Snelle weekend-detox: begin je week vol energie!

Snelle weekend-detox: begin je week vol energie! Maandag is voor de meeste mensen een moeilijke dag. Wil je je als herboren voelen? Met een heldere geest en stralende huid? Vol energie en eventueel een paar pond lichter? Doe dan dit weekend een snelle detox, en je week krijgt de beste start die je kunt wensen. *Raadpleeg altijd je huisarts voordat je begint met detoxen. Als je tijdens de kuur heftige bijwerkingen ondervindt of ze duren langer dan 48 uur, neem dan ook contact op met je dokter.

Je lichaam krijgt in de moderne wereld veelvuldig te maken met allerlei gifstoffen die binnenkomen. Je komt dagelijks in contact met suikers, geraffineerde meelproducten, cafeïne, alcohol, zuivel, chemische toevoegingen, pesticiden en andere milieuverontreinigende stoffen. De stress van alledag legt ook een enorme last op de organen die je lichaam zuiveren.

Hierdoor onstaan er ophopingen aan afvalstoffen in de dikke darm, en wordt de reinigende taak van de lever, de nieren, en het lymfestelsel steeds zwaarder. Door je lichaam te ontgiften met een detox kuur kun je die verhouding weer in balans brengen.

Wat is detoxen?

Een ontgiftingskuur is een periode waarin je je spijsvertering een pauze geeft. Je ontlast je organen waardoor ze beter in staat zijn je lichaam te reinigen. Je organen krijgen even rust van de dagelijkse gifstoffen die ongezonde voeding en onze omgeving binnenbrengen.

Detox proberen

Een korte detox is een ideale manier om te ontdekken wat het ontgiften van je lichaam voor jou betekent. Iedereen reageert anders op een kuur, en om de effecten ervan te bepalen is het nodig zelf te ervaren. Het weekend is een ideale tijd om te ontgiften, omdat je je agenda leeg kan houden. Daarnaast kun je ook klachten krijgen die door de ontgifting opkomen, zoals hoofdpijn, slaperigheid en misselijkheid. Die klachten zullen meestal na 48 uur verdwijnen. Duren ze langer, stop dan met de kuur.

Tips voor maximaal effect

Deze tips kun je opvolgen voor en tijdens een kuur, waardoor je in korte tijd zoveel mogelijk resultaat bereikt

Zuivere producten

Als je eet of drinkt tijdens een detox, zorg dan dat je alleen biologische producten zonder toevoegingen gebruikt. Zorg er bovendien voor dat je zo min mogelijk in contact komt met chemicaliën en gifstoffen, zoals agressieve schoonmaakmiddelen. Eet niets na 19:00.

Bewegen

Je kunt het ontgiften prima combineren met lichaamsbeweging die de bloedsomloop en de productie van zweet stimuleren. Dit kan ook helpen bij de eventuele detox bijwerkingen. Daarnaast ondersteunen ook de huid droogborstelen, sauna’s, acupunctuur en massages het ontgiftingsproces.

Detox kits

De lever heeft een centrale functie in het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam, en daarom is het belangrijk dit orgaan extra aandacht te geven tijdens je kuur. Hierbij kunnen detoxsupplementen de taak van je lever verlichten. Door speciale kruidenpreparaten wordt je stoelgang gereguleerd en de ontgifting gestimuleerd. Dit kan het effect van je weekendkuur versterken.

Een schone geest

Negatieve gedachten, opgehoopte emoties en stress staan in de weg van een schone start. De hormonen die vrijkomen door stress kunnen de werking van je spijsverteringsstelsel verstoren, je bloeddruk verhogen en je lichaam verkrampen. Door tijdens het weekend elke dag 20 minuten te mediteren, maak je de weg vrij voor een betere reiniging. Zet je internetverbinding, de telefoon, de computer, tablet en televisie uit. Lees een boek, maak iets creatiefs, luister naar muziek en ga vroeg naar bed.

Het detox weekendmenu

Hieronder volgt het menu voor je weekend-detox:

  • Na het opstaan: Twee glazen gefilterd water met het sap van een halve citroen en een snufje cayenne peper
  • Ontbijt: Een stuk vers fruit, zoals een appel, peer, banaan, citrusvrucht en druiven.
  • 20 minuten later: Een kom van gekookte volkoren gierst, quinoa of amarant. met eventueel wat boter en/of rauwe honing en kaneel.
  • Lunch: Een grote kom gestoomde groenten. Eventueel met wat boter, extra vergine olijfolie, kokosolie of lijnzaadolie.
  • Tussendoor: Een groene smoothie met verse ananas, komkommer, boerenkoolblad, citroensap, gember en munt. Voeg eventueel wat groen poeder toe, zoals spirulina, chlorella of tarwegras.
  • Avondeten: Een kom gestoomde groenten, met wat hennepzaad en rauwe noten erdoorheen. Je kunt er ook een eitje, stukje vis, kip of rundvlees bij eten.
  • Bouillons: Je kunt de hele dag tussendoor bouillon drinken, getrokken van groenten. Eventueel met een klein beetje himalaya zout.
  • Water: drink zoveel mogelijk water tussendoor

Dit 2-daagse detox dieet is een korte-termijn programma dat een vliegende start geeft voor het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam. Je zult een verandering voelen en zien in je energieniveau en huid. Begin dit weekend en voel het verschil!

Lees verder

© 2014 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetJe lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetEen van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt on…
Water drinken saai? Het hoeft niet!Het is weer zomer! En in de zomer is het goed om te blijven hydrateren en dus veel water te drinken. Voor veel mensen is…
Alcohol detox en de slaap en dromenHet is al langer bekend dat alcoholverslaafden problemen met de slaap ervaren, zoals slapeloosheid. In de periode direct…
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…

Gezonde voeding: vitamine CGezonde voeding: vitamine CJe hebt waarschijnlijk al vernomen dat vitamine C goed zou zijn voor je gezondheid maar weet je ook waarom? Vitamine C i…
Tarwegrassap, gezond?Tarwegrassap is heel gezond! Het zoete drankje wordt steeds populairder en is te koop bij ecowinkels, webshops en sapbar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Evitaochel, Pixabay
  • www.detoxkuurtips.nl
  • http://www.doctoroz.com/videos/48-hour-weekend-cleanse?page=6
  • http://diet.lovetoknow.com/3-day-detox-diet
  • http://www.livestrong.com/article/24920-5-day-body-detox-plan/
Lacuna (52 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.