Afvallen is leuker met de Mason jar (weckpot)

Afvallen is leuker met de Mason jar (weckpot) De Mason jar is in 2014 dé Amerikaanse rage op het gebied van gezonde voeding en afvallen. Mason jars zijn in feite weckpotten, glazen potten met een mooie vormgeving, waar men niet alleen jam in kan maken of groenten of fruit in kan wecken, maar ook ontbijt of lunch kan meenemen; bijvoorbeeld op reis, naar school of het werk. De Mason jar stimuleert gezonde voeding omdat voedsel er erg aantrekkelijk in uitziet, en omdat van te voren klaargemaakt voedsel in de koelkast kan worden bewaard. Hierdoor behoort tijdgebrek ’s ochtends tot het verleden. Je hebt geen excuus meer om zonder een gezond ontbijt te hebben te genuttigd de deur uit te gaan. Tijdgebrek hoeft ook geen reden meer te zijn om geen gezonde lunch mee te nemen.

Inhoud:


Wat is een Mason jar?

Een Mason jar is een glazen pot met een mooi tijdloos design die oorspronkelijk bedoeld was om fruit en groente in te conserveren; met andere woorden dus een weckpot. Deze pot is een uitvinding uit 1858 van een blikslager uit Philadelphia, John Landis Mason. De Mason jar is ook wel bekend onder de namen “Ball jar” en “Kerr jar”. De latere versies van de Mason jar hebben een gemakkelijke draaideksel. Omdat de deksel hermetisch sluit is de jar bij uitstek erg geschikt om eten en drinken in mee te nemen.

Allerlei toepassingen

Amerikanen zijn trouwens zo dol op hun Mason jar dat zij er allerlei toepassingen voor bedacht hebben. Er worden bijvoorbeeld ook lampen, bloempotten, zeeppompjes en spaarpotten van gemaakt.

Als je in de VS op vakantie bent, zijn Mason jar een mooie (en niet dure) souvenir om mee te nemen. De Mason jar is ook in Nederland verkrijgbaar.

Hoe helpt een Mason jar bij het afvallen?

De Mason jar kan je om verschillende redenen helpen met afvallen. Door de mooie vormgeving is het een feest om uit de Mason jar te eten (en drinken). Wat ook helpt is dat het eten in laagjes in de Mason jar zit, waardoor het eindresultaat er fantastisch uitziet. Omdat de Mason jar zo goed sluit, is het erg gemakkelijk om je ontbijt, lunch, tussendoortjes of een gezond drankje waar dan ook mee naar toe te nemen. Hieronder volgen - ter inspiratie - enkele gezonde recepten.

Welke potten zijn geschikt

De Mason jar is er in diverse afmetingen. Een jar met een brede halsopening is het beste om ontbijt en lunch in mee te nemen.
Natuurlijk hoef je niet per se een Mason jar te nemen. Met een andere doorzichtige goed sluitende glazen pot bereik je hetzelfde resultaat.

Ontbijt in een Mason jar

Iedereen weet dat als je wilt afvallen je het ontbijt niet moet overslaan. We weten het, maar we doen het niet omdat 's ochtends daar eenvoudigweg de tijd voor ontbreekt. Maar als je een snel, gezond en smakelijk ontbijt op een handige manier zou kunnen meenemen om onderweg of bij aankomst op je werk te verorberen, dan is ontbijten voor velen waarschijnlijk wél een optie.

Ingrediënten:
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 1/3 kopje ongekookte gewone havermout
  • 1 theelepel chia zaden (mag je eventueel weglaten)
  • 2 eetlepels melk (koemelk, rijstemelk, amandelmelk, of een andere melk die je lekker vindt)
  • 1 kopje gemengd diepvriesfruit of gemengde diepvriesbessen (bijvoorbeeld frambozen en bosbessen)

Dit ontbijt kun je de avond van te voren klaarmaken en (maximaal 3 dagen) in de koelkast bewaren:
  1. Roer de yoghurt, havermout, chia zaden en melk in een kom door elkaar.
  2. Schep de helft van dit mengsel in een Mason jar (of andere ) met een brede halsopening.
  3. Schep daar de helft van het fruit bovenop.
  4. Doe de andere helft van het mengsel er op.
  5. Helemaal bovenop plaats je weer fruit.

Gezonde sapjes in een Mason jar

Zo kun je ook allerlei gezonde sapjes die je thuis hebt klaargemaakt meenemen.
Je kinderen zullen smullen van deze heerlijke smoothie die je ze mee naar school geeft. Daarvoor doe je in een blender:
  1. Griekse yoghurt
  2. Een schep chocolade weipoeder
  3. Een banaan
  4. Enkele aardbeien en bosbessen.

Volwassenen zullen misschien groene smoothies meer waarderen. Hieronder een recept voor een spinazie-boerenkool eiwit smoothie.
Doe de volgende ingrediënten in een blender:
  • 1 kopje spinazie
  • 1 kopje boerenkool
  • 1 medium bevroren banaan. Als de banaan niet bevroren is, voeg dan wat ijsblokjes toe.
  • 2 theelepels amandelpasta (bio winkel)
  • 3/4 kopje amandelmelk
  • 1 portie vanille weipoeder

Salades in een Mason Jar

Als je de laagjes van deze salade in de juiste volgorde in de pot doet, dan blijft je salade wel vier dagen vers in de koelkast. Schaf dus een aantal Mason jars tegelijk aan.

Een paar potten salades op een rij is bovendien een kleurrijk gezicht in de koelkast. Bij de lunch hoef je de pot alleen maar door elkaar te schudden of de inhoud in een kom over te doen.

Volgorde is belangrijk

Om te voorkomen dat de salade verwelkt, moet je de ingrediënten in een bepaalde volgorde in de pot doen:
  1. Op de bodem saladedressing
  2. Stevige ingrediënten als bonen en groenten
  3. Lichtere ingrediënten
  4. Sla en bladgroenten

Laagjessalade

Een voorbeeld van een lekkere “laagjessalade”:
  1. saladedressing op de bodem
  2. Uien
  3. Paddenstoelen
  4. Tomaten
  5. quinoa (vooraf gekookt)
  6. Spinazie

Onthoud m.b.t. een salade in een jar

  • Zorg ervoor dat de ingrediënten zo droog mogelijk in de pot gaan (om verwelken tegen te gaan).
  • De dressing dient altijd als eerste ingrediënt in de pot te worden gedaan.
  • Je salade wordt het lekkerst en vult je ook beter als je er een eiwit (vlees, vis, eieren, peulvruchten, quinoa) aan toe voegt, en diverse smaken (zoet, hartig, zout) en texturen (knapperig, stevig, zacht) met elkaar combineert.
  • Kaas, croutons, zonnebloempitten en noten kun je het beste apart meenemen en vlak voor het eten toevoegen
  • Sluit de pot goed.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Perry Mason: The Case of the... - alle afleveringenPerry Mason: The Case of the... - alle afleveringenPerry Mason is een Amerikaanse dramaserie die draait om de gelijknamige advocaat, gespeeld door acteur Raymond Burr. De…
Speelfilm The RockrecensieSpeelfilm The RockDeze uit 1996 afkomstige ongecompliceerde speelfilm - met grote namen als Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris - wist…
Recepten met quinoa – ontbijtQuinoa is een supermiddel. Het is heel erg gezond en bevat eiwitten, mineralen, ijzers en andere belangrijke voedingssto…
Afvallen: wat moet je kiezen als ontbijt?Afvallen: wat moet je kiezen als ontbijt?Het ontbijt wordt vaak gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Vooral wanneer je probeert af te vallen kan het…

De geneeskracht van taugéDe geneeskracht van taugéTaugé zijn witte knapperige spruiten van de groene mungbonen. Deze groente wordt sinds lange tijd in Aziatische landen g…
Suiker is ongezond voor kinderen: onrust en verslavingSuiker is ongezond voor kinderen: onrust en verslavingGeraffineerde suiker, honing, poedersuiker of stroop. Dat kan ik toch wel af en toe als beloning aan mijn kinderen geven…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Congerdesign, Pixabay (bewerkt)
  • Foto: Flickr.com: Canopic, lunch
  • Photo credit: <a href="https://www.flickr.com/photos/oskay/2780890054/">oskay</a> via <a href="http://photopin.com">photopin</a> <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">cc</a>
  • Foto: Flickr.com: TIA, Jars are beautiful too
  • Wikipedia.com
  • Foto en recept: Robert Gourley, Green Spinach & Kale Protein Smoothie
  • http://www.ibelieveicanfry.com/2012/06/mason-jar-salads.html#
  • Shape.com
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.