vandaan?

Rooibos komt origineel uit Zuid Afrika. Daar groeide de plant in de buurt van de Cederberg. Sinds 1930 wordt de plant in Afrika gekweekt, om er rooibosthee mee te kunnen maken. Rooibos is daarmee één van de bekendere producten die uit Zuid Afrika komen. De naam is afgeleid van het Nederlands 'rood bos'. Dat slaat op de kleur die rooibos krijgt tijdens het verwerken van de bladeren.

Rooibos thee?

Eigenlijk bestaat er geen Rooibos thee. Het lijkt op thee, wordt gebruikt als thee, maar mag eigenlijk geen thee genoemd worden. De reden daarvoor is dat er geen cafeïne in rooibos voorkomt. Er zit ook geen tannine in. Tannine zorgt bij echte thee voor de wat bittere smaak. Bij rooibos is die smaak dan ook niet aanwezig. Rooibos is veel zachter en zoeter van smaak.

Alleen al doordat er geen cafeïne in rooibos zit, is de drank gezonder dan gewone thee. Je kunt zonder bijwerkingen de hele dag door rooibos drinken. Ook wanneer je 's avonds voor het slapen gaan nog een paar koppen rooibos drinkt, hoef je niet bang te zien dat dat je nachtrust verstoord. Sterker nog, veel mensen roemen de warme drank vanwege de positieve effecten op de slaap.

Andere gezonde voedingsstoffen

Maar er zitten juist ook nog andere stoffen in rooibos die erg gezond zijn. De belangrijkste zijn antioxidanten, bijvoorbeeld in de vorm van vitamine C. In rooibos zit 50 maal zoveel antioxidanten dan in groene thee. Maar daarnaast zit er onder meer ook calcium, magnesium, kalium, zink en ijzer in een kopje rooibosthee. De gezonde effecten of zelfs geneeskrachtige werking van rooibos zijn niet echt hard wetenschappelijk aangetoond. Toch zijn er studies die laten zien dat rooibos de kans op allerlei gezondheidsproblemen verlaagt.

Zo wordt er beweerd dat het helpt tegen een hele reeks kwalen. Denk hierbij aan allergieën, astma, hooikoorts, acne, maagklachten en eczeem. Er wordt ook vaag gezegd dat rooibos een rustgevende en ontspannende werking heeft.
Ook niet onbelangrijk: er zijn nagenoeg geen gegevens bekend over eventuele nadelige effecten die rooibos zou kunnen veroorzaken.

Rooibos en baby's

Ook wanneer je een kleine baby hebt of gaat krijgen is rooibos interessant. Gedurende de zwangerschap en bij borstvoeding is het altijd verstandig je cafeïne inname te beperken. Maar er worden ook juist positieve eigenschappen aan rooibos toegeschreven. Zo zou het de borstvoeding bevorderen, en werken de rustgevende effecten ook door via de moedermelk. En de rustgevende effecten zijn ook tijdens de zwangerschap natuurlijk welkom.

In Zuid Afrika (en tegenwoordig daarbuiten ook) is het gebruikelijk een baby met darmkrampjes een beetje rooibos te geven. Bijvoorbeeld door het te mengen met de melk. Er zijn veel mensen die zeggen in de praktijk ervaren te hebben dat een beetje rooibos hun kindje verloste van die vervelende kwaal.

Thee zonder suiker? Rooibos!

Er is nog een andere reden waarom rooibos een gezonde vervanging van normale thee kan zijn. Door de zachtere ietwat zoete smaak, is de noodzaak van suiker in je thee een stuk kleiner. Dus wanneer je minder suiker wilt gebruiken, maar gewone thee niet lekker vindt zonder suiker, dan is rooibos een heel goed alternatief. Maar pas op: als je eenmaal gewend bent aan de rooibos smaak, dan kan het zomaar gebeuren dat je andere thee niet meer lekker vindt!

Thee te sterk?

Met rooibos heb je nog een ander voordeel: je thee wordt niet zomaar te sterk. Daarom zijn er ook merken rooibosthee waarbij er geen draadje aan de zakjes thee zitten. Het idee is dat je het zakje gewoon in de theepot of in je kopje laat zitten. Dat komt onder meer doordat er geen tannine in zit, die bij gewone thee voor die bittere, sterke smaak zorgt.

Variaties

Als je alleen nog maar rooibos thee drinkt, is een beetje variatie op een gegeven moment misschien wel gewenst. Gelukkig kan dat ook. Er zijn allerlei rooibos variaties te koop. Zo heeft Pickwick naast de gewone rooibos nog drie andere varianten: honing, citrus en mango-perzik. Maar als je naar andere merken kijkt, kun je nog veel meer soorten vinden. Zo is er rooibos gecombineerd met citroen, sinaasappel, bosvrucht, noten en kaneel.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeRooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeNaast normale thee gemaakt van originele theeplanten zijn tegenwoordig ook veel kruidenthees populair. Een van die kruid…
Gezondheidsvoordelen van rooibostheeGezondheidsvoordelen van rooibostheeHet is inmiddels algemeen bekend dat het drinken van thee gezond kan zijn voor het lichaam. Er zijn verschillende soorte…
Rooibos, gezond voor meer dan je misschien denkt!Rooibos staat vooral bekend als de thee die uit Zuid-Afrika komt. Deze "nectar van de natuur" zoals de thee daar genoemd…
Thee gezond? Verschillende thees met gezonde effectenThee gezond? Verschillende thees met gezonde effectenElke thee zonder enkele toevoeging (zoals suiker) is in principe hartstikke gezond doordat het alleen heet water en thee…

Zoet vergif: hoe suiker onze gezondheid schaadtZoet vergif: hoe suiker onze gezondheid schaadtIs suiker een vergif? Volgens de Britse krant The Daily Telegraph wel. Begin augustus 2014 schreef deze krant over de ge…
Zijn dadels gezond?Zijn dadels gezond?Zijn dadels gezond? Ja! Dadels zijn niet alleen lekker van smaak, maar zijn ook erg gezond. Dadels zijn o.a. goed voor d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hagemarugt7, Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Rooibos
  • http://www.theefabriek.nl/
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.